PB pētījums: Latvijas ostu biznesa modelis sevi izsmēlis • IR.lv

PB pētījums: Latvijas ostu biznesa modelis sevi izsmēlis

33
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Anita Brauna

PB brīdina: pašreizējais ostu darbības modelis ar zemiem tarifiem sevi ir izsmēlis

Primitīvs bizness, zemi ienākumi, kravu plūsmas atkarība no vienas valsts – Krievijas. Tāds īsumā ir Latvijas lielāko ostu Rīgas un Ventspils profils, ko atklāj valdības pasūtītais Pasaules Bankas (PB) pētījums.

Pretēji līdz šim dominējošajam Latvijas amatpersonu viedoklim, ka ostas strādā labi, pētījums parāda, ka šis vērtīgais valsts resurss tiek izmantots neefektīvi, un brīdina – pašreizējais ostu darbības modelis, kas balstās uz zemiem tarifiem, sevi ir izsmēlis.

Žurnāla „Ir” rīcībā ir nonākusi pagaidām slepenībā turētā PB ziņojuma gala versija, kas bija nodota komentēšanai ostu vadībai un Satiksmes ministrijai (SM). Pēc iepazīšanās Latvijas puse ir lūgusi ziņojumu «papildināt», un pašlaik nav zināms, kad to oficiāli publiskos.

PB vērš uzmanību, ka Rīgas un Ventspils ostas pamatā pārkrauj zemas pievienotās vērtības kravas (ogles, naftas produktus), kuru pienesums ekonomikai ir salīdzinoši mazāks. Savukārt no augstas pievienotās vērtības kravām (konteineriem, tā dēvētājām RoRo kravām) tās ir spējušas piesaistīt niecīgu daļu, lai gan tieši konteinerkravu pieaugums reģionā pēdējā desmitgadē bijis visstraujākais. Īpašu nožēlu PB pauž, ka augstākas vērtības kravas nav attīstītas Ventspilī, kuru teritorija ir tām piemērota. Piedevām absolūts vairums kravu nāk no Krievijas vai caur to tranzītā, kas ir bīstama atkarība, jo Krievija Baltijas jūras piekrastē attīstīta savas ostas un Latvija nevar ietekmēt Krievijas tranzīta tarifus.

PB norāda, ka abas ostas savu konkurētspēju balsta uz zemiem tarifiem, jo īpaši Ventspils, kurai ir reģionā zemākie tarifi. Taču tas nozīmē arī zemus ostu ienākumus un ierobežotu spēju investēt attīstībā. Pētījuma autori uzsver – lai ostas nākotnē spētu konkurēt, tām ir jāģenerē lielāki ienākumi un jāinvestē ekonomiski pamatotos, stratēģiskos attīstības projektos.

Ostu likumdošanā Latvija raksturota kā «mazattīstīta», vairākas ostu darbības vai pārvaldības metodes – kā novecojušas un starptautiskajai praksei neatbilstošas. Piemēram, par neefektīvu atzīta prakse ostu valdes veidot no varas institūciju deleģētiem pārstāvjiem, daudz veiksmīgāk sevi pierāda valdes, kuras veido neatkarīgi ostu biznesa profesionāļi.

Nesaudzīga replika veltīta Rīgas brīvostas lēmumam sapirkties savus velkoņus, mēģinot no ostas izstumt privātās kompānijas, kas pēdējos gados radījis asus konfliktus un tiesvedības. PB norāda, ka pašas ostu pārvaldes velkoņu pakalpojumus nodrošina tikai pavisam nedaudzās ostās, un parasti tās ir mazas trešo pasaules valstu ostas, kurās ir reta kuģu satiksme.

PB neiesaka pašlaik no ostām iekasēt jaunus nodokļus jau minēto iemeslu dēļ – jo tām ir zemi ienākumi un ir jāinvestē infrastruktūrā.

Plašāk par pētījuma secinājumiem varat lasīt žurnālā „Ir”. 

Valsts, kā arī Rīgas un Ventspils pašvaldību amatpersonas līdz šim nav reaģējušas nedz uz Valsts kontroles, nedz uzņēmēju pārmetumiem par nesaimniecisko un necaurspīdīgo ostu darbu un atsevišķos gadījumos – acīmredzamu korupciju. Rīcība tika atlikta, kamēr situāciju būs izpētījusi PB.

Ostu lobija organizācijas – Latvijas ostu asociācija un Tranzīta biznesa asociācija – jau izplatījušas paziņojumu, kurā PB pētījums nodēvēts par nekompetentu. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss uz jautājumu, vai PB pētījums būs lūzuma punkts, lai būtiski uzlabotu ostu darbību, ar preses sekretāres starpniecību atbildēja šādi: «PB pētījums dos papildu ieguldījumu iespējamo jomu identificēšanai, kuras uzlabojot tiks nodrošināta tālāka konkurētspējas palielināšanās, nodrošinot papildus kravu piesaisti un pievienotās vērtības palielināšanos tranzīta un loģistikas jomā. Pētījums tiks prezentēts iesaistītajām pusēm un diskusijas rezultātā tiks identificētas tālākās darbības ostu darbības uzlabošanā.»

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kura pārstāvētajai Reformu partijai ostu reforma ir viens no lozungiem, sacīja, ka gala ziņojumu nav redzējis. Taču no SM pārstāvju stāstītā par to, ka darbs pie ziņojuma turpinās, viņš noprotot, ka «secinājumi ir nozīmīgi, tie uztverti nopietni un ministrija tiem pievērš uzmanību». «Būtu pārsteigts, ja pēc šī pētījuma, kuram iztērēti prāvi līdzekļi, nekas nemainītos,» teica Pavļuts.

Par iespējām sakārtot ostas agrāk intervijā „Ir” skeptiski izteicās finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Tās saknes tur ir tik dziļi laistas, sevišķi Ventspilī, ka pie reālas vēlmes to sakārtot, viss beigtos, ka valdības nebūtu vai tās nepārtraukti mainītos. Nav spēka,» sacīja Vilks.

 

Komentāri (33)

raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 11.20

“Īpašu nožēlu PB pauž, ka augstākas vērtības kravas nav attīstītas Ventspilī, kuru teritorija ir tām piemērota.”

Kāpēc tam nepievērš uzmanību valsts pārstāve Ventspils ostā Bukane?
Kura ir premjera Dombrovska padomniece.
Kura ir arī premjera Dombrovska nekustamo īpašumu biznesa partnere.
Kurai kopā ar Dombrovski ir milzu parādi bankā, kuras likteni izlemj “kompetentais” Dombrovskis.
Kurai kopā ar premj. Dombrovski šī banka izrāda aizdomīgi lielu pretīmnākšanu.
Kura(pēc Lemberga domām) “ļoti konstruktīvi strādā Ventspils ostā”.
PS
Nesen “kompetentais” Vienotības Dombrovskis norādīja uz “brāķi” Izglītības ministrijas virzienā.
Vai nebūtu mums laiks norādīt uz kliedzošo brāķi Dombrovska nometnē?
Brāķi ražojiet, Dombrovska kungs!

+8
-4
Atbildēt

7

    Vineta > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 15.38

    Skumjais Bruņinieks
    Garā stāsta jēgu tā arī nesapratu. Kas tur bija svarīgākais, ka esi mācījies augstskolā, vai tas, ka dzīvoji centrā, vai arī ka pazini TB/LNNK “pelēko kardinālu”, kurš pat brauca pie tevis ciemos.
    Un kas tie tādi “Zaharniji”, kas staigā pa mūsu zemīti ar pilsoņa pasēm kabatā?,
    Ja ar rīkojumu No2 sasmakušajā Latvijas oligarhu telpā ielaistam “svaigam gaisam” Sprūdža, Ķīļa un Kozlovska aromāts, paldies. Tad jau vecam gaisam arī nebija ne vainas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 13.39

    to lno(konkursa “Vienmēr aizpogāta bikšupriekša ” laureātam) un pārējiem “viltusnacionāļiem”.

    Par “nacionāļu” liekulību un dubultmorāli varētu uzrakstīt biezu romānu. Mana pirmā saskarsme un atklāsme par mūsu “patriotu” īsto dabu sākās tālajos 90os. Tā sanāca, ka jaunībsdienu čoms, ar kuru kopā studējām augstskolā, bija cieši saistīts ar TB/LNNK. No sākuma mans kursa biedrs bija vienkāršs nacionāļu atbalstītājs, tad pakāpeniski pārvērtās par sponsoru.
    Dzīvoju ērtā vietā centrā, tā kā studiju biedrs varēja vismaz trīs reizes nedēļā pie manis piebraukt un padižoties ar saviem sakariem nacionāļu partijā.
    Pamazām čoms no vienkārša sponsora pārauga par vienu no TB/LNNK “pelēkajiem kardināliem”. Par viņa karjeras izaugsmi liecināja automašīnu (ar kurām viņš atbrauca ) marku un modeļu uzlabošanās.
    Vai nu no garlaicības, vai vienkārši tāpēc, ka gribēja palielīties, mans studiju biedrs biežajās vizītēs izplūda pārsteidzošās atklāsmēs par politikas virtuvi mūsu valstī un “nacionāļiem”, kurus stutēja un komandēja ar savu naudu. Drīz vien šis pelēkais tēvzemiešu kardināls apauga ar lielu bagātību – viņa turība kļuva tieši proporcionāla paša uzpūtībai.
    Mans negaidītais “informators” gardi smējās par mantkārīgajiem nacionālpatriotiem un viņu naivajiem vēlētājiem. Tikai ierindas nacionāļi un viņu atbalstītāji bēdājās, kad TB/LNNK jāsēž opozīcijā – patiesībā partijas spice dara to, ko liek viņu sponsori. Patiesībā nacionāļu partijas spice arī opozīcijā turpina saņemt labumus no saviem “saimniekiem” gan naudā, gan graudā.
    Mani pašu grūti ir ar kaut ko pārsteigt(“paburzījies” dzīvē esmu pietiekoši), arī par Latvijas politiķu liekulību un prostitūciju biju informēts. Bet mani šausmināja tas fakts, ka ar to nodarbojās deputāti, kas uz katra soļa vazā un piesauc visiem latviešiem svētas lietas un vērtības. Tieši tā lieta uzdzina zosādu – Saeimā uz tribīnes rauj kreklu nost no sevis, ar putām uz lūpām sauc “latvieti, nepadodies, Tēvzeme briesmās”, bet naktī pēc darba skrien pie saimnieka un kāri ēd “cepumus” no rokas.
    Viena no nacionāļu bēdām ir tā, ka patriotiski noskaņotiem vēlētājiem nav alternatīva, ka NA nav konkurenta šajā segmentā, kas noved pie degradācijas. Labs degradēšanās piemērs ir Vienotības un tās deputātu izmaiņas Dombrovska bezkonkurences valdīšanas gados.
    Svaiga elpa pakausī, mīlīši, ir vajadzīga, tas ir galvenais virzītājs uz priekšu, bet tās nav ne Vienotībai, ne NA.
    Vēl tagad, satiekot nu jau bijušo manu studijbiedru – čomu, mēs apspriežam politiku. Par nacionāļu(Parādnieka) iniciatīvām viņš tik gardi smej, jo galvenais cīņas objekts ir naudas plūsmas, kas ar to saistās – viss pārējais ir pakārtots. Iegūsti kontroli pār naudas plūsmām un tad tiks gan pašam, gan partijas kasei, gan, protams, arī jomai, par kuru cīnās.
    Patreizejā cīņa par UA kvotām patiesībā ir liels teātris, kuru visi ar sapratni spēlē. Šī spēle ir “nacionāļu” maizīte un pārējās partijas spiestas piedalīties izrādē. Tā pat visiem ir skaidrs, ka UA izsniegšana turpināsies un tā pat visiem ir skaidrs, ka jebkuru likumu mūsu valstī var apiet ar līkumu.
    Par pilsonības iegūšanu un valsts valodas zināšanām vari izdot da jebkādus likumus un “kvotas”, tik un tā tādi “Zaharniji” staigā pa mūsu zemīti ar pilsoņa pasēm kabatā, kas latviešu valodā “ne bū ne mē”(ABC).
    Mēs tak paši zinām, cik tādi “pilsoņi” ir valstī, tieši pie visiem pilsonības iegūšanas punktiem “dzintariem” būtu jāstāv plikiem un jāprotestē. Bet nekā – daudz vieglāk ir pa pliko populistiski pastāvēt ziemas salā pie Saeimas, jo tas dod lielas “šances” pēc tam tikt iekšā otrpusdurvīm Saeimas siltumiņā. Un, tiekot Saeimā, mūsu “nacionāļi” (kā arī pārējie) jau drīz vien savas nomīdītās, vienkāršās kurpītes nomaina pret dārgiem LLOYDs apaviem un Nameji skaistā sidrabā tiek aizstāti ar zeltu.

    PS
    Iesaku Jums visiem sākt gatavoties svinīgai Lemberga sagaidīšanai. Tas jādara ir valstiskā līmenī – ar puķēm(kā Kārlim Ulmanim) ir jākaisa smagos noziegumos apsūdzētajam ceļš. Pašiem arī jāsapucējās, jo aiz Lemberga nāks arī Šķēle, un tam svarīgi, lai bikšupriekša kārtībā un ūzām buktes būtu.
    Jāseko arī, lai visām preču cenām veikalos blakus latiem un eiro būtu arī norāde “ventiņu” izteiksmē.
    Kādam apsviedīgam komersantam iesaku ideju – saražot jaunus noplēšamos kalendārus, kur būs atzīmēts dienu daudzums, kas atlicis līdz Lemberga atnākšanai. Katrs – gan visi oligarhi, gan Ameriks, Loginovs un Leškalni, gan Kučinskis un Vaškevics trimdā, gan Vienotības “godīgie” pārstāvji dienas beigās atviegloti varēs noplēst no kalendāra kārtējo, atlikušo dienu lapiņu.
    Un tad uz “Čučumuižu”, lai nākošajā rītā atkal varētu liekuļot un melot.
    Rīkojums N2 pavēra mazas cerības, atvēra logu un ielaida sasmakušajā Latvijas oligarhu telpā svaigu gaisu, bet Jums tas nepatika.
    Tad elpojiet tālāk tos “sūdus”.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 20.51

    to General Patton Fan Club

    Kas Jums lēcies, General, kāda muša iekodusi? Grūti gan Jums dzīvot – visur “pediņi” un “žīdi” rādās. Šausmas.
    Gribi pastaigāties pa skaisto Rīgu, bet kā lai priecājās, kad vairums māju “žīdiem” pieder. Ieej veikalā, lai nopirktu jaunu klozi, bet tur kārtējais “obloms” – glaunos apģērbus izrādās “pediņi” ir šūdinājuši. Atkal kreņķis.
    No bēdām iebrien kādā bārā “uzlabot dūšu” ar balzamiņu, bet tur priekšā nepatīkams pārsteigums – Balzams pārdots krievu “žīdam” Šefleram…
    Uz Jums lieku lielas cerības, tāpēc būšu apbēdināts, ja nenoturēsieties. Starp citu, uz Jūsu “saturēšanu – nesaturēšanu” valsts bukmeikeru kantoros sāk pieņemt likmes. Atbildība liela, pats saprotiet.
    Nenostādiet mani tik pat stulbā situācijā, kādā nokļuva mazpilsētas mērs “Toma Soijera” piedzīvojumos. Atcerieties, tur Heklberija Fina tēvam, no kura bija novērsušies visi pilsētiņas iedzīvotāji, kuru uzskatīja par “pazudušu” un neglābjami sabojātu cilvēku, pēdējo reizi uzticēties nolēma mazpilsētas mērs. Neskatoties uz to, ka visi par šādu uzticību vecajam nelgam tik smējās, cienījamais mērs deva iespēju Heka tēvam un uzņēma klaidoni savā ģimenē. Viņam tika izrādīts liels gods un pret viņu izturējās kā pret ģimenes locekli – guldināja tīros, baltos palagos, pie galda sēdināja goda vietā utt. No sākuma labsirdīgais mājas saimnieks un viņa ģimene pat apraudājās no laimes un prieka, jo viņiem šķita, ka palīdzējuši vienam bezcerīgi zudušam cilvēkam tapt par godīgu pilsoni.
    Ko Jūs domājiet, vecais, nelabojamais blēdis un dzērājs spēja noturēties tik pāris dienas – pēc tam naktī tam uznāca nežēlīgas “slāpes”, viņš izdzēra visus grādīgos dzērienus mēra mājā, nozaga sudraba galda piederumus, svečturus un pa logu aizlādās prom, atstājot savu labvēli(cilvēku, kurš viņam noticēja) par apsmieklu visu pārējo mazpilsētas iedzīvotāju acīs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 19.32

    Skumjais Bruņinieks
    Varbūt tomēr paskaidrosi sava vēstījuma Urbi et orbi jēgu, ja pats vispār saprati. Kas tā par manieri pediņiem un prātu izkūkojušiem tantukiem tiklīdz kas nav pa prātam, uzreiz pie personālijām pāriet?
    Spriešot pēc daudz saliktiem plusiņiem, jāsecina, ka publika tiešām būs saelpojusies tos sūdus, kā tiem novēlēji 13:39. Toksikomāni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 11.48

    Skumjais Bruņinieks. To ko tagad raksti par Vienotību, agrāk pārmeti nacionāļiem, bet Vienotību slavēji kā RP…vai biji jau uz sāls maizi pie Putina ledlauža?:)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 21.21

    Skumjais Bruņinieks to lno(konkursa “Vienmēr aizpogāta bikšupriekša ”
    ___________________
    Ja tu nevīžo aizpogāt bikses, ko raudi, ka tava brūte aizgājusi pie cita? Pamestam mīlniekam atliek tikai cīņa – Hitleram pret žīdiem, Don Kihotam pret oligarhiem:)
    P.S. Mani pārsteidz, ka esi pat studējis:) Tomēr studijas tev ielu ļaunumu nav nodarījušas. Baudi jaunību,spēlē ermoņikas, brauc ar moci, bet netērē laiku jomās, kas tavam prātam nav piemērotas:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > raimondsb_mail_lv 10.10.2013. 17.25

    to General Patton Fan Club

    “Garā stāsta jēgu tā arī nesapratu. ”

    Nevar jau uz reiz vienlaicīgi mēģināt darīt divas svarīgas lietas –
    1. Nerunāt jēlības,
    2. Mēģināt saprast uzrakstītā jēgu.
    Es Jūs saprotu, tas ir grūti. No sākuma pamēģiniet tikai pieturēt žulti.
    Kad tas būs nostiprinājies, tad pakāpeniski sāciet iedziļināties arī tekstos.
    Jūs esiet pašā sākumā, stiprinieties ar pacietību.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

dro 10.10.2013. 10.43

Nu līdz saeimas vēlēšanām neviens pat nemēģinās kaut ko darīt, bet kas notiks pēc vēlēšanām vien Dievs zina. Galvenais apkarot nacionāļus, tad jau viss zels un plauks, tajā skaitā IR.
Īpaši sajūsmina pētījuma noslepenošana! Tā turpināt, biedri, mūs uzturēs UA:)

+8
-5
Atbildēt

0

dro 10.10.2013. 10.53

Interesanti, vai Ventspils konteineru terminālī beidzot parādījies kāds konteineris?

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu