Izstādē speciālisti konsultēs par piemērotāko šķirņu izvēli un to, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas
Latvijas Dabas muzejā no šodienas, 30.oktobra līdz 3.novembrim norisināsies izstāde “Ķirbis jūsu veselībai 2013”, kurā būs iespēja aplūkot dažādu krāsu, formu, garšu ķirbjus un ķirbjaugus, kā arī muzeja kafejnīcā ik dienas nobaudīt ķirbju ēdienus, raksta aģentūra LETA.
Ķirbji ir lielākās ogas pasaulē. Tiem mēdz būt daudzveidīgas formas un dažādas garšas. Latvijā ķirbji ir ļoti populāri ne tikai audzētāju entuziastu vidū, bet arī piemājas dārzos.
Uz Eiropu atceļojuši no Ziemeļamerikas, iespējams, Latvijā tie nokļuvuši ar vācu muižniecības palīdzību 17.-18.gadsimtā, par ko liecina arī tas, ka vārds “ķirbis” latviešu valodā ir ļoti līdzīgs vācu “der Kürbis”. Kāpēc ķirbji kļuvuši tik pieprasīti? Milzu ogās ir daudz A, B, C un E vitamīna, tās satur daudz augu eļļas un ir ļoti veselīgas. Pateicoties ķirbju biezajai mizai, sausā un vēsā vietā tos var uzglabāt pat vairākus mēnešus, lai ēstu svaigus, spiestu sulās, konservētu un izmantotu silto ēdienu pagatavošanā.
Izstādē speciālisti konsultēs par piemērotāko šķirņu izvēli, kā arī pastāstīs par to, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas. Tāpat būs iespējams apmeklēt izglītojošus pasākumus, kas sadarbībā ar Dārzkopības entuziastu klubu “Tomāts” norisināsies katru dienu plkst.12 konferenču zālē vai lasītavā Dabas muzeja 6.stāvā.
Trešdien, 30.oktobrī lektors Arvīds Neimanis vadīs nodarbību “Personīgā pieredze dārzkopībā”, 31.oktobrī Aleksandrs Bļinovs stāstīs par augsnes sagatavošanu rudenī, 1.novembrī lektors Vidvuds Gruzdiņš iepazīstinās ar ķirbjaugu selekcijas metodēm, principiem un mērķiem, bet 2.novembrī latviski un 3.novembrī krieviski norisināsies lekcija “Viss par ķirbjaugiem”.
Vairāk informācijas muzeja mājas lapā
Komentāri (24)