Galerijā "Istaba" skatāma Aleksandra Lagimova piemiņas izstāde "Patriots" • IR.lv

Galerijā “Istaba” skatāma Aleksandra Lagimova piemiņas izstāde “Patriots”

37
Aleksandra Lagimova glezna "Baltija". Foto no galerijas mājas lapas

Ekspozīcijā redzami darbi, kuri atspoguļo mākslinieka interesi par Latvijas dabu, vēsturi, cilvēkiem un cilvēka ķermeni 

Galerijā “Istaba” atklāta gleznotāja Aleksandra Lagimova (1903-1990) piemiņas izstāde “Patriots”, kas veltīta mākslinieka 110.gadu jubilejai, raksta aģentūra LETA. 

Izstāde ir stāsts par vienu no daudzajiem šodien mazpazīstamajiem latviešu māksliniekiem un par vienu no mums – Latvijas patriotiem. Šajā ekspozīcijā redzami dažādos gados tapuši darbi, kuri atspoguļo mākslinieka interesi par Latvijas dabu, vēsturi, cilvēkiem un daiļrades pēdējos gados dominējošo interesi par cilvēka ķermeni un caur stāstošu tēlojumu atklātajām tā nozīmes dimensijām. 

Lagimovs dzimis Jelgavā, bērnībā dzīvojis Ventspilī, bēgļu gaitās Pirmā pasaules kara laikā nokļuvis Samarā (Krievija), bet pēc atgriešanās Latvijā dzīvojis Rīgā un mūža nogalē Lielupē. No 1928.gada viņš divpadsmit gadus studējis Latvijas Mākslas akadēmijā. Visilgāk Riharda Zariņa grafikas meistardarbnīcā. Pēc apcietināšanas 1944.gadā viņš vienā arestantu kolonā ar Latvijas Centrālās padomes biedriem nokļuva Štuthofas koncentrācijas nometnē Vācijā. Nometnē piedzīvotais attēlots nelielos ekspresīvos tušas zīmējumos. Pēc atgriešanās no nacistu ieslodzījuma pār mākslinieku gulās aizdomu ēna un viņam nekādi neizdevās veiksmīgi iekļauties Rīgas mākslas dzīvē. Laikā, kad mākslā daudz ko noteica ideoloģijas diktēti apsvērumi viņš gleznoja liriskas Latvijas un Rīgas ainavas. Grafikas lapās, ar īpaši jūtamu latviešu klasiskās grafikas mākslas garu, blakus ainavām liela vieta ir fantāzijas piesātinātām batālijām par senlatviešu cīņām. 

Ikdienā mākslinieks vadīja tēlotājas mākslas studiju “Spektrs” un strādāja kombināta “Māksla”, tā saucamajā, portretu cehā. Dzīves laikā sarīkotas sešas personālizstādes. Mākslinieka mūža izskaņa sakrita ar trešo atmodu un astoņdesmito gadu beigās uzgleznotās vairākas gleznas visnotaļ naivi simboliski attēlo to, kā cilvēki toreiz uztvēra pasauli. 

Izstāde galerijā skatāma līdz 30.novembrim. Vairāk informācijas galerijas mājas lapā Facebook

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu