Kinoteātrī "Ksuns" amerikāņu "film noir" kino skate • IR.lv

Kinoteātrī “Ksuns” amerikāņu “film noir” kino skate

24
Kadrs no filmas "Dubultā apdrošināšana" (Double Indemnity)

Pēdējie seansi – pirmdien un otrdien. Ieeja bez maksas

No piektdienas, 28. februāra līdz 4. martam ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu notiks filmu skate “Film noir. No pagātnes līdz mūsdienām”. Kinoteātrī “KSuns” tiks demonstrētas astoņas filmas no senas un ne tik senas amerikāņu kinovēstures. Pirms katra seansa – kinovēsturnieku Ditas Rietumas vai Viktora Freiberga ievadlekcija. 

“Film noir” ir viens no interesantākajiem un piesātinātākajiem stilistiskajiem strāvojumiem amerikāņu kinovēsturē. Tā uzplaukums bija XX gs. 40.-50. gadi, taču atsauču un citātu veidā “film noir” ir aktuāls joprojām – postmodernās kultūras apritē. 

Filmu skates mērķis ir iepazīstināt ar filmām, kuras tiek uzskatītas par “film noir” klasiku, kā arī ar darbiem, kuros radoši izmantota “film noir” stilistika. 

Jēdziens “film noir”, kas pirmo reizi parādījās apritē Francijā XX gs. vidū, aptver plašu kinokultūras mantojumu. Pamatā tas attiecināms uz Holivudā XX gs. 40. gadu sākumā tapušajām filmām, kuru stilistisko, tematisko, jēdzienisko līdzību pamanīja un definēja nevis to dzimtenē ASV, bet gan Francijā. Pēc Otrā pasaules kara Eiropā, arī Francijā, nonāca kopš 1941. gada ASV veidotās filmas. Filmu kopums uzrādīja tās tematiskās un stilistiskās iezīmes, kuras nebija ievērojusi sava laika aktuālā amerikāņu kritika, savukārt Francijas kinokritiķiem ļāva radīt jēdzienu “film noir”.  Vairāk par šo kino strāvojumu var izlasīt tikko iznākušajā Ditas Rietumas grāmatā “Film noir”.

Programmā, ko varēs redzēt kinoteātrī “Ksuns” iekļauti astoņi “film noir” darbi: “Tumšā pāreja”(Dark Passage), “Slepkavas”(The Killers), “Dubultā apdrošināšana” (Double Indemnity), “Mildreda Pīrsa”(Mildred Pierce), “Sanseta bulvāris” (Sunset Boulevard), kā arī “neo noir” paraugi – “Ķīniešu kvartāls” (Chinatown), “Taksists” (Taxi Driver) un “Millera krustceles” (Miller’s Crossing).

Filmas tiks tulkotas latviešu valodā. Ieeja uz visiem seansiem – brīva. 

Ar filmu seansiem var iepazīties “Ksuns” mājas lapā

 

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu