Irānas ministrs: Ir "vēsturiska iespēja" kodoljautājuma atrisināšanai • IR.lv

Irānas ministrs: Ir “vēsturiska iespēja” kodoljautājuma atrisināšanai

39
Irānas jaunais ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs ANO sasveicinās. Foto: AFP/LETA

Zarifam ceturtdien Ņujorkā plānota tikšanās ar ASV valsts sekretāru

Irānas jaunais ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs otrdien paudis pārliecību, ka izveidojusies “vēsturiska iespēja” atrisināt Irānas gadiem ilgās nesaskaņas ar Rietumiem par tās kodolprogrammu, vēsta LETA/AFP.

“Mums ir vēsturiska iespēja atrisināt kodoljautājumu”, ja pasaules lielvaras pielāgosies “jaunajai Irānas pieejai”, tviterī pavēstīja Zarifs, kurš pašreiz atrodas Ņujorkā, kur uz ikgadējo ANO Ģenerālo asambleju pulcējas pasaules līderi.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) augstākās pārstāves ārlietās un drošības jautājumos Ketrinas Eštones pirmdien sniegto informāciju Zarifam ceturtdien Ņujorkā plānota tikšanās ar ASV valsts sekretāru un Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ministriem, lai apspriestu Teherānas kodolprogrammu.

Tā būs pirmā reize sešu gadu laikā, kad tiksies ASV valsts sekretārs un Irānas ārlietu ministrs. Savienoto Valstu amatpersonas apstiprinājušas, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs tikšanos apmeklēs.

Eštone pēc tikšanās ar jauno Irānas ārlietu ministru Muhamedu Džavadu Zarifu norādīja, ka redzējusi “enerģiju un apņēmību”, lai sarunas ar ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm un Vāciju spētu virzīties uz priekšu.

Zarifs tviterī tikšanos ar Eštoni raksturoja kā pozitīvu, piebilstot, ka nepieciešams jauns sākums jaunos apstākļos.

Irānas jaunais prezidents Hasans Rohani ir paziņojis, ka vēlas, lai Teherānas kodolsarunas ar pasaules lielvarām atsāktos, bet uzsvēris, ka nevēlas, lai sarunām tiktu izvirzīti jebkādi priekšnosacījumi.

Prezidents arī atkārtoti apliecinājis Teherānas vairākkārt pausto nostāju, ka Irāna “vēlas miermīlīgi izmantot kodoltehnoloģijas” un nekad necentīsies iegūt atomieročus.

 

Komentāri (39)

oktaavs 24.09.2013. 20.05

Prezidents arī atkārtoti apliecinājis Teherānas vairākkārt pausto nostāju, ka Irāna “vēlas miermīlīgi izmantot kodoltehnoloģijas” un nekad necentīsies iegūt atomieročus.
——————————-
Un kur tad problēma brīvi ielaist pie sevis jebkādas komisijas, kas vēlas pārbaudīt šo vārdu patiesumu ? Ja nav ko slēpt, tad nav. Miermīlīgās tehnoloģijas sen jau nav nekāds noslēpums.
Nav runa par uzspiestām pārbaudēm, bet par pašas Irānas piedāvātajām un jebkurai ieinteresētai valstij pieejamām.
Tad varēs ļoti labi monitorēt, kurš dzen propagandu un kurš atkal melo. Ar “melo” nav domāta tikai Irāna.

+1
-1
Atbildēt

3

    oktaavs > oktaavs 24.09.2013. 21.20

    kristaps
    Nav jau tik vienkārši.
    —————————————-
    Ir gan vienkārši, ja atmetam propagandu un televizora melus. Viss ir daudz vienkāršāk.
    Nafta, gāze, narkotikas un to tranzīta ceļi ir visu pēdējo gadu militāro konfliktu pamatā. Pasaciņām par diktatoriem – cilvēkēdājiem un demokrātiskajiem arābu revolucionāriem tic varbūt vēl kadā ļoti nomaļā bernudārzā. Nu, un vēl daļa amerikāņu demokrātu partijas vēletāju, varbūt.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > oktaavs 24.09.2013. 20.51

    Nav jau tik vienkārši. “Nacionālās drošības intereses” diktē to, ka pasākumam tomēr ir jābūt miglā tītam, nerunājot nemaz par to, ka maskulīnajā musulmaņu politikā ir pavisam grūti uz aizvainojumu/apvainojumu reaģēt ar loģisku argumentāciju.
    =
    Utis šajā gadījumā gan ir abām pusēm, un pēdējās priekš ASV veiksmīgi savairoja GWB, uzsākot asu konfrontāciju ar Irānu apstākļos, kad šamos varēja uzskatīt par visrietumnieciskāko (uzskatu, nevis politiskās piesliešanās ziņā) musulmaņu lielvaru (varbūt pēc Turcijas). Amīšiem gan šajā ziņā ir sena pieredze, sākot ar to pašu Kastro…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > oktaavs 24.09.2013. 22.23

    “Pamatā” jau var būt daudzas intereses, bet gandrīz vienmēr svarīgs ir arī ideoloģiskais pamatojums un kļūst arvien svarīgāks (naftai un gāzei darbojoties pat kā atbaidošam faktoram, piem., Lībijas gadījumā).

    0
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 25.09.2013. 02.19

Viedoklis_lv
Bija miers un saticība reģionā, kamēr krievs 1979. gadā nesarīkoja asiņainus apvērsumus Irakā, Irānā un Afganistāna, bet Irākā un Irānā turklāt bija ārkārtīgi augsts pārticības līmenis un nevienam nevajadzēja ne ķīmiskos ne kodolieročus. Nebūs tam izdzimtenim miera, kamēr cilvēce neizbeigs absolūto ļaunumu, mongoloizēto bizantiju, ar visiem tā smirdīgiem atribūtiem.

+1
-2
Atbildēt

0

inta_s 24.09.2013. 22.29

http://www.youtube.com/watch?v=RWqI7m0Mmbk

http://www.youtube.com/watch?v=Q_AHJQiMxIw

http://www.youtube.com/watch?v=Mp-6UUPEOMc

http://www.youtube.com/watch?v=M84l19H68mk

Kādas gan var būt Irānas attiecības ar ASV? Ne jau Irāna veica militāru apvērsumu ASV un ielika savu diktatoru, kas visu naftas naudu aizsūtīja ārzemju kompānijām.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23762970

Ne jau Irāna sagrāva ASV valsti un pēc vairājiem gadiem to arī oficiāli atzina.

Ne jau Irāna palīdzēja pielietot ķīmiskos ieročus pret ASV pilsoņiem nogalinot un sakropļojot simtiem tūksošu:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2402174/CIA-helped-Saddam-Hussein-make-chemical-weapons-attack-Iran-1988-Ronald-Reagan.html

Bet gan ASV režīms to paveica ar Irānu.

Kurš te ir nenormāls agresors?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu