Krievija draud Ukrainai ar ''katastrofālām sekām'' • IR.lv

Krievija draud Ukrainai ar ”katastrofālām sekām”

80
Krievijas pārstāvis ANO Drošības padomē Vitālijs Čurkins. Foto: globaldiscussion.net

ANO Drošības padomē Krievija Ukrainas rīcību dēvē par ”soda akciju” un “noziedzīgu avantūru”

Krievijas vēstnieks Apvienoto Nāciju organizācijā (ANO) Vitālijs Čurkins ANO Drošības padomē paziņojis, ka Ukrainu gaida “katastrofālas sekas, ja Kijeva steidzami nepārtrauks savu noziedzīgo avantūru”, vēsta LETA-AFP. Runādams Drošības padomes ārkārtas sēdē, kas pagājušajā naktī sasaukta pēc Krievijas iniciatīvas, viņš nosaucis Ukrainas spēku pretterorisma operāciju par “soda akciju”.

Krievijas pārstāvis apsūdzējis ASV “dubulstandartu piekopšanā” un apgalvojis, ka notikumos Austrumukrainā piedaloties “angliski runājoši cilvēki”. “ASV un Eiropas Savienība nogriež ceļu uz mierīgu krīzes noregulēumu Ukrainā, atbalstot Kijevas varas iestāžu kursu uz spēka lietošanu Ukrainas austrumos. Atbalstot valsts apvērsuma rīkotājus Kijevā viņu kursā uz protestu apspiešanu ar spēku, ASV un ES uzņemas milzīgu atbildību. Rietumu kolēģiem ir laiks padomāt divreiz,” teicis Čurkins.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns paudis nopietnu satraukumu par notiekošo un aicinājis uz maksimālu savaldību, lai nepieļautu tālāku asinsizliešanu, piebilzdams, ka vienīgā iespēja pārvarēt krīzi ir diplomātisks risinājums. “Vardarbības eskalācija un jaunas ziņas par cilvēku upuriem Slovjanskā liek apzināties, cik bīstama kļuvusi situācija,” uzsvērts viņa paziņojumā.

Rietumvalstis tikmēr apliecinājušas pilnīgu atbalstu Ukrainas militārajai operācijai. ASV vēstniece Samanta Pauere apsūdzējusi Maskavu mēģinājumos “atkārtot šarādi”, kas beidzās ar Krimas aneksiju, bet pašas Krievijas izteikto satraukumu nosaukusi par cinisku un liekulīgu. “Gan Ukrainai, gan mums visiem šīs ir bīstamas dienas,” viņa piebildusi.

Lielbritānijas vēstnieks Marks Laiels Grants aicinājis Maskavu “atturēties no šādas retorikas un uzbudinošas propagandas” un gādāt par spriedzes mazināšanu. “Pie šā galda nesēž neviens padomes loceklis, kas pieļaus, lai viņa valsts pilsētas pārņemtu bruņoti kaujinieki,” viņš paziņojis.

Krievija arī paziņojusi, ka no jūnija pieprasīs Ukrainai priekšapmaksu par dabasgāzi. Gāzes koncerns “Gazprom” varētu ierobežot gāzes piegādes Ukrainai, ja Kijeva līdz maija beigām nebūs veikusi priekšapmaksu, paziņojis Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

“Saskaņā ar līgumu, ja par gāzi netiek maksāts, nākamajā mēnesī stājas spēkā līguma nosacījumi par pāreju uz priekšapmaksu,” viņš sacījis pēc trīspusējām Ukrainas, Krievijas un Eiropas Savienības (ES) sarunām Varšavā. “Tika nolemts, ka aprīlī “Gazprom” uz priekšapmaksu nepāries. 16.maijs ir termiņš, kad tiks iesniegts rēķins par gāzi. Līdz 31.maijam piegādes varēs apmaksāt. Ja 31.maijā netiks apmaksāti rēķini par jūniju, “Gazprom” varēs ierobežot gāzes piegādes Ukrainai vai nodrošināt tās tādā apmērā, kādā būs samaksāts līdz maija beigām,” teicis Novaks. Trīspusējām sarunām paredzētas vēl divas kārtas.

Komentāri (80)

alexander 03.05.2014. 10.15

Jo vairāk pastiprinās Kremļa režisētā un atbalstītā vardarbība un asinsizliešana Ukrainā, jo pataloģiski melīgāka un absurdāka kļūst tā retorika. Šobrīd tajā nav saklausāms nekas, kam būtu attāla līdzība ar realitāti. Situācijas vērtējumu precīzi raksturo Lielbritānijas pārstāvja teiktais par to, ka neviena valsts nepieļautu teroristu darbības savās pilsētās. Šajā ziņā Krievijā ir apgrūtināta pat iespēja publiski paust kritisku attieksmi pret valdošo režīmu un tā, lūk, ir katastrofāla situācija.

+24
0
Atbildēt

2

    ingazilunska > alexander 03.05.2014. 13.06

    Viņi nav teroristi, jo tad viņi karotu pret savu tautu, ko šobrīd tieši otrādi dara viņu pretinieki Kijevas pučisti.

    Tātad mēs redzam plašu rusofobisko retoriku, pret kuru Krievijai ir jācīnās.

    Krievijai ir jāparāda mugurkauls. Jāsūta karaspēki izliedēt pučistus.

    Varbūt jāuzsūta spārnainas raķetes uz Turčinovu, Jaceņuku un Avakovu.

    Lūk, tas arī ir viss, jo kārtībai ir jābūt.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Melnais > alexander 03.05.2014. 22.35

    blablablabla

    Pats tam tici, ko runā??

    +1
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 03.05.2014. 09.04

Krievijai draud “katastrofālas sekas”. Tas gan.

+23
0
Atbildēt

2

jmaklakovs 03.05.2014. 09.48

Apsveicu! Krievija beidzot ir kļuvusi par impēriju – Melu impēriju! Ločmelisms rullē!

+18
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu