Obama oficiāli lūdz Kongresu lemt par uzbrukumu Sīrijai • IR.lv

Obama oficiāli lūdz Kongresu lemt par uzbrukumu Sīrijai

48
ASV prezidents Baraks Obama un viceprezidents Džo Baidens Baltajā namā. Foto: AFP/LETA

Militārs uzbrukums Sīrijai nenotiks ātrāk par vismaz 9.septembri

ASV prezidents Baraks Obama oficiāli lūdzis Kongresu apstiprināt militāru uzbrukumu Sīrijai, ziņo LETA/AFP/BBC.

ASV prezidents paziņoja, ka jebkāds uzbrukums Sīrijai būs ierobežots, izslēdzot sauszemes spēku ieiešanu Sīrijas teritorijā. Tas nozīmē, ka militārs uzbrukums Sīrijai nenotiks ātrāk par 9.septembri, kad uz pirmo sēdi pēc vasaras brīvdienām sanāks ASV likumdevēji.

Kā norāda analītiķi, Obamas solis ir pārsteidzošs, atkāpjoties no ASV prezidentu gadu desmitiem ieturētas politikas. Nododot lēmuma pieņemšanu Kongresa rokās, Obama riskē ar līdzīgu likteni kā Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kurš piektdien zaudēja balsojumā parlamentā par līdzdalību militārā uzbrukumā Sīrijai.

Baltais nams skaidroja, ka šādas pauzes ieturēšana ļaus Vašingtonai iegūt lielāku starptautisku atbalstu, vienlaikus uzstājot, ka ASV patur tiesības dot triecienu Sīrijai arī ātrāk.

Arābu līga svētdien tiekas Kairā un sagaidāms, ka tā nosodīs Sīrijas līderi Bašaru al Asadu par ķīmisko ieroču pielietošanu. Nākamajā nedēļā arī Obama dosies uz Krieviju, lai piedalītos G20 sammitā, kuru aizēnos Sīrijas krīze.

 

Komentāri (48)

LAURIS 02.09.2013. 09.28

dro 01.09.2013. 23.19

Manuprāt objektīvākais viedoklis par Sīrijas konfliktu, ko esmu lasījis: http://echo.msk.ru/blog/georgy_mirsky/1147836-echo/

+3
-1
Atbildēt

0

lismanis 02.09.2013. 16.02

America is poised to strike at the Assad regime in good part because Obama could not resist the urge, last year, to declare publicly the existence of a chemical weapons red line that the Assad regime should not cross. Obama could not resist because the urge was morally irresistible. Like any decent human being, and like anyone with respect for international law and international norms of behavior, Obama was repulsed by the idea that the Assad regime would deploy poison gas against his own people, and he said so.

Obama, by demarcating a red line, placed American credibility on the line. If the world is to maintain the taboo against the use of chemical weapons, then the world’s superpower, which does so much to ensure global stability, must act, particularly when its leader has previously threatened to act.

But how to act? The Obama Administration appears to have an answer:
Missile strikes of limited duration, meant to reinforce the taboo against the deployment of poison gas, but not to threaten the existence of Syrian regime, because “regime change,” of course, is one of those terrible, entangling, Bush-era ideas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu