Kijeva: Krievija slēgusi gāzes piegādes Ukrainai (papild.) • IR.lv

Kijeva: Krievija slēgusi gāzes piegādes Ukrainai (papild.)

37
Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans (no kreisās) un "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers ierodas uz sarunām. Foto: EPA/LETA

“Gazprom” nosaka Ukrainai avansa maksājumus par dabasgāzi; Krievijas uzņēmums vērsies Stokholmas tiesā pret Ukrainu

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks valdības sēdē pirmdien paziņoja, ka uzskata Ukrainas iespējas uzvarēt Stokholmas tiesā par ļoti lielām, vēsta “Ukrainskaja pravda”.

Premjerministrs ir pārliecināts, ka Krievija jau sākotnēji nebija noskaņota uz dialogu. Krievija cerējusi, ka “gāzes šantāža” būs viena no kopējā Ukrainas iznīcināšanas plāna sastāvdaļām, teicis Jaceņuks.

Premjers teica, ka nepadosies Krievijas spiedienam, tāpat kā “mēs nedotēsim “Gazprom””. “Ukraiņi no savām kabatām nevilks laukā 5 miljardus dolāru gadā, lai Krievija par šo naudu pirktu ieročus, tankus,lidmašīnas un bombardētu Ukrainas teritoriju,” paziņoja Jaceņuks.

Ukrainas uzņēmuma “Naftogaz” vadītājs Andrejs Kobeļevs pastāstīja, ka Ukraina Stokholmas tiesā iesniegusi pretprasību “Gazprom”, pieprasot noteikt taisnīgu tirgus cenu dabasgāzei, pārmaksātās summas atmaksu un Ukrainu diskriminējošo noteikumu par gāzes cenu atcelšanu.

“Naftogaz” arī Stokholmas tiesā iesniedza prasību piedzīt no “Gazprom” sešus miljardus ASV dolāru, kas, pēc Ukrainas uzskatiem, ir pārmaksāti par dabasgāzi kopš 2010.gada.

Jau ziņots, ka Krievija pirmdien samazinājusi gāzes piegādes Ukrainai līdz nullei, sūtot tikai tik lielu apjomu, lai nosegtu Eiropas vajadzības, paziņojusi Kijeva. 

“Mēs tikām informēti, ka gāzes piegādes Ukrainai samazinātas līdz nullei, sūtīts tiek tikai (..) tranzītam uz Eiropas valstīm,” valdības sēdē paziņoja Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans. Ministrs uzsvēra, ka Ukraina “nodrošinās uzticamu gāzes tranzītu Eiropas valstīm”, ziņo LETA/AFP.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Ginters Etingers pirmdien brīdinājis, ka Eiropai ziemā var būt problēmas ar gāzes piegādēm, ja domstarpības starp Krieviju un Ukrainu netiks atrisinātas.

Komisārs uzsvēra, ka pašreiz problēmu ar gāzes piegādēm nav. “Bet ja krājumi netiks tagad no jauna papildināti, mēs visi varam saskarties ar problēmām ziemā,” viņš piebilda.

Krievijas gāzes koncerns “Gazprom” pirmdien noteicis Ukrainai avansa maksājumus par dabasgāzi, vēsta UNIAN. “Gazprom” vērsies arī Stokholmas arbitrāžas tiesā pret “Naftogaz”.

“Gazprom” paziņojumā norādīts, ka šāds lēmums pieņemts, jo Ukrainas valsts enerģētikas kompānija “Naftogaz” hroniski nemaksā parādus.

“Gazprom” bija līdz 16.jūnijam atlicis ultimātu noteikt Ukrainai avansa maksājumus par gāzi, lai dotu abām pusēm vairāk laika vienošanās panākšanai. Tomēr sestdien ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību organizētās Krievijas un Ukrainas sarunas par dabasgāzes piegāžu cenām noslēdzās bez kāda kompromisa.

“Gazprom” vērsies Stokholmas arbitrāžas tiesā pret “Naftogaz”, lai piedzītu 4,5 miljardus ASV dolāru parāda no Ukrainas uzņēmuma, ziņo UNIAN. No 16.jūnija pulksten 10 “Gazprom” Ukrainai piegādās tikai tik daudz gāzes, cik būs apmaksāts priekšapmaksā, teikts “Gazprom” mājas lapā.

Krievijas uzņēmuma mājas lapā arī teikts, ka Ukrainas uzņēmuma pienākums ir nodrošināt dabasgāzes tranzītu uz trešajām valstīm, ko paredz iepriekš ar Krieviju slēgtais līgums. Dabasgāze, kas paredzēta Eiropas valstīm un kas tiek piegādāta pa gāzes vadiem, kas iet caur Ukrainu, tiekot piegādāta pilnā apjomā, pirmdien paziņojis “Gazprom”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu