ANO komisija apstiprina pretspiegošanas rezolūciju • IR.lv

ANO komisija apstiprina pretspiegošanas rezolūciju

22
Nacionālās drošības aģentūras (NSA) mītne Merilendā. NSA, pēc bijušā aģenta Edvarda Snoudena ziņām, ir galvenā atbildīgā par vispārējas izsekošanas un noklausīšanās organizēšanu. Foto: AFP/LETA

Tā ir pirmā reize, kad ANO atzīst – nelikumīga un patvaļīga izsekošana gan iekšzemē, gan eksteritoriāli var pārkāpt cilvēktiesības

ANO tiesību komisija otrdien atbalstījusi rezolūciju par “tiesībām uz privāto dzīvi”, kuru bija ierosinājusi Vācija un Brazīlija, reaģējot uz ziņām, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši daudzus ārvalstu līderus.

Rezolūcijā, nevienu konkrētu valsti vārdā nesaucot, norādīts, ka valstu vai uzņēmumu veiktā novērošana un datu uzkrāšana var novest pie cilvēktiesību pārkāpumiem, ziņo LETA/AFP.

Pēc tam, kad rezolūcijas teksts tika mīkstināts, par to balsoja arī ASV un to tuvākie sabiedrotie – Lielbritānija, Austrālija, Kanāda un Jaunzēlande.

Rezolūcijā teikts, ka ANO Ģenerālās asamblejas tiesību komisija ir “dziļi norūpējusies par negatīvajam sekām”, kādas uz cilvēktiesībām var atstāt saziņas pārtveršana un izsekošana.

Vācijas vēstnieks ANO Pēters Vitigs norādīja, ka, neskatoties uz tiesiski nesaistošo raksturu, rezolūcija esot nozīmīgs “politisks signāls”.

Viņš uzsvēra, ka tā esot pirmā reize, kad ANO atzinusi, ka “nelikumīga un patvaļīga izsekošana gan iekšzemē, gan eksteritoriāli var pārkāpt cilvēktiesības”.

Tagad rezolūcija tiks nodota balsojumam ANO Ģenerālajai asamblejai pilnā sastāvā.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu