Nacionālajā operā pirmizrāde "Figaro kāzas" • IR.lv

Nacionālajā operā pirmizrāde “Figaro kāzas”

25
Skats no izrādes. Foto Gunārs Janaitis

Izrādi iestudējis argentīniešu režisors Marselo Lombardero. Mocarta operas darbība pārcelta uz Dienvidameriku un 80.gadiem

Šovakar pirmizrādi piedzīvos Marselo Lombardero režisētā Volfganga Amadeja Mocarta opera “Figaro kāzas”, raksta aģentūra LETA. 

Lombardero veidojot jaunu “Figaro kāzu” iestudējumu, vēlējies izcelt to, ka tā ir muzikāla komēdija, bet izrādes notikumus pārcelt uz 80.gadu Dienvidameriku. Režisors norādījis, ka 80.gadi labi kalpo, lai izstāstītu “Figaro kāzu” stāstu, jo tajos var atrast paralēles ar idejām rokoko laikā. Piemēram, 80.gados Dienvidamerikā kungi vēlējās izrādīt savu bagātību, tāpat kā tas bija rokoko laikā. Līdzība ir arī tajā, ka “Figaro kāzu” darbība norisinās feodālisma laikmetā, kur kungam piederēja cilvēki, kas pie viņa strādā. Arī vairākās Dienvidamerikas valstīs pastāv situācija, kurā var teikt, ka cilvēki pieder zemes īpašniekam. 

Argentīnas režisors vēlējies par šo tēmu uzrunāt mūsdienu paaudzi un to antīko formu, kāda ir opera, pietuvināt mūsdienām. Lombardero, veidojot iestudējumu, iedvesmai izmantojis Latīņamerikas seriālus, tomēr pati izrāde nav veidota kā seriāls.

Operas diriģents Valdis Butāns preses konferencē stāstīja, ka viņam bijusi brīnišķīga sadarbība ar režisoru, abi bijuši vienisprātis par to, kādai jābūt izrādei, ka tai, pirmkārt, jābūt muzikālai komēdijai, bet viss pārējais ir tam pakārtots. Butāns norādīja, ka publiku pārsteigs tas, cik dzīva un vitāla būs “Figaro kāzu” Latīņamerikas versija, kā arī tas, ka izrādē viss notiek pēc partitūras.

“Figaro kāzas” veidojusi argentīniešu mākslinieku komanda, kuras sastāvā ir režisors Lombardero, scenogrāfs Djego Siliano, kostīmu māksliniece Lusiana Gutmane un gaismu mākslinieks Horacio Efrons. Lomās operā iejutīsies operas solisti Jānis Apeinis, Evija Martinsone, Sonora Vaice, Rihards Mačanovskis, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Rihards Millers, Kalvis Kalniņš, Julianna Bavarska, Elīna Šimkus, Jūlija Vasiļjeva u.c., kā arī viessolisti Anna Konovalova un Aleksandrs Miminošvili. 

Nākamās operas izrādes notiks 1.martā un 15.martā, 11.aprīlī, 14.maijā, kā arī Rīgas Operas festivālā 5.jūnijā un 11.jūnijā. 

Biļetes cena 9- 55 eiro. Biļetes var iegādāties www.bilesuparadize.lv

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu