Straujuma: Krievijas gāzi var aizstāt ar ASV importēto • IR.lv

Straujuma: Krievijas gāzi var aizstāt ar ASV importēto

56
Dabasgāzes instruktūra. Foto: Valda Kalniņa, F64

Procedūra gāzes ievešanas sākšanai varētu aizņemt 2-3 gadus

ASV piedāvātās gāzes cenas ir konkurētspējīgas ar Krievijas gāzes cenām, aģentūrai BNS pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa vizītē Amerikas Savienotajās valstīs tikusies ar ASV Enerģētikas sekretāru un enerģētikas uzņēmumu pārstāvjiem, pārrunājot gāzes piegādes iespējas Latvijai, ziņo portāls tvnet.lv.

«Uzņēmēji, ar kuriem tikos, man parādīja savus biznesa piedāvājumus, un varu teikt, ka viņu piedāvātās gāzes cenas ir konkurētspējīgas ar tām gāzes cenām, par kādām gāzi Latvijai šobrīd piegādā Krievija,» sacīja Straujuma, «ja būs ASV kompānija, kura ir gatava reāli sākt gāzes piegādes Latvijai, būs jāatrisina dažādi tehniski jautājumi.»

Telefonintervijā Latvijas Radio valdības vadītāja piebilda, ka process formalitāšu nokārtošanai, sertifikātu saņemšanai un infrastruktūras izveidei prasītu apmēram divus – trīs gadus, taču rīkoties jāsāk tūlīt. ”Latvija jāslēdz līgumi ar amerikāņu privātajām kompānijām. Ja ir skaidrs ievedamais apjoms, Baltijas reģionā strauji jāizlemj, vai gāzi uzņems reģionālais vai nacionālais terminālis. Mums ir aprēķini iesniegti, cik tas varētu maksāt, tas jāvērtē. Taču gāzes imports no ASV izskatās cerīgi,” sacīja Straujuma.

Komentāri (56)

archoftriumph 02.05.2014. 09.08

Piekritu ka ir jaizveido alternativa jo putinam nevar ne ticet ne paljauties uz ligumiem kuri ar vinju noslegti.

+18
0
Atbildēt

8

    Dina > archoftriumph 02.05.2014. 11.15

    : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Klauns.

    Tiešām.

    1. Nepaaugstina. Pašreizējā cena ir noteikta līgumā. Tieši tie cipariņi, kuru krievi šobrīd pieprasa

    2. Šajā līgumā ir stingri atrunātas arī atlaides un to piemērošanas nosacījumi.

    3. Viens no galvenajiem atlaižu nosacījumiem ir, ka Ukraina MAKSĀ par gāzi.

    4. Par cik klients nemaksā, nekādas atlaides, protmas, ka nav vairs spēkā. Vēl vairāk. Līgumā ir paredzētas arī soda naudas un sankcijas. Lūk tās, Krievija, joprojām nepiemēro. Lai gan varētu. Domāju, tur sev rezervē, kā vēl vienu trumpi.

    5. Šo līgumu 2009 .gadā ar šīm cenām ir parakstījusi PERSONĪGI Timošenko ,un pašreizējais Ekonomikas (liekas) ministrs. Un saskaņojuši tie paši ierēdņi, kuri arī šobrīd rullē enerģētiku Ukrainā. Viņi LIELISKI zina par ko maksā.

    Krievija uz daudz ko piever acis. Atšķirībā no Rietumu augļotājiem un nagu maucējiem. Un ilgus gadus ļāva ukraiņiem i nemaksāt laikā, i zagt gāzi. Kā rezultātā klients izlaidās. Un iedomājās, ka tā būs vienmēr. Nebūs. Un, par cik Rietumi ne tikai ielīda Ukrainā, sarīkoja pouču, bet vēl tagad arī aizstāv zagli, tad Krievijas pozīcijas būs maksimāli cietas un atbilstošas līgumam. Un maksās tagad Ukrainas vietā tās “jaunie draugi” un aizstāvji – ES. Tajā skaitā arī mēs. Ar ko tevi apsveicu! … : )))

    Ar Ukrainu it kā tikām skaidrībā

    Bet par to Krievijas “neuzticību”. Provē vēl. Joprojām gaidu argumenstus, sarakstiņu … :)))

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    Dina > archoftriumph 02.05.2014. 10.47

    >> Edmunds Zālīte

    Tiešām??? A vari, jefiņ, nosaukt KAUT VIENU gadījumu, kad Krievija nebūtu pildījusi savas līgumsaistības attiecībā uz gāzes piegādēm? Nu kaut vai, parauga pēc, līdzīgu gadījumu, kā to amerikāņi vai Eiropa šobrīd dara ? Kad izzīž no pirksta “sankcijas” un pēc tam:

    – arestē noteiktu kompāniju kontus;

    – arestē to amatpersonas un liedz pārvietošanās brīvību valsts politiķiem;

    – pārtrauc jau apmaksātas piegādes;

    – lauž jau parakstītus līgumus u.t.t.

    Vari? Gaidu ar nepacietību!

    Uztaisi sarastiņu un tad mēs salīdzināsim – kad ko nav pildījusi Krievija un ko – Amerika. Un kurš no tiem ir uzticamāks partneris … : )))

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > archoftriumph 02.05.2014. 11.45

    Kad propagandas uzkrājumi beidzas, tad naci-analajiem latviešiem nav ko teikt.

    Jo izsenis nacianalais latvietis nav pieradis domāt ar paša galvu, tā vietā paļaujoties uz savu saimnieku. Un tas pats arī šobrīd, ko nac. latvietim saka Brisele un Vašingtona, to tas nac. latvietis arī atkārto.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Dina > archoftriumph 02.05.2014. 13.35

    Nu ko. Rezumēsim. Kārtējo reizi neviena argumenta vai apliecinājuma saviem apgalvojumeim nav.Visa tā rusofobiskā ļurināšana ir tika vien kā tukša muldēšana. Nu ko te lai saka. Tas jau arī ir tas ASV, Rietumu un arī Latvijas melīgu mediju propagandas mērķis. Radīt iespaidu, ka Krievija ir ienaidnieks. Kā redzam – strādā. Un cilvēciņš, kurš pats ar savu galvu nav spējīgs domāt, vai kuram slinkums pameklēt Internetā patiesību tic visām tām pasakām, ko stāsta mūsu TV.

    Vienkārši informācijai – mans personīgais iespaids – pētījumu, dabīgi neesmu taisījis – ka Latbvijas mediji (un jo īpaši LETA) – Ukrainas notikumu sakarā melo, falsificē datus vai sagroza informāciju apmēram 2 no katriem 3 sižetiem!! Propagandas un smadzeņu skalošanas apmērs ir vienkārši graujošs!!

    Un dabīgi, ka šādā situācijā šiem meļiem ir vinekārši bīstama tāda RTR kanāla eksistence, kuru ikviens var ielsēgt vakarā un paskatīties alternatīvo skatu uz lietām. Viņu meli kļust katram acīmrdzami. Tāpēc kanāls jāslēdz! … Lai varētu turpināt manipulēt ar cilvēkiem, debilizēt Latvijas tautu un kā aunu baru vest to uz kautuvi, kur tai jau sagatavots atsevišķs piekaramais āķis un ledusskapis … Un dara to šodien, tāpat kā Staļina laikos, mūsu pašu stukači, žurnālisti, nagu maucēji un politiķi … :))))

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > archoftriumph 02.05.2014. 14.00

    Kurmītis. Atradies rezumētājs:) Šmita ģimenes trauku mazgātājs:))))

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > archoftriumph 02.05.2014. 13.48

    Kāpēc mums būtu jāpērk no Krievijas gāze? No kā gribam, no tā pērkam!

    Un mēs gribam no ASV. Un vispār mums taču gāzes tirgus jāliberalizē.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dro > archoftriumph 02.05.2014. 11.19

    Edmunds Zālītis. Necīnies ar cūku dubļos:)

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > archoftriumph 02.05.2014. 11.04

    Skatamies kaa krievija paaugstinaja gazed cenu ukrainjiem pec krimas okupacijas

    +14
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 02.05.2014. 11.39

Protams, ka amīšu gāze ir alternatīva. Tik tāds “sīkums” – vajadzīga politiskā griba šo projektu realizēt. To īstenojot uzreiz nošaujam 2 zaķus: 1) dažādojam gāzes piegādes ceļu un līdz ar to nodrošināmies pret krievu šantāžu un cenu diktātu; 2) pazeminās gāzes cena. Tikai jāņem vērā viena lieta: kā nesen izteicās viens no enerģētikas ekspertiem – krievu gāze būs vienmēr lētāka nekā amīšu LNG. Krievi varēs atļauties tirgot kaut par 200$ un būs vienalga plusā. Amīšu LNG, ņemto vērāt piegādes izmaksas, diez vai tik lēti varēs. Bet tā galīgi nav problēma – lai tas LNG terminālis stāv kā tāds drošības garants pret krieviem. Galu galā tas atmaksāsies pa lielam ar to ka turēs zemu (lasi – adekvātu) cenu, un ja nepieciešams, to uzreiz varēs iedarbināt.

+12
0
Atbildēt

0

dro 02.05.2014. 10.01

Nu tagad gribu dzirdēt IR portāla gudros, kuri kā parasti vīzdegunīgi apgalvoja, ka Krievijas gāzei nav alternatīvas, kuri kvēli atbalstīja LG lobētāju Vienotības Zaķi:):):)

+13
-2
Atbildēt

20

    Ieva Aile > dro 02.05.2014. 11.36

    Nu,latvijā ir tāds ”neliels” slānītis,kurš dzīvo no algas līdz algai,viņiem kaut kā nesanāk dzīvot ilgākam periodam :D Tie to tik vien gaida,lai varētu atteikties no lētākas gāzes un sākt pirkt dārgāku vietā.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Dina > dro 02.05.2014. 10.54

    >> klusais

    Nē, mīlīt.

    Pirmkārt – nevis gāzes, bet naftas. Otrkārt – nevis liegumu, bet ierobežojumu. Treškārt – bet viņiem vienkārši tās nav tik daudz. Un ceturtkārt – slānekļa gāzes atradnes ir ne tik sen atklātas un tagad jeņķi beidzot ir sataisījuši intrastruktūtu, lai to varētu esportēt. Tik viena problēma – pašizmaksa un transportēšanas izmaksas pārāk lielas. Ko šādā situācijā dara jeņķis, lai savu sūduuz kociņa citiem iebarotu? Pareizi – pacenšas savu konkurentu – Krieviju vai nu sakompromitēt, vai nu tā biznesam kādu diversiju sarīkot. Pilsoņu karš zemē, caur kuru gāze tiek Europai piegādāta, ir ideāls risinājums! … : )))

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dro 02.05.2014. 10.14

    Jā,Zaķis pamatīgi kļūdījās,amerikāņu gāze ir laba un lēta,pārāk tālu arī nebūs jāved šurp,un galvenais,atkritīs vajadzība vairāk pāriet uz savām izejvielām.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 02.05.2014. 13.57

    …ln0…”būtu uzcelts terminālis”….

    ….kamēr termināļa nav – tikmēr nevajag bārstīties ar spriedelējumiem, ka ar šodienu varam atteikties no Krievijas gāzes….

    …termināļa celtniecība nav ne vienas dienas, ne mēneša darbs, lai runātu par alternatīvām šodien….

    …esi nonācis pretrunās….

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dro 02.05.2014. 12.22

    Konkurence jau sākumā nepalielina gan to cenu,kamēr konkurenti jāspiež ārā,tad tik vēlāk,kad jau konkurēti iznīdēti,var atkal kārtīgi uzmaukt…Bet tā vešana un braukšana pāri oukeānam…

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 02.05.2014. 10.27

    …šodien ir alternatīvas?…no kurienes mēs ŠODIEN varam iepirkt gāzi, padalīsies?….

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dro 02.05.2014. 15.33

    Pagaidām nekādas reālas alternatīvas Krievijas gāzei nav, visi tie paziņojumi par to, ka ES, ieskaitot Latviju, var apgādāt ar gāzi amerikāņi, ir tīrā politika un populisms, ekonomisti sen sarēķinājuši, ka tas būs dārgs un, faktiski, nereāls variants, vismaz, cik es esmu lasījis.

    Cita lieta, ka par to jau sen bija jādomā, un, ne tikai Latvijas, bet, visas ES politiķiem.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dro 02.05.2014. 13.45

    Ko tad,tu,pētniek,nepateici,ka tāds ir?!Es būtu tevi aizgājis apskatīties.Kurā rindā tad biji?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 02.05.2014. 10.50

    lno – nesapratu ko Latvija varēja strādāt domājot par perspektīvu ? Varbūt būvēt gāzes vadu uz Poliju ? Vācija arī strādāja uz perspektīvu un uzbūvēja North Stream … Par ASV jau rakstīju , ASV negatavojās pārdot savu gāzi, politiskā situācija piespieda mainīt nostāju.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dro 02.05.2014. 14.10

    pētniek,nu es tas nebiju,to zinu droši,Rubiks attaisno izvešanas,tātad…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 02.05.2014. 12.26

    klusais Vācija arī strādāja uz perspektīvu un uzbūvēja North Stream …

    ========================

    Kāda “perspektīve”? Daudzmiljardu vērtā politiskā projekta “Nord Stream”, uz ko Putins parakstīja Stasi stukaču, Šrederu, vienīgais mērķis bija kaitēt Ukrainai. Eiropai pilnībā pietika cauri Ukrainai un Baltkrievijai transportētās gāzes.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 02.05.2014. 14.04

    Ēriks Kurš no mums te aģitēja par tā fašistu kropļa parķiju?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 02.05.2014. 12.04

    lno

    Tas ir metāna hidrāts, atjaunojamais resurs, kas tāpat periodiski nonāk atmosfērā. Īpaši daudz okeāna dibenā tas veidojas karstā klimatā, no bojāgājušā fito un zoo planktona un citas dzīvas jūras radības.

    Lai nobremzētu Polijas slānekļa gāzes ieguvi, tika sarīkots 10.04.10 terora akts, kas ietekmēja arī Francijas nostāju šai jautājumā.

    Latvijai nevajag ne Kataras ne ASV ne Polijas gāzi, mums ir pārpalikam savu resursu visu vajadzību apmierināšanai, tikai pie mums prokremliskie izdzimteņi, kolorado žuki, gazpromizatori, visu nosaka.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 02.05.2014. 10.17

    lno – ka tik līdz Ukrainas notikumiem ASV nebija uzlikusi liegumu savas gāzes eksportam :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 02.05.2014. 10.38

    zane – ir alternatīva – Norvēģija , bet jautājums cik tas maksā…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 02.05.2014. 11.01

    klusais… nesapratu ko Latvija varēja strādāt domājot par perspektīvu ?

    ________________

    Gatavoties gāzes tirgus liberalizācijai, gāzes termināla celtniecībai pretējā gadījumā arī 2017. gadā būsim turpat, kur bijām pirms gada. Tas pats attiecas uz dzelzceļu, valodu, TUA.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > dro 02.05.2014. 10.43

    klusais. Vai tomēr nevajadzētu skatīties mazliet tālāk par savu degungalu? Vismaz valsts vadītājiem? Bija cieta pārliecība, ka bez SC nu nekā, tāpat ar slānekļa gāzi – tā esot ļoooti tāla perspektīva…Japāna strādā pie tehnoloģijas, kas ļaus pārstrādāt okeāna minerālus un plāno pēc 4-5 gadiem ar gāzi apgādāt visu Āziju. Slānekļa gāzi var iegūt Polijā un Ukrainā, iespējams, ka tas arī Krieviju mudināja uz agresiju.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 02.05.2014. 13.01

    Ēriks

    Neizbļaustījies vakar pietiekami krievu fašistiskā mērgļa, staļinista Rubika mītiņā?

    http://ipvnews.org/2nd_column/images/1650.jpg

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 02.05.2014. 11.54

    Ēriks. Neesmu dzirdējis, ka konkurence paaugstinātu gāzes cenu:)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 02.05.2014. 11.21

    zanE…no kurienes mēs ŠODIEN varam iepirkt gāzi

    _______________

    Jūties jau tik veca, ka dzīvo tikai vienai dienai, nākotne rādās piķa melnumā?:)

    Būtu uzcelts terminālis, varētu gāzi no ASV iepirkt ja ne šodien, tad rīt.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu