G7 pieprasa Putinam pārtraukt Ukrainas destabilizāciju • IR.lv

G7 pieprasa Putinam pārtraukt Ukrainas destabilizāciju

29
Vācijas kanclere Angela Merkele preses konferencē paziņo par lēmumu Ukrainas jautājumā. Foto: AFP/LETA

Krievija Ukrainas pierobežā ievieš ārkārtas situācijas režīmu

G7 valstu līderi, trešdien tiekoties Briselē, pieprasīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izbeigt Ukrainas destabilizāciju, draudot ar jaunām sankcijām, ja šīs prasības netiks ņemtas vērā, ziņo LETA/AFP.

Līderi apliecināja, ka cer uz “konstruktīvām” sarunām ar Putinu Normandijas desanta 70.gadadienas piemiņas pasākumu gaitā šonedēļ Francijā, tomēr Maskavai jārēķinās, ka pret to var tikt īstenoti jauni soda pasākumi.

Putinam ir jāatzīst 25.maijā notikušo Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultāti, jāaptur Ukrainas austrumu reģionu destabilizācija un jāatvelk karaspēks no robežas, teikts G7 valstu līderu līderu kopīgajā komunikē.

“Austrumukrainas destabilizācijas pasākumi ir nepieņemami, un tie ir jāizbeidz,” norādīja līderi. “Mēs esam gatavi mērķtiecīgās sankcijas padarīt intensīvākas un spert jaunus nozīmīgus savaldīšanas soļus, lai Krievijai noteiktu papildu samaksu, ja notikumu dēļ tas būs jādara.”

Turčinovs: Ukrainas austrumu robeža tiek pilnībā slēgta

Ir sākts Ukrainas austrumu robežas pilnīgas slēgšanas process, trešdien pavēstīja pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs. “Esmu pārliecināts, ka teroristu lokalizācija tiks būtiski paātrināta,” kontrolpostenī līdzās Slovjanskas robežai sacīja valsts galva.

Viens no galvenajiem elementiem, kas patlaban tiek īstenots, ir pilnīga austrumu robežas slēgšana, konkrēti – Luganskas apgabala vidienē un Doņeckas apgabala dienvidos, apliecināja Turčinovs.

Viņš uzsvēra, ka pēc robežas slēgšanas ievest bruņojumu un kaujiniekus Ukrainas teritorijā kļūs neiespējami, raksta LETA/Ukrainskaja pravda.

Tikmēr Krievija Ukrainas pierobežā – 15 Rostovas apgabala pilsētās un rajonos – ieviesusi ārkārtas situācijas režīmu. Atbilstošu rīkojumu parakstījis gubernators Vasīlijs Golubevs, pavēstīja viņa preses dienests.

“Rīkojums parakstīts trešdien vakarā pēc apgabala vadītāja atgriešanās no darba vizītes Martinovas rajonā. Pamatojums tam, lai ieviestu ārkārtas režīmu Donas novadā, ir nepieciešamība nodrošināt funkcionēšanu punktos, kur uz laiku izvietoti cilvēki, kas Rostovas apgabalā ieradušies no Ukrainas dienvidaustrumiem,” paskaidroja preses dienests.

“Atbilstoši Donas gubernatora Vasīlija Golubeva rīkojumam ārkārtas situācijas zona noteikta 15 Rostovas apgabala municipālajos veidojumos.” Ārkārtas stāvoklis cita starpā noteikts arī Taganrogas, Azovas un Novošahtinskas pilsētās.

Ukrainas Ārlietu ministrija iepriekš noliegusi Maskavas izplatīto informāciju par Ukrainas bēgļu skaita pieaugumu.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu