Pedvālē atklās deviņas čuguna skulptūras • IR.lv

Pedvālē atklās deviņas čuguna skulptūras

34
Publicitātes foto

Jāņu naktī Pedvālē varēs vērot krāšņu čuguna kausēšanas performanču un ugunsskulptūru izrādi “Čuguna vainags”

Šodien, 20.jūnijā ievadot septīto starptautisko laikmetīgās čuguna mākslas konferenci “Savienošanās: dzelzs mākslā, rituālā un ainavā” un atklājot 2014.gada radošo sezonu, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā tiks atklātas deviņas monumentālas čuguna skulptūras, raksta aģentūra LETA. Skulptūras, kas tiks integrētas muzeja ainavā, tapušas starptautiskā tēlniecības simpozija “Čuguns. Akmens” laikā un to izveidē izlietotas apmēram septiņas tonnas čuguna. 

Konference “Savienošanās: dzelzs mākslā, rituālā un ainavā” Pedvālē ilgs no 20.jūnija līdz 24 jūnijam. Šajā laikā konferences dalībniekiem būs iespēja apmeklēt lekcijas un paneļdiskusijas par tēlniecību un čuguna kausēšanu, Latvijas vēsturi, kultūru un kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī vērot dažādus paraugdemonstrējumus un gūt praktisku pieredzi čuguna mākslas darbu izveidē. Čugunam veltītie pasākumi savu kulmināciju piedzīvos Jāņu naktī, kad Pedvālē varēs vērot krāšņu čuguna kausēšanas performanču un ugunsskulptūru izrādi “Čuguna vainags” visas nakts garumā. 

Čuguna mākslas kustība sākās ASV pagājušā gadsimta 50.gados, dodot iespēju māksliniekiem ar salīdzinoši lētiem un vienkāršiem līdzekļiem veidot metāla skulptūras. Ar laiku čuguns tēlniecībā tika izmantots arvien plašāk un daudzpusīgāk, tika organizēti vērienīgi simpoziji, semināri un darbnīcas. Kopš 1988.gada ASV un vēlāk arī citur pasaulē notiek čuguna tehnoloģijai un estētikai veltītas konferences. ASV izplatītā čuguna skulptūru liešana ir arī performatīvs process, un tā laikā ir iespējams vērot vizuāli krāšņu un iespaidīgu liesmu, dzirksteļu un plūstoša metāla izrādi, kā arī jaunu mākslas darbu rašanos šī procesa rezultātā.

Vairāk infrmācijas Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu