Par demonstrantu vardarbīgu izklīdināšanu no amata atcelts Kijevas mērs • IR.lv

Par demonstrantu vardarbīgu izklīdināšanu no amata atcelts Kijevas mērs

24
Protestētājs Kijevas Neatkarības laukumā. Foto: AFP/LETA

No amata atstādinātas vēl trīs augstas Kijevas amatpersonas

Par demonstrantu vardarbīgu izklīdināšanu naktī uz 30.novembri no amata atcelts Kijevas mērs Aleksandrs Popovs, sestdien paziņojusi prokuratūra.

Kā vēsta portāls „Newsru.com”, Ukrainas Ģenerālprokuratūra no amata atcēlusi arī divus Kijevas milicijas priekšniekus un Nacionālās drošības padomes vadītāja vietnieku. Viņi visi atstādināti par savu pilnvaru pārsniegšanu.

Ģenerālprokurors Viktors Pšonka norādīja, ka “saistībā ar Eiromaidana izdzenāšanu naktī uz 30.novembri” Nacionālās drošības padomes vadītāja vietnieks Vladimirs Sitvkovičs, Kijevas pilsētas administrācijas vadītājs Aleksandrs Popovs, Kijevas milicijas priekšnieks Valērijs Korjaks un viņa vietnieks Pjotrs Fedčuks saņēmuši brīdinājumus par aizdomām, ka viņi pārsnieguši savas dienesta un varas dotās pilnvaras.

Ģenerālprokurors piektdien par to personīgi informējis prezidentu. Janukovičs devis atļauju šīs amatpersonas atstādināt no amata. Tiks lemts par sodu visiem četriem. Jautājums esot pat par mājas aresta noteikšanu, teica prokurors.

Kā zināms, 30.novembra naktī Kijevā milicija, pielietojot spēku, traucēja eirointegrācijas demonstrantiem Neatkarības laukumā. Pēc Kijevas ātrās palīdzības datiem, pēc demonstrantu izdzenāšanas pēc medicīniskās palīdzības bija vērsušies 35 cilvēki, septiņi no viņiem tika hospitalizēti.

Ukrainas prezidents Janukovičs paziņoja, ka ir sašutis par šādu milicijas rīcību pret demonstrantiem. Savukārt milicijas priekšnieks Korjaks teica, ka milicija neesot bijusi noskaņota lietot spēku, bet to esot izprovocējuši „provokatori”.

Ģenerālprokuratūras preses konference notika vienlaikus ar varas atbalstītāju jeb „antimaidana” demonstrāciju, kas notiek Kijevā Eiropas laukumā. To organizē Ukrainas varas partijas – Reģionu partijas un prezidenta Viktora Janukoviča – atbalstītāji, savācot, pēc aģentūras ziņām, ap 60 tūkstošus cilvēku. Arī šī akcija, tāpat kā opozīcijas demonstrācijas, tiekot plānota vairāku dienu garumā.

Demonstrācija notiek netālu no Neatkarības laukuma, kur kopš novembra beigām uzturas Eiropas ceļa atbalstītāji – Ukrainas opozīcijas pārstāvji.

 

Komentāri (24)

buchamona 14.12.2013. 16.03

…Ģenerālprokurors piektdien par to personīgi informējis prezidentu. Janukovičs devis atļauju šīs amatpersonas atstādināt no amata. ++++ kremlinu liekulība ir neizmērojama :)

Tulīt pēc notikušā Ukrainas premjers Mikola Azarovs komentēja situāciju šādi :

“…“Pret mierīgiem demonstrantiem spēks nav lietots. Runa ir par ielu attīrīšanu, lai pa tām varētu braukt ātrās palīdzības, ugunsdzēsēju automašīnas… Ziema! Tagad ir ziema, ja kāds nav pamanījis. Ir jātīra ielas,” tā “Berkut” lietoto spēku pret demonstrantiem pamatoja Ukrainas valdības vadītājs…” http://m.la.lv/protestetaji-notur-pozicijas/

Tagad izrādās, ka spēks ir lietots tik lielā mērā, ka jāatceļ pat Kijevas mērs :)) Bet nu, tā ir zīme, ka opozīcija savu panāks. Godīgi sakot neticēju, ka ukraiņi spēs šādi sagriezt savu likteni

+15
0
Atbildēt

0

austrisv 14.12.2013. 15.50

Jā, tas jau ir labs solis uz priekšu, ka nevarēs tā turpināt. Lai ukraiņiem veicas un viņi ir to pelnījuši, ka virziens ir uz R nevis pie Putina.

+7
0
Atbildēt

9

    Inese > austrisv 14.12.2013. 16.20

    Un cik “nacionāli” bija tie ukraiņi, kas sarīkoja Voliņas slaktiņu, kurā tika nogalināti 60 tūkstoši poļu?

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Lipikach.jpg

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > austrisv 14.12.2013. 16.57

    Vispār jau runa ir par vienu no t.s. opozīcijas vadoņiem Oļegu Tjagņoboku, ja nesapratāt. Nacistu un antisemītu. UPA – atbildīgo par Voliņas slaktiņu – slavinātāju.

    p.s. Ja runā par jūsu piesaukto Golodomoru, latvieši aizvien par to nav atvainojušies ukraiņiem – kā to aicina darīt izcilais latviešu politologs Ījaba k-gs:

    Эксперт: Латвия несет моральную ответственность за Голодомор на Украине

    “МИД Латвии и правительство должны отреагировать на тот факт, что в списке участников организации Голодомора на Украине в 30-х годах прошлого века есть несколько латышских фамилий. Наша страна несет моральную ответственность за это”, – сказал сегодня, 5 августа, в интервью корреспонденту ИА REGNUM политолог Иварс Йиябс.

    По его словам, участие латышей в операциях, которые организовывали различные учреждения СССР в середине 20 века, не является секретом. “Латыши в середине 30-х годов прошлого века участвовали во многих операциях организуемых СССР. В том числе и на Украине, – говорит политолог – Я думаю, что этот факт нельзя оставлять без внимания – МИД и правительство должны как-то реагировать на то, что в опубликованном СБУ списке много латышских фамилий. Это нельзя оставлять без внимания. Наши политики очень любят говорить об истории – вот пускай они и покажут на что способны”… http://www.regnum.ru/news/1036806.html#ixzz2nSgS6sEb

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > austrisv 14.12.2013. 17.27

    Es neesmu Ījaba k-gs. Mani sauc Ločmelis. Ločmeļa k-gs.

    Kas attiecas uz Tjagņiboka k-gu, lūk, lasiet – http://lenta.ru/lib/14195787/

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > austrisv 14.12.2013. 15.54

    Vien jautājiens, vai Europa grib redzēt pie sevis šādus nacistus un antisemītus?

    http://www.youtube.com/watch?v=FYAXIobvJBs

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Vineta > austrisv 14.12.2013. 22.00

    Ločmelis
    p.s. Ja runā par jūsu piesaukto Golodomoru, latvieši aizvien par to nav atvainojušies ukraiņiem –

    Ja latviešu strēlnieki būtu izgriezuši visus krievu un žīdu bandītu barvežus un pārņēmuši varu azoipā un tad sarīkojuši Golodomor, varētu ko pārmest. Ja kāds latviešu izcelsmes krievu drausmonis arī piedalījās Staļina rīkotajās represijās, tā ir viņa paša atbildība, latvieši nolikvidēja komisārus un čekistus un nodibināja savu valsti.
    Pret strēlniekiem ir nopietna pretenzija, ka viņi nepaņēma varu un visu bidļjaķinu nesadzina konclāģeros, celt gaišo nākotni. Šodien uz pasaules nebūtu ne karu, ne terora aktu, visu teritoriju no Baltijas līdz Japāņu jūrai apdzīvotu skaisti, gudri, labsirdīgi, pārtikuši un laimīgi latvieši un mazās tautas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > austrisv 14.12.2013. 16.31

    Ločmelis
    Gan jau ukraiņi un poļi, civilizētas slāvu tautas, tiks pašas galā, domā par to, kas sagaida krievu pasauli par desmitiem miljonu cilvēku zvērisku noslepkavošanu
    http://ipvnews.org/bench/articles/ar086/images/001.jpg

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > austrisv 14.12.2013. 16.07

    Ločmelis. Ukraiņi ir tādi paši nacisti, kā latvieši. Mūsu vienīgais noziegums ir tas, ka mēs vēlamies būt tik pat nacionāli, kā ir krievi. :) Bet klipu, kuru Tu esi izracis – tās ir piespiedu rusifikācijas sekas. Katra vardarbība nes sev līdzi deformāciju sabiedrībā un paiet laiks, līdz šīs rētas aizvelkas, ja kremlini ļauj tām aizdzīt.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > austrisv 14.12.2013. 17.17

    Vēl viena klišeja – censties komunistu, kas ir internacionāls ļaunums, pastrādātajiem noziegumiem piešķirt ” nacionālus vaibstus”.:) Latvijas Republikā kopš tās dibināšanas komunistu partija ir bijusi aizliegta un komunistus sēdināja aiz restēm, kā pats labi zini. Komunistiem, tā pat kā jeb kurā citā kriminālā vidē, nacionālā piederība neeksistē. Ne jau Tu vienīgais šādi argumentē, bet šāda pozīcija ir izteikti dīvaina un divkosīga. No vienas puses, jebkurā situācijā, kur rodas konfrontācija starp kremliniem un demokrātiski noskaņotu sabiedrības daļu, jūs kremlini bez šaubīšanās nostājaties savējo pusē, bet tajā pašā laikā savus pastrādātos noziegumus cenšaties pāradresēt tai sabiedrības daļai, kurai ar šiem noziegumiem nav nekāda sakara. Manā uztverē visi latviešu revulucionārie čekisti nav ne ar ko labāki, vai sliktāki par pārējiem saviem cīņu biedriem, kuriem nav latviešu izcelsme. Ja par mūsdienu Latviju, tad manā uztverē Urbanovičs un Ušakovs ir vienlīdz bīstami atjaunotās Latvijas Republikas ienaidnieki, neskatoties uz to, ka viens ir krievs un otrs latvietis.

    Kas attiecas par Oļegu Tjagņoboku, par viņu dzirdu pirmo reizi, nepazīstu tādu, bet par vienu gan esmu pārliecināts – mēģināt apvainot tos ļaudis, kuri šobrīd cīnās par savas tautas iekļaušanos Eiropas Savienībā, nacismā – tā ir nelietība, bezzobaina gan, jo šāds apgalvojums vnk ir stulbs un tādēļ nav kaitīgs :)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > austrisv 14.12.2013. 16.41

    Ločmelis. Un, ko Tu tagad gaidi – lai es izraktu kādu bildi netā par ” golodomoru”, jeb Gulagu utt un noliktu Tev pretī? Tas ir pretīgs un lēts demagoģijas paraugs, kuru Tu te demonstrē, jo visām masveida slepkavībām, gan tām, kuras izraisīja nacistu, gan komunistu diktatūras, ir viena ļaunuma sakne – totalitāra ideoloģija, pret kuru šodien ukraiņi arī pārliecinoši cīnās savā galvas pilsētā.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Inese 15.12.2013. 14.01

Jums tiešām liekas nepieņemami, ka Putina k-ga principiālā un nelokāmā nostāja sekmēja to, ka nenotika agresīvā NATO bloka intervence Sīrijā?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu