VIDEO: Latvijā pieaug ar HIV inficēto tuberkulozes slimnieku skaits • IR.lv

VIDEO: Latvijā pieaug ar HIV inficēto tuberkulozes slimnieku skaits

28
NULL

RSU Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras docentes, ārstes Andas Nodievas komentārs par Pasaules tuberkulozes dienu, kas ik gadu tiek atzīmēta 24.martā

1882. gada 24. martā Berlīnē, Fiziologu biedrības sanāksmē mikrobiologs Roberts Kohs lekcijā un demonstrējumos pavēstīja sava darba rezultātus tā laika ļoti nozīmīgas un bieži nāvējošas slimības tuberkulozes ierosinātāja atklāšanā. Drīz vien šī nozīmīgā ziņa aplidoja visu pasauli un sākās jauna ēra tuberkulozes izplatības izpratnē, kā arī diagnostikas un ārstēšanas vēsturē. Par godu šī nozīmīgā atklājuma simtgadei no 1982.gada katru gadu 24.martā tiek atzīmēta Pasaules tuberkulozes diena.

Lai arī ir pagājuši 132 gadi kopš šā nozīmīgā notikuma, un gan saslimstība, gan mirstība no tuberkulozes pasaulē ir mazinājusies, tomēr tuberkulozes ierobežošanā ir parādījušās daudz jaunas barjeras, daļa no kurām Koha laikā pat nebija iedomājamas, stāsta Nodieva.

„Tās ir divas – HIV infekcija un pret zālēm nejutīgas tuberkulozes mikobaktērijas izplatība. Šīs problēmas nav gājušas secen arī Latvijai,” saka docente.

Jau no 1996. gada, kad pasaulē tika aktualizēta multizāļu rezistentas tuberkulozes izplatība, Latvija bija to valstu vidū, kurā bija tiktāl sakārtota tuberkulozes bakterioloģiskā diagnostika, ka varējām sniegt datus PVO un izrādījās, ka esam to valstu vidū, kurām ir visaugstākā saslimstība ar multizāļu rezistento tuberkulozi, atgādina Nodieva.

Gadu gaitā tika panākts labs rezultāts – no 1997. līdz 2010.gadam saslimstība ar tuberkulozi mazinājās, stabilizējoties pēdējos trīs gados. 2013.gadā ar tuberkulozi saslima 776 cilvēki, sasniedzot rādītāju 38,8 uz 100 000 iedzīvotājiem. Krietbi mazinājies arī multizāļu nejutīgās tuberkulozes slimnieku skaits no 370 līdz 72 attiecīgi 1998. un 2013. gadā.

Taču starp Eiropas Savienības valstīm mēs vēl joprojām esam augstas tuberkulozes saslimstības valstu grupā – kopā ar Rumāniju, Lietuvu, Bulgāriju un Igauniju.

Pēdējo divu gadu laikā saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas vērtējumu Latvijā ir vērojama koncentrēta tuberkulozes/HIV epidēmija (2012.gadā 10,5% no tuberkulozes slimniekiem bija inficēti ar HIV).

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu