Parlamenta vēlēšanās varēs balsot iepriekš, balsi nododot glabāšanā • IR.lv

Parlamenta vēlēšanās varēs balsot iepriekš, balsi nododot glabāšanā

13
Saeimas plenārsēžu zālē. Foto: Evija Trifanova, LETA

Grozījumi paredz arī, ka deputāta kandidātam jāprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai

Parlamenta deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, paredzot, ka turpmāk parlamenta vēlēšanās varēs nobalsot iepriekš, savu balsi nododot glabāšanā.

Līdz šim iedzīvotāji parlamenta vēlēšanās nevarēja balsot iepriekš. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra, ka to gan nevarētu saukt par iepriekšēju balsošanu, kas, piemēram, pašvaldību vēlēšanās ir pieejama visos iecirkņos.

Šī iecere paredz, ka balss nodošana glabāšanā nebūs neatgriezeniska, jo vēlētājs vēlēšanu dienā vēl varēs mainīt savu izvēli, iepriekš sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Tā nebūtu iepriekšējā balsošana tās pilnā izpratnē, taču tai piemistu “kaut kāds iepriekšējās balsošanas elements”.

Vēlētājs, kurš nobalsojis iepriekš, bet pēc tam savu izvēli nolēmis mainīt, tajā pašā iecirknī vēlēšanu dienā drīkstēs pārbalsot. Šādā gadījumā iepriekš glabāšanā nodotā balss tiks anulēta. Vēlētājs savu balsi nodot glabāšanā vēlēšanu iecirknī varēs trīs dienas pirms vēlēšanu dienas.

Ņemot vērā izmaiņas Civilprocesa likumā, kas stājās spēkā šā gada sākumā, turpmāk Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties arī rīcības nespējīgas personas.

Deputāti atbalstīja arī priekšlikumus, kas paredz atvieglot balsošanas kārtību karavīriem un zemessargiem, kuri dienestu pilda starptautiskajās misijās. Karavīri balsot varēs starptautiskās operācijas rajonā, un vēlētāja pasē tiks izdarīta atzīme par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās. Par vēlēšanu norisi atbildīgs būs Nacionālā kontingenta komandieris vai viņa pilnvarota persona.

Līdzšinējā balsošanas kārtība starptautiskajās misijās nav bijusi pietiekami efektīva, jo karavīru pases bija jānogādā tuvākajā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā, tostarp formalitāšu kārtošana atrāva karavīrus no dienesta pienākumu veikšanas, iepriekš par grozījumu virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā uzsvēra likumprojekta autori.

Grozījumi arī paredz, ka, kandidējot Saeimas vēlēšanās, kandidātam rakstiski būs jāapliecina, ka viņš prot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai. Līdz šim Saeimas deputāta kandidātam bija jāsniedz latviešu valodas prasmes pašnovērtējums.

 

Komentāri (13)

Ansis 12.12.2013. 15.27

Paldies deputāties par plašajam ērtībām!

Tikai – “Ar eID kartēm Saeimas vēlēšanās balsot nevarēs”
http://www.diena.lv/latvija/zinas/ar-eid-kartem-saeimas-velesanas-balsot-nevares-14036574

Nezin vai es piedalīšos vēlēšanās, kurās man neļaus balsot.

0
-1
Atbildēt

5

    Ansis > Ansis 12.12.2013. 15.46

    Man Pasei beidzās derīguma termiņš un par e-id karti tika solīts, ka tas ir personu apliecinošs dokuments Latvijā, bet pase turpmāk būs tikai ceļošanas dokuments ārpus Šengenas zonas. Es uz Krieviju vai Baltkrieviju nebraucu – man tur nekas nav pazudis. Līdz ar to Pasi neprasīju.
    Jūtos apkrāpts!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > Ansis 12.12.2013. 16.16

    Edgars Avotiņš
    Nezin vai es piedalīšos vēlēšanās, kurās man neļaus balsot.

    Bēdīgi biedram Savisāram, kā bez pases nobalsot par SC?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 12.12.2013. 16.20

    SC balsotājiem pases noteikti ir, jo Latvijas Pase tagad vajadzīga tikai divam lietām – balsošanai par SC un braukšanai uz Krieviju.
    Generalim jau Pase noteikti ir?!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 12.12.2013. 16.35

    Personu apliecinošu dokumentu likums
    http://likumi.lv/doc.php?id=243484

    6.pants. Pases
    (2) Pase ir ceļošanas dokuments.

    Saeimas deputāti cepj brāķi!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > Ansis 12.12.2013. 15.36

    Ja svarīgāk ir pakašķēties par neērtībām (pat ja tā ir nolaidība vai finansiāla nespēja sakārtot jautājumu), nevis lemt par savas valsts pārvaldi, tad droši nepiedalieties. Jo ilgāk tāda attieksme cilvēkiem būs, jo ilgāk arī būs nespēja sakārtot visādas lietas, tai skaitā, vēlēšanās piedalīties ar eID kartēm.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

inta_s 12.12.2013. 13.31

Vajag e-vēlēšanas beidzot un noņemt ierobežojumu cik var kandidēt no vienas partijas. Ievēl tos kas saņēmuši visvairāk balsu atbilstoši tam cik daudz vietas/krēslus partija saņem – piemēram 11. saeimas vēlēšanās Vienotība saņēma 20 vietas, tātad ja no Vienotības kandidētu 300 kandidāti tad pirmie 20 tiktu pie krēsla saeimā.

0
-1
Atbildēt

0

Inese 12.12.2013. 11.55

Vēlētājs, kurš nobalsojis iepriekš, bet pēc tam savu izvēli nolēmis mainīt, tajā pašā iecirknī vēlēšanu dienā drīkstēs pārbalsot
=====================

Tiek gatavotas plašas manipulācijas, lai nākamajās vēlēšanās Vienotība iegūtu 146% balsu?

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu