Par karastāvokļa ieviešanu Donbasā lems pēc Ukrainas prezidenta inaugurācijas • IR.lv

Par karastāvokļa ieviešanu Donbasā lems pēc Ukrainas prezidenta inaugurācijas

30
Prokrievisko militāristu Luganskā atņemtie ieroči Ukrainas gvardes karavīriem. Foto: EPA/LETA

NATO: Krievijas armijas daļas joprojām paliek pie Ukrainas robežām

Iespējas ieviest karastāvokli Ukrainas austrumos tiks apspriestas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdē pēc jaunā prezidenta Petro Porošenko stāšanās amatā, paziņojis Ukrainas premjerministra pirmais vietnieks Vitālijs Jarema. Tikmēr NATO apgalvo, ka daļa Krievijas armijas vienību joprojām paliek pie Ukrainas robežām.

“Es esmu pārliecināts, ka tad, kad jaunais prezidents iegūs savas pilnvaras, mēs sarīkosim Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sēdi un šie jautājumi tiks izskatīti. Mana personīgā nostāja ir tāda, ka pretterorisma operācijas ietvaros var veikt visas nepieciešamās darbības, bet karastāvoklis, kuru varētu ieviest Luganskas un Doņeckas apgabalos, var gan veicināt, gan kaitēt šīs sarežģītās problēmas atrisināšanu,” sacīja Jarema.

Viņš uzsvēra, ka karastāvokļa ieviešanas gadījumā Luganskas un Doņeckas apgabalos tiks ierobežotas vietējo iedzīvotāju pilsoņtiesības un “tur šobrīd vairums atbalsta pretterorisma operācijas veikšanu, un rezultātā cilvēki varētu nostāties ne mūsu pusē”. “Šim jautājumam ir jāpieiet ļoti piesardzīgi,” norādīja Jarema.

Trešdien Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs devās uz Austrumukrainu, kur koordinēja armijas vienību darbības pretterorisma operācijā, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Otrdien Doņeckas apgabalā Slovjanskas apkaimē atsākusies pretterorisma operācijas aktīvā fāze.

Tikmēr jaunākās ziņas no NATO liecina, ka daļa Krievijas armijas vienību joprojām paliek pie Ukrainas robežām, ziņo “Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz NATO apvienoto spēku komandieri Eiropā ģenerāli Filipu Brīdlovu.

Krievija, kā jau iepriekš ziņots, lielāko daļu savu armijas vienību atvelk no Ukrainas robežas, taču daļa šo vienību “demonstrē nodomu palikt”, aģentūrai “Reuters” teica ģenerālis.

Viņš arī norādījis, ka Krievijas armijas neregulārie spēki un militārie formējumi, kurus Krievija atbalsta finansiāli, izrāda lielu aktivitāti Austrumukrainā un to vajag “pārtraukt”.

Ģenerālis arī teica, ka visi NATO soļi atbalstam Centrālās un Austrumeiropas valstu drošībai notiks saskaņā ar 1997.gadā parakstīto NATO un Krievijas vienošanos. Brīdlovs vainoja Krieviju šīs vienošanās pārkāpšanā, jo Krievijas karaspēks “pārkāpis suverēnas valsts robežu un izmantojis ieročus, anektējot daļu neatkarīgās valsts”.

Brīdlovs arī norādīja, ka NATO un organizācijas dalībvalstis izskata plašu palīdzību Ukrainai, tā ietver arī militāro palīdzību.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu