Reizniece-Ozola: ar budžetu mēģina apmierināt koalīcijas partnerus • IR.lv

Reizniece-Ozola: ar budžetu mēģina apmierināt koalīcijas partnerus

22
Dana Reizniece-Ozola. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

ZZS būšot vairāki priekšlikumi pašvaldību, veselības un izglītības atbalstam

Nākamā gada ”priekšvēlēšanu” budžetam būs gan negatīvi, gan pozitīvi priekšlikumi, taču pēdējie nav pārādījušies ”valdības vadītāja gudrības dēļ”, bet tāpēc ka nākamais ir vēlēšanu gads, partijām jāzvejo balsis, kā arī pateicoties opozīcijas uzstājībai. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio 1 pauda Saeimas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāte, partijas ”Latvijai un Ventspilij” biedre Dana Reizniece-Ozola.

Budžets top necaurspīdīgi, un, tā kā Saeima vēl nav saņēmusi nekādu budžeta variantu, par ko spriest, opozīcija uzzina tikai druskas, par kurām ir informācija publiskajā telpā, sacīja Reizniece-Ozola. ZZS svarīgākie priekšlikumi būšot pašvaldību, veselības, izglītības un zinātnes atbalstam. Deputāte apgalvoja, ka katrai izdevumu daļai ZZS norādīs arī ieņēmumu avotu.

Kā piemēru viņa minēja iespējamo ietaupījumu 2,6 miljardus latu lielajā pamatbudžets, kur 25 miljoni tiek tērēti valsts iestāžu telpu īrei, bet, ietaupot kaut vienu procentu, varētu iegūt ievērojamus līdzekļus. Reizniece-Ozola pauž, ka jāpalielina azartspēļu nodokļi, jo tas ”indē Latvijas sabiedrību”.

Kā pozitīvas ieceres budžetā Reizniece-Ozola minēja neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādājamiem palielināšanu, pensiju indeksāciju, samazinātus nodokļus uzņēmumiem un lauksaimniekiem. Taču tas esot opozīcijas spiediena, ne valdības koalīcijas darba rezultāts. ””Tiesiskuma koalīcija” šaurā lokā lemj, kā 80 miljonus sadalīt koalīcijas partneriem, lai varētu vienoties par nākamā gada budžetu un visiem būtu labi,” savu vērtējumu pauda deputāte, ”vienlaikus opozīcijas virzītajām iniciatīvām izdomā jaunus nodokļus.”

”Valdība nevar sašūpoties budžeta dēļ, jo valdības vadītājam ir resursi, ar kuriem viņš var manipulēt, lai apmierinātu visus koalīcijas partnerus, arī ambiciozākos,” vērtā Reizniece-Ozola. Kā ”absurdu” viņa vērtē Reformu partijas priekšlikumu aplikt ostas ar jaunu nodokli, jo fiskālais ieguvums būšot mazāks nekā plānots. ”Naudai jāpaliek ostās,” uzsvēra ZZS pārstāve, skaidrojot, ka tām jāiegulda attīstībā, jāatjauno 60.gados būvētā infrastruktūra, jāatvēl nauda uzņēmēju piesaistei un pamatpakalpojumu nodrošināšanai.

Deputāte norādīja, ka nav atbalstāma autoratlīdzību aplikšana ar sociālo nodokli. ZZS politiķi ar premjerministru runājuši, kā tiks plānots budžets pašvaldībās un aicinājuši ”neaprobežoties ar šauru valdošās partijas priekšlikumu atbalstīšanu”, kas esot ”trekno gadu un krīzes laika prakses” turpinājums.

ZZS pārstāve atbalsta arodbiedrību plānoto protesta akciju rīkošanu, jo vairāk naudas jāatvēl veselībai un izglītībai, lai nodrošinātu iedzīvotājiem dzīves kvalitāti, kā arī zinātnei, kas rada Latvijai pievienoto vērtību. ”Mūsu vieta valstu konkurētspējas reitingā ir tikai 55. Vecās Eiropas Savienības dalībvalstis mudina mūs taupīt uz veselības un izglītības rēķina, jo grib, lai Latvijā ir lēts darbaspēks, nevis gudri, zinoši prāti, kas var radīt augstas kvalitātes produktus,” brīdina ZZS deputāte.

Komentāri (22)

Elīna Barkovska 21.08.2013. 09.10

Nost ar ZZS, kam visas koalīcijas ir pieņemamas un balso, kā Līkcepure ar pirkstu pamāj. Opozīcija, smiekli nāk!!!:) ZZS pirmie metīsies vilkt SC valdībā, ka tik paši pie siles!!!

+5
-1
Atbildēt

0

dzintarz 21.08.2013. 14.02

Reizniece-Ozola: ar budžetu mēģina apmierināt koalīcijas partnerus
=========
Labs virsraksts!

Īsāks – bez IR liekvārdiem “: ar budžetu”
Reizniece-Ozola mēģina apmierināt koalīcijas partnerus

Varētum vēl izslēgt vārdu “koalīcijas”.
Skanētum tad šādi: Reizniece-Ozola mēģina apmierināt partnerus
Žurknāliski īsi un konkrēti!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu