"Standard&Poor's" pazemina Krievijas kredītreitingu līdz "BBB-" • IR.lv

“Standard&Poor’s” pazemina Krievijas kredītreitingu līdz “BBB-“

16
Foto: LETA/EPA

Krievijas centrālā banka “Bank Rossii” piektdien nolēma par 0,5 procentpunktiem palielināt bāzes procentu likmi

Starptautiskā reitingu aģentūra “Standard&Poor’s” (S&P) piektdien par vienu pakāpi pazeminājusi Krievijas kredītreitingu, samazinot to līdz atzīmei “BBB-“, kā arī nosakot tam negatīvu nākotnes perspektīvu, vēsta LETA.

Savu lēmumu S&P skaidro ar kapitāla aizplūšanu no valsts šī gada pirmajā ceturksnī un ar sarukušajām Maskavas iespējām piesaistīt līdzekļus arējos finanšu tirgos.

Iepriekšējo reizi aģentūra Krievijas kredītreitingu samazināja 2008.gada decembrī.

“Mēs uzskatām, ka sarežģītā ģeopolitiskā situācija starp Krieviju un Ukrainu var novest pie ievērojamas ārvalstu, kā arī vietējā kapitāla papildus aizplūšanas no Krievijas ekonomikas, sagraujot jau tā vājās izaugsmes perspektīvas,” teikts aģentūras paziņojumā.

S&P norāda, ka Krievijas kredītreitings nākamo divu gadu laikā varētu tikt samazināts atkārtoti, ja pieaugs riski valsts kredītspējai.

Šā gada pirmajā ceturksnī no Krievijas aizplūdis kapitāls 50,6 miljardu dolāru apmērā, kas ir divas reizes vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn. Kapitāla aizplūšana tiek skaidrota ar neskaidrībām attiecībā uz Ukrainas krīzi.

Krievijas valdība prognozē, ka no valsts aizplūdušā kapitāla apjoms šogad kopumā var sasniegt aptuveni 50-100 miljardus dolāru.

Savukārt Krievijas centrālā banka “Bank Rossii” piektdien nolēma par 0,5 procentpunktiem palielināt bāzes procentu likmi, šādu lēmumu skaidrojot ar centieniem ierobežot inflāciju.

Bāzes procentu likme Krievijā turpmāk veidos 7,5%.

Tādējādi kopš Ukrainas krīzes sākuma bāzes procentu likme Krievijā kopumā pieaugusi par diviem procentpunktiem.

“Bank Rossii” piektdien norāda, ka riski inflācijai līdz šā gada beigām pārsniegt 5% robežu ir ievērojami pieauguši.

“”Bank Rossii” uzskata, ka šis pieņemtais lēmums nodrošinās, ka inflācija līdz 2014.gada beigām nepārsniegs 6%,” vēsta banka.

Centrālā banka konkrēti nenorādīja uz krīzi Ukrainā, taču pieminēja “starptautiskās politiskās situācijas neskaidrību, kas negatīvi ietekmē ražošanas un investīciju dinamiku”.

“Bank Rossii” bāzes procentu likmi no 5,5% līdz 7% paaugstināja 2.martā, kad Krievijas iebrukumus Krimā izraisīja nopietnāko saspīlējumu starp Krieviju un Rietumiem kopš Aukstā kara laikiem.

 

 

Komentāri (16)

Ivars Ozols 25.04.2014. 14.40

Mazajiem zaļajiem cilvēciņiem sanāca, Sočiem sagrabināja no pensiju fondiem, tagad sāk aptrūkties piķis.

http://www.camarade.biz/files/imagecache/in_report/putin_money.jpg

+13
0
Atbildēt

0

austrisv 25.04.2014. 17.42

Jā, un karošana ir dārga, lai arī krievu tautai būs jāsavelk jostas, un pēc karošanas valsts parasti ir uz bankrota robežas nu kā PSRS pēc kara Afganistānā. Vai krieviem atkal izdos talonus, vai kremlis domā sākt karot arī citur, jo Ukrainā jau laupīt laikam nav ko daudz, jo Janukovičš ar savu bandu jau to izlaupījis.

+10
0
Atbildēt

0

Nika 26.04.2014. 05.02

Slimi cilvēki tie krievi. Propaganda un šovinisms svarīgāki par cilvēku dzīvībām.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu