Rīgas Krievu teātris atklāj sezonu ar izrādi "Kunga komediants" • IR.lv

Rīgas Krievu teātris atklāj sezonu ar izrādi “Kunga komediants”

29
Rīgas Krievu teātra mākslinieciskais vadītājs un izrādes režisors Igors Koņajevs. Foto - Ieva Lūka, LETA

Galvenajās lomās – Igors Čerņavskis un Jakovs Rafalsons

Šovakar, 2.oktobrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra 130.jubilejas dienā, plkst.18 teātrī paredzēta pēc Mihaila Bulgakova lugas “Svētuļu jūgā” tapušā iestudējuma “Kunga komediants” pirmizrāde. Luga pirmo reizi iestudēta tieši Rīgā, Krievu teātrī, pirms 80 gadiem. Toreiz izrādes nosaukums bijis “Kunga komedianti”. 

Sākotnēji Bulgakovs savu sacerējumu bija paredzējis Maskavas teātrim “MHAT” – 1930.gada 19.janvārī viņš veica lugas lasījumu teātrī, un tika nolemts to iestudēt, bet 18.martā “Glavrepertkom” jeb Galvenā repertuāra komiteja lugu iestudēt aizliedza. Un tikai trīs gadus vēlāk pēc Bulgakova sarunas ar Staļinu un Maksima Gorkija aizstāvības vārdiem lugu atļāva iestudēt. Taču izrāde tika iestudēta tikai 1936.gadā un pēc septiņām izrādēm tūlīt arī aizliegta. 

1933.gadā par Rīgā iestudētās izrādes režisoru kļuva Rūdolfs Ungerns, bet galveno lomu nospēlēja Jurijs Jurovskis. 1970.gadā šo pašu lugu iestudēja Leonīds Beļavskis, nosaucot savu iestudējumu “De Moljēra kunga dzīve”. 

Savā 130.dzimšanas dienā Rīgas Krievu teātris atklāj sezonu ar mākslinieciskā vadītāja Igora Koņajeva izrādi. Šis būs trešais lugas “Svētuļu jūgā” iestudējums uz Rīgas skatuves, kura nosaukums pilnībā atbildīs paša Bulgakova vēlmei, kas kādreiz tika izklāstīta kādā autora vēstulē: “Krievu teātrī Rīgā “Moljēru” izrāda ar nosaukumu “Kunga komedianti”, tomēr pareizāk būtu bijis lugu nosaukt “Kunga komediants.” Izrāde vēstīs par attiecībām starp diviem ievērojamiem cilvēkiem – Ludviķi XIV jeb Saules karali un franču dramaturgu Moljēru. Abi šie personāži tiecās pēc ideāla. Viens izveidoja varenu monarhiju, otrs – izcilu teātri. Un tā kungs un viņa komediants satiksies intrigu, kaislību, notikumu – reizēm smieklīgu, reizēm dramatisku un ļoti skumju – bagātā dzīvē uz skatuves. 

Lomās iejutīsies Jakovs Rafalsons, Igors Čerņavskis, Gaļina Rosijska, Tamāra Sudņika, Vadims Grosmans, Aleksandrs Poļiščuks, Dmitrijs Palēss, Leonīds Lencs, Andrejs Možeiko, Irina Jegorova, Jurijs Safronovs, Dana Čerņecova, Aleksejs Korgins, Sergejs Gorohovs, Daņila Solovjovs, Ludmila Golubeva, Jeļena Sigova, Anastasija Timošenko un Jekaterina Frolova. 

Nākamās izrādes notiks 4.oktobrī un 5.oktobrī plkst.19.

Vairāk informācijas teātra mājas lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu