Piektdien visā Latvijā sāk rādīt lietuviešu filmu "Ekskursante" • IR.lv

Piektdien visā Latvijā sāk rādīt lietuviešu filmu “Ekskursante”

29
Filmas publicitātes attēls

Filmas pamatā patiess stāsts par pusaudzi, kas no izsūtījuma bēg atpakaļ uz mājām 

Šodien uz ekrāniem visā Latvijā nonāks Lietuvas filma “Ekskursante”, kas vēsta par desmit gadus vecas meitenes bēgšanu no izsūtījuma vietas uz dzimteni. Filma balstīta patiesā dzīves stāstā. Pēc Otrā pasaules kara Eiropa tika sadalīta divās daļās un Lietuvas valsts palika dzelzs priekškara austrumu pusē. Staļina režīms ātri salauza tradicionālo dzīvesveidu un nežēlīgi apspieda jebkādu pretestību. Laikā no 1941. līdz 1953.gadam simtiem tūkstošu lietuviešu tika izsūtīti uz nometnēm un izsūtījuma vietām PSRS ziemeļos un austrumos. Filmas galvenā varone – desmit gadus veca meitene – izbēg no vilciena ar izsūtītajiem un dodas 6000 kilometru garā, bīstamā un piedzīvojumiem pilnā ceļā atpakaļ uz savu dzimteni Lietuvu. 

Lietuvā filma saņēmusi virkni balvu, tostarp Lietuvas Kinematogrāfistu savienības balvu filmas režisoram Juzēnam par sasniegumiem radošajā darbībā. Filma nominēta Krievijas Kinoakadēmijas balvai “Nika” – kategorijā “Labākā ārzemju spēlfilma”. Filmas producents ir Aļģirds Šemeškevičs, scenārija autors – Prans Morkus. Filmas veidošanā piedalījies operators Ramūns Greičs, mākslinieciskais inscenētājs Jurijs Grigorovičs, montāžas režisors Pauļus Zavadskis, kostīmu māksliniece Daiva Petrulīte, skaņu režisors Jons Maksvītis. Muzikālo noformējumu veidojis Ģintauts Venislovs. Filmā izmantoti Johana Sebastiana Baha skaņdarbi. 

Kinolentē galvenajās lomās filmējušies Sergejs Gārmušs, Anastasija Marčenkaite, Ksenija Rapoporta, Raisa Rjazanova, Igors Savočkins, Aļona Ivčenko, Viktors Dobronravovs un Margarita Žiemelīte. Filmu varēs redzēt kinoteātros “Kino Citadele” un “Multikino”. To varēs redzēt arī skatītāji Ventspilī, Valmierā, Siguldā, Liepājā, Talsos, Daugavpilī un Rēzeknē.   

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu