Masalu uzliesmojums sasniedzis Latviju • IR.lv

Masalu uzliesmojums sasniedzis Latviju

24
Foto: Ieva Čīka, LETA

No astoņiem šogad saslimušajiem viens ir bērns

Eiropā novērotais masalu uzliesmojums sasniedzis arī Latviju – šogad martā un aprīlī valstī reģistrēti astoņi saslimšanas gadījumi, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

SPKC direktore Inga Šmate skaidroja, ka šis ir ievērojams saslimstības pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Pērn Latvijā netika reģistrēts neviens saslimušais ar masalām, bet 2012.gadā to bija trīs, vēsta LETA.

No astoņiem šogad saslimušajiem viens ir bērns, kuram vēl nebija pienācis vakcinācijas laiks, pārējie ir pieaugušie, no kuriem lielākā daļa pret masalām nav vakcinēti vai viņu vakcinācijas statuss nav zināms, skaidroja Šmate. Saslimušo vidū ir arī veselības aprūpes darbinieki, kuri bija kontaktā ar masalu pacientiem.

Pērn masalu gadījumi tika reģistrēti 36 Eiropas reģiona valstīs, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati. Kopumā ar masalām saslima 31 617 cilvēki, no kuriem visvairāk Gruzijā – 7830 cilvēki, Turcijā – 7404, Ukrainā – 3308, Nīderlandē – 2499, Itālijā – 2216, Lielbritānijā – 1900, Vācijā – 1773 un Rumānijā – 1074 cilvēki.

“Šie dati liecina, ka, palielinoties nevakcinēto iedzīvotāju skaitam, saslimšana ar masalām var izraisīt nopietnus uzliesmojumus Eiropas valstīs ar ļoti lielu saslimušo skaitu,” norāda SPKC speciālisti.

Viņi atgādina, ka masalas ir ļoti lipīga infekcijas slimība, no kuras pasargā vienīgi vakcinācija. Lai infekcijas izplatība Latvijā nesasniegtu epidēmijas līmeni, SPKC aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem pret savu, savu bērnu un citu tuvinieku veselību un vakcinēties. Par vakcinācijas statusu pret masalām var pārliecināties, ielūkojoties potēšanas pasēs vai dodoties pie sava ģimenes ārsta.

“Saslimšana ar masalām apdraud tos iedzīvotājus, kuri nav vakcinējušies vai bērnībā nav pārslimojuši masalas, jo, saskaroties ar vīrusu, gandrīz visi neimūnie cilvēki saslimst,” uzsvēra SPKC direktore Šmate.

SPKC aicina bērnu vecākus, kuru atvases nav vakcinētas vai nav saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu, doties pie ģimenes ārsta un veikt vakcināciju. Viņi atgādina, ka bērniem tā tiek veikta par valsts budžeta līdzekļiem – pirmā pote 12 līdz 15 mēnešu vecumā un revakcinācija septiņu gadu vecumā.

Lielākā daļa bērnu, kuri atbilstoši vecumam saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu, no saslimšanas ar masalām un smagām komplikācijām ir pasargāti, jo pēc masalu potes pilnvērtīga imunitāte veidojas 95-99% gadījumu, skaidro SPKC speciālisti. Bērnu skaits, kas 2013.gadā saņēmuši pirmo poti pret masalām salīdzinājumā ar 2010.gadu ir palielinājies par četriem procentiem un sasniedzis 95,7%.

Savukārt pieaugušos, kuri nav vakcinējušies vai nav izslimojuši masalas, SPKC aicina doties pie ģimenes ārsta un pārrunāt vakcinācijas iespējamību. Ļoti bīstama saslimšana ar masalām ir grūtniecības laikā, jo tā var izraisīt augļa bojāeju vai priekšlaicīgas dzemdības, uzsver speciālisti.

Masalu vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, klepojot vai šķaudot, skaidro epidemiologi. Vīrusus saturoši pilieni var palikt gaisā vairākas stundas, bet uz virsmām – līdz divām stundām. Ir aprēķināts, ka viens saslimušais ar masalām var inficēt astoņas līdz 15 personas.

Slimības simptomi parasti parādās 10.-12.dienā pēc inficēšanās un tie sākotnēji atgādina saaukstēšanos – pēkšņi parādās iesnas, klepus un drudzis. Tāpat acis kļūst sarkanas un jutīgas pret gaismu. Savukārt, slimībai progresējot, ķermeņa temperatūra var sasniegt 39 līdz 41 grādu, un uz ķermeņa parādās sarkani izsitumi. Uz smaganām un vaigu iekšpuses var parādīties mazi balti plankumiņi.

Pēc masalu izslimošanas veidojas noturīga imunitāte.

SPKC pārstāvji uzsver, ka saslimšanas gadījumā nepieciešams palikt mājās un telefoniski sazināties ar savu ģimenes ārstu. Svarīgi informēt ārstu, ja bijis kontakts ar masalu slimnieku vai slimnieku, kuram ir bijušas līdzīgas slimības pazīmes.

 

Komentāri (24)

Malda 06.04.2014. 07.00

Trablas – tas tagad tāds pensionāru slengs? :) Vai tomēr ne pensionāru? He he.

Es nu labāk paplēs kādu blondīni, diskutētājs no tevis švaks.

šitais tev var noderēt: http://www.db.lv/pasaule/krievvaldodigajiem-atvieglo-atgriesanos-dzimtene-412969

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 06.04.2014. 19.14

Vispār jau tur krieviem vieta nekad nav pienākusies. Tagad apvainotā Rosņa draud pārtraukt nāves sodu moratoriju. Pagaidām pie sevis.

Jo ieganstu tak vajag, lai sāktu izkaut tautas ienaidniekus. Kaut arī „teroristu likvidēšana” („močiķ v sorķire) iet vaļā visus pēdējos gadu desmitus bez kādas tiesas, tomēr to nevar pielietot pret antikrieviskiem mutes palaidējiem. Poļitkovsku un Magņitski nācās citādi nokārtot. Par ideju kopā ar Gosdumas vienkrieviem un taisnīgajiem krieviem visskaļāk brēc komunisti – pieredze dara savu. Kā parasti aizmirsuši, ka ar to mēru arī pašus mērīs. Pie tam domubiedri. Par to šoreiz atliek tikai novēlēt diženai Krievzemi veiksmi.

+1
0
Atbildēt

2

    Inese > Aivars Krauklis 06.04.2014. 19.32

    Tev vienalga ko rakstīt dajebkurā tēmā? ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Malda > Aivars Krauklis 06.04.2014. 21.51

    Un tev pašam, Ločmeli? Tu tak esot eksperts visās lietās, kā dzirdēju :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ieva Leinerte 06.04.2014. 07.19

Shodien maiņā ir īpaši riebīgs lcocmelis. Ločmeļu kalhozā viņam ir iesauka хуи мордастый.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu