FOTO: “World Press Photo 2014” gada foto balva amerikānim Stanmeijeram • IR.lv

FOTO: “World Press Photo 2014” gada foto balva amerikānim Stanmeijeram

27
Gada foto. Autors: John Stanmeyer

Konkursā darbus iesūtīja 5754 fotogrāfi no 132 valstīm 

Pagājušajā nedēļā Amsterdamā paziņoti prestižā Pasaules preses fotogrāfijas (World Press Photo) 57. konkursa rezultāti. Par gada fotogrāfiju atzīta amerikāņu fotogrāfa Džona Stanmeijera (John Stanmeyer) fotogrāfija “Signāls” (Signal), kas publicēta izdevumā “National Geographic”. 

Fotogrāfijā attēlota nakts ainava ar afrikāņu pārceļotājiem Džiboti pilsētas krastmalā. Fotogrāfijā redzams, ka vīri pacēluši savus telefonus pret debesīm, cenšoties noķert lētu signālu, lai sazinātos ar tuviniekiem. Attēls liek uzdot jautājumus ne tikai par migrāciju un tās sekām, bet arī par moderno tehnoloģiju ietekmi uz dzīvi.

Žūrijas locekle Suzena Linfielda (Susan Linfield) skaidro, ka “gada fotogrāfijā” meklēts tas pats, ko cilvēki meklē filmās vai literatūrā – “iespaidu, ka tā ir daudzslāņaina, ka tā liek domāt par lietām, par kurām iepriekš nebiji aizdomājies”. Fotogrāfija uzvarējusi pirmo vietu arī sadaļā “Laikmetīgās problēmas” (Contemporary Issues) individuālo attēlu kategorijā.

Pasaules preses fotogrāfijas konkursam darbus iesūtīja 5754 fotogrāfi no 132 valstīm. Kopumā iesniegto fotogrāfiju skaits sasniedza teju 100 000. Attēlus vērtēja žūrija, kurā ir labākie dokumentālās fotogrāfijas un fotožurnālistikas eksperti pasaulē.

Konkursā darbi tiek vērtēti astoņās tematiskās sadaļās – tur ir gan ziņu attēli, gan attēlota cilvēku ikdienas dzīve, gan daba un sports.

Pasaules preses fotogrāfijas konkurss notiek jau vairāk nekā 55 gadus. Tā mērķis ir ne tikai celt vizuālās žurnālistikas standartus, bet arī veicināt informācijas pieejamību un raisīt diskusijas par pasaulē aktuālajiem notikumiem un problēmām.

2013. gada maijā Pasaules preses fotogrāfijas izstāde notika arī Rīgā, Pēterbaznīcā, un tā bija viena no gada apmeklētākajām izstādēm – skatītāju skaits sasniedza 8000 cilvēku.

Vairāk informācijas par uzvarētājiem varat atrast šeit.

 

Komentāri (27)

Inese 17.02.2014. 16.55

vīri pacēluši savus telefonus pret debesīm, cenšoties noķert lētu signālu

===================

Kas ir “lēts signāls”?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu