Ukrainas iekšlietu ministrs: Krievija sākusi bruņotu iebrukumu • IR.lv

Ukrainas iekšlietu ministrs: Krievija sākusi bruņotu iebrukumu

164
Foto: LETA/AFP

Bruņoti cilvēki uniformās bez atpazīšanas zīmēm ielenkuši lidostu

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs piektdien paziņojis, ka Krimā sācies bruņots Krievijas iebrukums, ziņo LETA/UNIAN.

Ministrs pavēstījis, ka Sevastopoles Belbekas lidostu bloķējušas Krievijas karaflotes vienības, kamēr lidostas iekšienē atrodas Ukrainas karavīri un robežsargi.

Lai gan bruņotās personas, kas ielenkušas lidostu, tērptas uniformās bez atpazīšanās zīmēm, tās neslēpj savu piederību, norādījis Avakovs.

Lidosta šobrīd ir slēgta, taču bruņotas sadursmes līdz šim nav notikušas.

Savukārt Simferopoles lidostā ap pusnakti apmēram 100 civilpersonu liela grupa, kas uzdevusies par kazakiem, pārkāpjot pār sētu, nokļuvusi uz lidlauka.

Ukrainas iekšlietu karaspēka karavīri un miliči šos cilvēkus atspiedusi līdz lidostas ēkai, bet pēc tam ārpus tās teritorijas. Ieroči nav pielietoti, pavēstīja iekšlietu ministrs.

No lidostas padzītie kazaki ap plkst.1 esot sakāpuši segtās kravas automašīnās un aizbraukuši.

Taču jau pēc pusstundas lidostā kravas automašīnās ieradušās 119 militārpersonas, kas bija maskēšanās tērpos bez atpazīšanās zīmēm un bruņotas ar automātiskajiem ieročiem.

Arī šīs personas, kas ieņēmušas lidostas ēku un izvietojušās tās restorāna telpās, neslēpjot savu piederību Krievijas armijai.

Uz Ukrainas miliču aizrādījumiem, ka, būdamas militārpersonas, viņi nedrīkst lidostā atrasties, bruņotās personas atbild, ka nav pilnvarotas iesaistīties kādās pārrunās.

Arī Simferopolē neviena no pusēm pie ieročiem nav ķērusies.

“Notiekošo vērtēju kā bruņotu iejaukšanos un okupāciju, pārkāpjot visas starptautiskās vienošanās un normas. Tā ir tieša bruņotas asinsizliešanas provocēšana suverēnas valsts teritorijā,” uzsvēris Ukrainas iekšlietu ministrs.

Viņš norādījis, ka notiekošais vairs neesot Iekšlietu ministrijas kompetence un ka tas jau nonācis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ziņā.

“Kamēr vēl nav tiešas bruņotas sadursmes, jārunā diplomātiem,” uzsvēris Avakovs.

“Abhāzijas scenārijs”

Ukraiņu politologs Volodimirs Fesenko uzskata, ka ar Krievijas līdzdalību sākta “Abhāzijas scenārija” īstenošana, lai panāktu Krimas atdalīšanu no Ukrainas. Fesenko Krievijas telekanāla “Doždj” ēterā piektdien sacīja, ka “Aerodromu sagrābšana Krimā atgādina ļoti labi pārdomātu, režisētu, koordinētu militāru operāciju.”

“Šī scenārija uzsākšana nozīmē, ka Krimā sākas iekšpolitiskā krīze (..), otrkārt, ap Krimu rodas starptautiski politiska krīze, (..) jo šādas lielas teritorijas statusa maiņa – turklāt statusa maiņa konflikta formā -, protams, novedīs pie nopietnas krīzes, pirmkārt, attiecībās starp Krieviju un Ukrainu.”

“Es gribētu cerēt, ka procesi neaizies līdz kaut kādām militārām sadursmēm, karadarbībai, bet ir acīmredzami – ja Krievija atbalsta to, kas notiek Krimā, tā pārkāpj savas Budapeštas memoranda saistības.”

1994.gadā, kad Ukraina atteicās no saviem kodolieročiem, ASV, Krievija un Lielbritānija Budapeštā parakstīja memorandu, apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un robežu negrozāmību.

“Dabīgi, var rasties atsalums vai pat nopietna krīze Krievijas un Rietumu attiecībās, tas ir, var sākties jauns Aukstais karš,” brīdināja politologs.

Tiešas agresijas gadījumā – “adevātu rīcību”

Tiešas Krievijas militāras agresijas gadījumā Ukrainas bruņotie spēki atbildēs ar “adekvātu rīcību”, ar šādu paziņojumu piektdien nāca klajā Ukrainas Nacionālās drošības padomes vadītājs Andrejs Parubijs.

“Ja būs aktīvāka rīcība no Krievijas Federācijas un tās spēku puses, tad, protams, Ukrainas armija un Ukrainas robežsardze adekvāti rīkosies tiešas agresijas gadījumā,” brīdināja Parubijs.

Vienlaikus viņš pavēstīja, ka Ukrainas militārie objekti Krimā nav ielenkti.

 

 

 

Komentāri (164)

    dace_roze_lmt_lv > Kaspars Špūle 28.02.2014. 15.04

    Nu bet šādus textus raksta bauri no Galīčinas, te par viņiem labi pateikts:

    http://www.youtube.com/watch?v=rKZ2yfK6qq0

    Lielākā daļa ukraiņu normāli ļaudis, tāpat kā baltkrievi. Bet par to, kurš ir vecāks, kurš jaunāks brālis, tad acīmredzami, ka krievi ir vecākais brālis.

    Bet latvieši vispār, kā lai to pateiktu, nedzīvo realitātē. Ne visi, protams, bet tas viņu vidējais vektors ir nesaprašas un neadekvātie.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Kaspars Špūle 28.02.2014. 14.48

    Publicētāja vārds šī zīmējuma apakšējā labējā stūrī runā pats par sevi:

    (c) Остап Гора Durdom.in.ua

    Runājot pēc būtības, tad, protams, ka Krievija ar Putinu priekšgalā tūlīt pat jau iedzen banderoviešus stūrī, jo administratīvo ēku un Krimas lidostas pārņemšana ir paveikta pēc banderoviešu parauga:-) Jā, tur bija banderoviešu kaujinieki, bet te krievu kaujinieki:-) Labs gājiens, atbalstu Putinu.

    Krievijas inteļiģence atbalsta Maidanu, jo tā inteļiģence nedzīvoja Latvijā. Ja viņi dzīvotu Latvijā, tad Navaļniju, Hakamadu un Kasparovu sauktu Kabanovs, Ždanoka un Lindermans.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 28.02.2014. 15.00

    Ja jau tev iepatikās, Anniņ, tad izlasi arī šo no tās pašas vietnes

    http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/20752.phtml

    “А пока – пошел вон, дикарь, и не мешай мне строить свою собственную судьбу.

    Не брат ты мне, и НИКОГДА больше им не будешь.

    Можешь остаться соседом. “

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 28.02.2014. 12.10

Baltijas valstu un Somijas okupācijas scenārijs. Okupē, atrod vietējos, kas “paši paprasās” un pēc tam deklarē, ka okupācijas nav bijis…

Krievija nevar iziet uz atklātu konfliktu, jo tad tā rupji ignorē VISAS starptautiskās normas, arī savu pašas parakstīto līgumu par Ukrainas suverinitāti. Tad tā nonāks absolūtā starptautiskā izolācijā. Tāpēc tā spiedīs uz piekto kolonu, un aizsegsies ar “darbaļaužu vēlmēm”. Un savu panāks- jo rietumvalstis to pieļaus… EU ir sākusi stādīt sarakstus, ASV ir pakratījusi pirkstu… bet Krievija dara.

Savukārt, to kāpēc Latvija turpina izplatīt Krievijas propagandu (TV kanālu retranslācija) ar savu iestāžu palīdzību, varu izskaidrot ar tās pašas 5. kolonas esamību arī Latvijā, tā teikt, te arī ir “darbaļaužu vēlmes”

Retranslācijas patraukšanā neko tehniski nemainīs, ir gan internets, gan citi satelīti-, bet tā būtu konkrēta Latvijas attieksmes izpausme.

Pie mums jau gan lēmumi pieņemti netiek. Jātaisa konkurss…

+20
-1
Atbildēt

4

    Dina > Ieva 28.02.2014. 12.43

    Esi atpalicis no dzīves. Par pusgadsimtu noteikti. Tagad šādas lietas saucas: Irākas, Afganistānas, Lībijas, Dienvidslāvijas scenārijs …. :)))

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Ieva 28.02.2014. 12.51

    “Savukārt, to kāpēc Latvija turpina izplatīt Krievijas propagandu (TV kanālu retranslācija) ar savu iestāžu palīdzību, varu izskaidrot ar tās pašas 5. kolonas esamību arī Latvijā, tā teikt, te arī ir “darbaļaužu vēlmes”

    Retranslācijas patraukšanā neko tehniski nemainīs, ir gan internets, gan citi satelīti-, bet tā būtu konkrēta Latvijas attieksmes izpausme.”

    – Krievijai tas nepatiks, un tā liks ķeksīti savā burcinā, ka Latvija pieļāva vēl vienu muļķību, lai pret Latviju nopietnāk, tāpat, kā pret Gruziju, vai Ukrainu, Krievijai ar laiku vērtsties.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Ieva 28.02.2014. 19.51

    Ķīps. “Krievija nevar iziet uz atklātu konfliktu, jo tad tā rupji ignorē”… Atdariet man ačteles – vai’t krievs būtu pasācis ievērot līgumus??? Ir zināms kāds gadījums???

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Ieva 28.02.2014. 14.56

    Savukārt, to kāpēc Latvija turpina izplatīt Krievijas propagandu (TV kanālu retranslācija) ar savu

    ================

    Lattelecoms iepērk bezmaksas sūdus, ko pārdod par lētu naudīnu.

    Ar sūdu barots, pie sūda radis, par sūdu arī balsos.

    Diemžēl LT blēži/išaki/jeģinorosi pārdod broadband piekļuvi tīklam tikai komplektā ar Dižās “K”zemes mēslu izlasi (jo visi latvji tak zina krievu valodu un balso) pievienojot pāris Latvijas kanālu.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Pēterītis 28.02.2014. 12.04

Krievijas reakciju uz Ukrainas zaudēšanu var salīdzināt ar fantomām sāpēm. Medicīnas enciklopēdijā par šo fenomenu teikts:

…maldu sajūtas amputētā loceklī. FANTOMA SAJŪTAS visbiežāk rodas dažus mēn. vai gadus pēc locekļa amputācijas un ir saistītas ar rētu vai neiromas izraisītu nerva kairinājumu amputētā locekļa stumbrā. Tās vērojamas slimniekiem, kam novājināta CNS.

Konkrētajā gadījumā problēmas ar CNS likumsakarīgas. Bez Ukrainas impērija nesanāk.

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu