Politologs: prezidents gražojas; Pabriks: vainīga mana nacionālā nostāja • IR.lv

Politologs: prezidents gražojas; Pabriks: vainīga mana nacionālā nostāja

97
Valsts prezidents Andris Bērziņš preses konferencē. Foto: Ieva Lūka, LETA

„Vienotība” pēc Pabrika kandidatūras noraidīšanas paņems pauzi

Valsts prezidents Andris Bērziņš, nenosaucot premjera amatam aizsardzības ministru Arti Pabriku (Vienotība), gražojas, tādējādi sapinoties savos skaidrojumos un izteiktajās pretenzijās pret kandidātiem. Politologs Jānis Ikstens prezidenta rīcību dēvē par bezatbildīgu, jo nav sabiedrībai spējis izskaidrot, kāpēc premjera amatam nav nominējis starptautiski augsti vērtētu NATO dalībvalsts aizsardzības ministru, viņš teica intervijā Latvijas Radio.

Tikmēr partija “Vienotība” pēc Valsts prezidenta lēmuma nenominēt premjera amatam aizsardzības ministru plāno paņemt nelielu pauzi un izvērtēt situāciju, ziņo LETA.

Savukārt Pabriks intervijā laikrakstam “Diena” pieļauj, ka nav nominēts savas nacionālās nostājas dēļ. “Tiesa, notikušais, manuprāt, norāda, ka es un prezidents, acīmredzot, balstāmies dažādās vērtībās. Iespējams, ka esmu viņam pārāk nacionāls, ka viņu neapmierina mana nostāja pret Krieviju, pret mūsu bērnu ievilināšanu dažādās dīvainās militārās nometnēs kaimiņvalstīs,” secina Pabriks.

Aizsardzības ministrs pieļauj, ka viņam ar prezidentu atšķiras priekšstati par patriotismu, patriotisko audzināšanu, par armijas nozīmi un vietu valsts drošībā. Viņš cer, ka pašlaik nav pienākusi tāda situācija, kad politiķi mēģina diskvalificēt viņa nacionālās nostājas dēļ. Tāpēc, ka viņš nepārprotami aizstāv Latvijas ģeopolitisko orientāciju uz Rietumiem.

“Domāju, ka prezidentam pašam vajadzētu tagad paņemt pauzi, jo rīcība ar Pabriku liek aizdomāties, ka Valsts prezidents tagad gražojas, proti, sapinies savos skaidrojumus un pretenzijās, jo “Vienotība”, nominējot savu kandidātu, bija izpildījusi pirms tam izteiktos kritērijus pretendentiem, bet ievērojot tos, kandidāts netiek apstiprināts,” sacīja Ikstens.

Ikstens nevarēja pateikt, vai Valsts prezidents šādi rīkojas kāda interesēs, tādējādi lobējot nevienam vēl nezināmu premjera amata kandidātu, bet šāda rīcība neviļus liek aizdomāties, ka tā tas varētu būt.

“Man šķiet, ka pauze mēneša garumā nav vajadzīga, jo es apšaubu, ka Valsts prezidents minētajā 7.janvārī spēs likt galdā savu kandidātu,” sacīja Ikstens.

Ikstens ieteica Valsts prezidentam šādas bezatbildīgas rīcības gadījumā palasīt Satversmi, jo šādos gadījumos tā paredz arī noteiktas rīcības pret viņu.

Partija “Vienotība” tagad plāno paņemt nelielu pauzi un izvērtēt situāciju. “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa pēc vakardienas frakcijas sēdes norādīja, ka partijas pārstāvji analizēs argumentus šādam lēmumam, jo “Vienotība” valdības vadītāja amatam bija izvirzījusi cienījamu kandidātu ar augstu reitingu, sabiedrības atbalstu un labu reputāciju NATO partneru vidū.

Āboltiņa arī apgalvoja, ka premjera amatam netika meklēti citi kandidāti. Taujāta, vai pieļauj, ka “Vienotība” varētu virzīt kādu citu premjera amata kandidātu, Āboltiņa atbildēja, ka patlaban politiskais spēks “paņems pauzi”, un būtiskākais aspekts šajā jautājumā būs stabila valdība.

Būtiski, lai jaunā valdība turpinātu iesāktus darbus, kā arī nepieciešams runāt par attīstību, cilvēku atgriešanos, mieru un līdzsvaru sabiedrībā, klāstīja politiķe.

“Prezidents savu ir pateicis, tomēr ļoti svarīgi, ka dzīvojam parlamentārā valstī, un jebkuram premjera kandidātam nozīmīgs ir arī deputātu vairākuma atbalsts,” piebilda Āboltiņa. Tāpēc arī tiek piedāvāta plašāka koalīcija, lai nebūtu tādu “kašķu”, kādi bija līdz šim, un varētu runāt par stabilu valdību, kur nav ultimātu un tamlīdzīgu lietu, skaidroja “Vienotības” līdere.

Ja līdz gada beigām partijas neizvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, prezidents savu kandidātu atklās ne ātrāk kā nākamā gada 7.janvārī.

 

Komentāri (97)

putekliic 12.12.2013. 09.16

Prezidenta putrošanās, mētāšanās, pārliecinošas argumentācijas trūkums un nožēlojamā vairīšanās runāt ar sabiedrību atklātu valodu liecina ne tikai par to, ka viņš spēlē atbilstoši saviem priekšstatiem un ieradumiem bīdīt lietas pa kaktiem, bet arī par to, ka tiek spēlēta netīra spēle, kuras mērķis pagaidām nevienam nav īsti skaidrs. Atklājoties mērķim visiem, protams, viss kļūtu skaidrs. Tomēr man ir smagas aizdomas, ka runa iet par SC un ar Lembergu tam visam ir mazs sakars – jo nav šaubu, ka V ar Lembergu paši mierīgi spētu vienoties. Bērziņa proklemliskās simpātijas nav noslēpums – viņa nožēlojamā nostāja valodas referenduma jautājumā toreiz un attiekšanās vērtēt Ušakova atbildību Zolitūdes traģēdijas sakarā tagad vien ir ko vērti un daiļrunīgu fakti. Visa viņa izturēšanās un izteicieni liecina par to, ka viņš dziļi šaubās par pašreizējo LV ģeopolitisko izvēli. Viņš nevar protams, atklāti pateikt, ka tā ir jāmaina, bet nekas nekad nav no viņa dzirdēts par Eiroatlantiskās izvēles pareizību, demokrātijas un vispārcilvēciskajām vērtībām, nepieciešamību stiprināt LV visa veida integrāciju rietumu struktūrās utt. Tieši pretēji – viņš taču uzsvēra, ka „ja viss tā turpināsies, tad pēc dažiem gadiem LV vairs kā valsts nepastāvēs”. Dies’ vien zina, ko tieši viņš ar to bija domājis, bet tas viss ir ļoti simptomātiski. Personiski prezidentam absolūti neuzticos. Un vēl reiz gribu uzsvērt – manuprāt visas šīs prezidenta ņemšanās pamatā ir spēle ap SC.

+30
0
Atbildēt

1

    peerku > putekliic 12.12.2013. 10.16

    andrejs_gr

    Labs komentārs:
    “Prezidenta putrošanās, mētāšanās, pārliecinošas argumentācijas trūkums un nožēlojamā vairīšanās runāt ar sabiedrību atklātu valodu liecina…, ka tiek spēlēta netīra spēle…”

    Tā ir, varam tikai mēģināt iedomāties, kāpēc tagad Urbanovičs slavē prezidentu…

    +17
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 12.12.2013. 09.33

Atcerējos, kā pēc VVF termiņa beigām visi vienā balsī runāja, cik AUGSTA LATIŅA tagad ir uzlikta nākamajam prezidentam … un izraudzījās Zatleru, bet pēc tam Bērziņu. Kritiens bezdibenī ir acīmredzams, taču lietu bīdītājiem vārdu un darbu nesaderība nemaz netraucē. stulbā tauta visu norīs…

Tagad par Dombrovski arī visi, un kociņa kājiņš visskaļāk, runā, ka jāmeklē līdzvērtīgs aizstājējs. Var tikai iedomāties, cik LĪDZVĒRTĪGS kandidāts tiek meklēts, ja ir pilnīgi skaidrs, ka nevienam no mākoņu stumdītājiem neinteresē ne kompetence, ne valstiskums. Nožēlojami!!!

+27
0
Atbildēt

1

    dro > silvija_vitina 12.12.2013. 09.36

    Tagad par Dombrovski arī visi, un kociņa kājiņš visskaļāk, runā, ka jāmeklē līdzvērtīgs aizstājējs.
    ________________
    Ne jau līdzvērtīgs, bet labāks, kurš spēj noganīt rīcībspējīgu valdību:):):)

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 12.12.2013. 09.12

Kā ta nu vēl nav skaidri kritēriji? Ir gan!
Kājbērziņš par premjerministru virzīšot tikai reālu un cienīgu, kurš ar iepriekšējo darbību pierādījis, ka spējīgs tikt galā ar atbildīgo darbu. Ja pats tas etalons, tad laikam nākamajam ministru prezidentam jāņem līdzi zemesgrāmata, kurā apstiprināts, ka pretendents stingri stāv uz savām „Kājiņām”.

+26
0
Atbildēt

4

    putekliic > Aivars Krauklis 12.12.2013. 09.23

    Labs! :D

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Aivars Krauklis 12.12.2013. 09.29

    J. Biotops. Precīzi:)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Aivars Krauklis 12.12.2013. 09.18

    J.Biotops Kā ta nu vēl nav skaidri kritēriji? Ir gan!
    ___________________
    Manuprāt kritērijs tikai viens – jāatrod sliktākais no visliktākajiem:)

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 12.12.2013. 09.24

    Ino – pirms paaugstinājuma jāsakompromitējas (ja vēl nav izdarīts)?
    Līdz šim tāda tradīcija bija zināma organizācijās, ko sarunu valodā sauc par bandām.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu