Trešdien Dailes teātrī "Sinfonietta Rīga" un džeza bundzinieks Pīters Erskins • IR.lv

Trešdien Dailes teātrī “Sinfonietta Rīga” un džeza bundzinieks Pīters Erskins

27
Džeza bundzinieks Pīters Erskins. Publicitātes foto

Atskaņos Tērnidža svītu orķestrim un džeza ansamblim “Blood on the floor”

Rīgas festivāla laikā šovakar plkst.20 uz Dailes teātra skatuves muzicēs kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un festivāla īpašais viesis – džeza bundzinieks Pīters Erskins ar grupu – saksofonistu Mārtinu Robertsonu, ģitāristu Džonu Paričelli un basģitāristu Lorensu Kotlu, raksta aģentūra LETA. Izskanēs brita Marka Antonija Tērnidža svīta orķestrim un džeza ansamblim “Blood on the floor”. 

Erskins pasaules klases džeza mūzikā strādā jau vairāk nekā 30 gadu. Mūziķa karjeru sācis 18 gadu vecumā Stena Kentona orķestrī, un kopš tā laika strādājis kopā ar “Weather Report”, “Steps Ahead”, Meinardu Fergusonu, Džoni Mičelu, Stīliju Denu un “Yellowjackets”. Piedalījies vairāk nekā 600 mūzikas albumu ierakstos. Par savu darbu viņš arī saņēmis vairākas godalgas, tostarp “Grammy”, žurnāla “Modern Drummer” lasītāju balvu un Bērklijas mūzikas skolas goda doktora grādu. Kategorijā “džeza bundzinieks” viņš “Modern Drummer” lasītāju balvu izpelnījies desmit reižu. 

Erskins arī komponē – viņa kontā ir partitūras, kas rakstītas Šekspīra “Ričardam II” un “Sapnim vasaras naktī”. Erskins vadījis radošas tikšanās, meistarklases un seminārus daudzviet pasaulē. Viņš ir sitaminstrumentu nodaļas vadītājs Dienvidkalifornijas universitātes Torntona mūzikas skolā un džeza perkusiju konsultants Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. 

“Ar šo koncertu ”Sinfonietta Rīga” turpina apgūt jaunas koncertvietas, paplašinot mūzikas atskaņošanas iespējas ārpus ierastajām koncertzālēm. Dailes teātris ir atbilstošs akustiskajām prasībām un skaņdarbam, kuru dzirdēsim koncertā. Šis būs viens no skaudrākajiem, intriģējošākajiem un dramatiskākajiem koncertiem Rīgas festivālā. “Blood on the floor” ir ļoti personisks – tas ir uzrakstīts komponista brālim, kas, pārdozējot narkotikas, pāragri aiziet no šīs pasaules. Tas nav rekviēms. Tā ir cīņa, pretestība tam, kas ir noticis,” stāsta diriģents Normunds Šnē. 

Tērnidžs (1960) ir viens no savas paaudzes ievērojamākajiem un visbiežāk atskaņotajiem komponistiem, kurš laikmetīgās mūzikas audumā meistarīgi ievijis džeza elementus, nebaidoties tieši atspoguļot modernās pasaules realitāti. Tērnidžs rada mūziku ar mērķi klausīšanās procesā iesaistīt jaunāko auditoriju, bieži vien mūzikā apcerot pretrunīgas un emocionāli smagas tēmas. Komponista opusus ar pasaules izcilākajiem orķestriem atskaņojuši diriģenti Andris Nelsons, Daniels Hārdings, Saimons Retls, Antonio Papano, Vladimirs Jurovskis un citi. Svīta “Blood on the floor” džeza kvartetam un orķestrim ir viens no veiksmīgākajiem piemēriem klasiskās un džeza mūzikas sintēzei, kurā ietverts skaudrs vēstījums. Šo skaņdarbu komponistam 1996.gadā pasūtināja izcilais laikmetīgās mūzikas kolektīvs “Ensemble Modern”. Komponistu darbam iedvesmojusi Frānsisa Bēkona glezna ar tādu pašu nosaukumu, kurā redzams asins traips uz smilšu krāsas grīdas, skaņradim to pārtverot kā urbānās vides un modernās pilsētas atsvešinātības attēlojumu mūzikā. 

Vairāk par Rīgas festivālu mājas lapā

Biļetes cena 7 – 25 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu