Ukraina no 21.maija kardināli palielinās gāzes importu no Ungārijas • IR.lv

Ukraina no 21.maija kardināli palielinās gāzes importu no Ungārijas

31
"Naftogaz Ukraini" vadītājs Andrejs Koboļevs. Foto: ITAR-TASS/LETA

“Gazprom” sagatavojis Ukrainas enerģētikas kompānijai “Naftogaz Ukraini” pirmo priekšapmaksas rēķinu par gāzi

Ukrainas uzņēmums “Naftogaz” trešdien parakstījis kontraktu par gāzes importu no Eiropas, ziņo UNIAN. Gāzes piegādi Ukrainai no Ungārijas ievērojami varētu palielināt jau no 21.maija.

Par kontrakta noslēgšanu preses konferencē paziņojis uzņēmuma “Naftogaz Ukraini” vadītājs Andrejs Koboļevs.

“Vakar tika parakstīts kontrakts ar lielu Eiropas uzņēmumu, kas ļaus mums jau no 21.maija kardināli palielināt gāzes apjomus [gāzes reversu no Ungārijas teritorijas],” teicis Koboļevs. Tomēr viņš atteicies atklāt šā uzņēmuma vārdu, atsaucoties uz komercnoslēpumu. Koboļevs arī neatklāja iespējamos dabasgāzes importa apjomus.

Patlaban diennaktī no Ungārijas teritorijas uz Ukrainu tiek piegādāti 22 tūkstoši kubikmetru dabasgāzes. Maksimālās tehniskās iespējas diennaktī ļauj saņemt 16 miljonus kubikmetru dabasgāzes.

Krievijas gāzes gigants “Gazprom” sagatavojis Ukrainas enerģētikas kompānijai “Naftogaz Ukraini” pirmo priekšapmaksas rēķinu par gāzi 1,66 miljardu ASV dolāru apmērā, paziņojis “Gazprom” pārstāvis Sergejs Kuprijanovs.

Krievijas gāzes gigants “Gazprom” sagatavojis Ukrainas enerģētikas kompānijai “Naftogaz Ukraini” pirmo priekšapmaksas rēķinu par gāzi 1,66 miljardu ASV dolāru apmērā, paziņojis “Gazprom” pārstāvis Sergejs Kuprijanovs. Rēķins sagatavots par jūnijā piegādājamo gāzi, vēsta LETA.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pirmdien uzdeva “Gazprom” darījumos ar Ukrainu par gāzespiegādēm, sākot ar 13.maiju, pāriet uz avansa maksājumu formu. Kuprijanovs norādīja, ka pāriešana uz priekšapmaksu esot iespējama, balstoties uz “Gazprom” un “Naftogaz Ukraini” 2009.gada noslēgtā līguma nosacījumiem.

Sagatavotā rēķina apmērs noteikts, pamatojoties uz līgumā noteikto gāzes piegādes apjomu, kas veido 114 miljonus kubikmetru gāzes diennaktī.

Mēnesī Krievija Ukrainai tādējādi piegādātu 3,42 miljardus kubikmetrus gāzes, par ko Ukrainai saskaņā ar “Gazprom” noteikto jauno cenu 486,5 dolāri par 1000 kubikmetru apmērā nāktos maksāt 1,66 miljardus dolāru.

Tomēr Ukraina nepiekrīt jaunai cenai, ko Krievija noteica šopavasar, atceļot iepriekš piešķirtās atlaides.

Kuprijanovs arī pavēstīja, ka Ukraina par Krievijas piegādāto gāzi patlaban ir parādā 3,508 miljardus dolāru.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu