Rīgas Domā skanēs Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa • IR.lv

Rīgas Domā skanēs Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa

37
Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga". Foto - Imants Strangots

Koncertā piedalīsies koris “Ave Sol”, pūtēju orķestris “Rīga”, solisti – Aira Rūrāne, Viesturs Jansons unKrišjānis Norvelis

Šovakar plkst.19 Rīgas Domā notiks koncerts, kurā tiks atskaņota Šarla Guno Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa, raksta aģentūra LETA. Koncertā piedalīsies koris “Ave Sol”, profesionālais pūtēju orķestris “Rīga” un solisti – soprāns Aira Rūrāne, tenors Viesturs Jansons un bass Krišjānis Norvelis. Koncerta diriģents būs Mārtiņš Ozoliņš. 

Klasiskās mūzikas koncerti augustā Rīgas Domā ir neatņemama pūtēju orķestra “Rīga” tradīcija jau daudzu gadu garumā. Šoreiz klausītājiem garīgu un muzikālu vakaru radīs franču komponista Guno Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa. Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa ietver tradicionālās mesas daļas “Kyrie”, “Gloria”, “Credo”, “Offertory”, “Sanctus”, “Benedictus” un “Agnus Dei”. Atbilstoši leģendai par Svēto Cecīliju pirmā daļa “Kyrie” sākas ar vienbalsīgu, skumju motīvu, kas rodas klusumā un attīstās krāšņā kora un orķestra skanējumā. “Gloria” un “Credo” ir mesas stūrakmeņi, vienlaikus arī vienas no elpu aizraujošākajām kompozīcijām visu laiku garīgajā mūzikā. “Offertory” ir piesātināta, bet maiga orķestra interlūdija, kam seko viena no pazīstamākajām daļām – brīnumskaistais tenora solo ar kori “Sanctus”, kas ir mesas kulminācija. Vienkāršs un skaists slavinājums soprāna un kora dziedājumos ir priekšpēdējā daļa “Benedictus”, bet Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa noslēdzas ar gaismas piepildītu “Agnus Dei”, kurā nozīmīga loma ir gan korim, gan visiem trim solistiem. 

Komponists Guno dzimis Parīzē mākslinieku ģimenē, studējis Parīzes Konservatorijā. Viņš ir pasaulslavenā darba “Ave Maria”, kā arī operu “Fausts” un “Romeo un Džuljeta” autors. Tomēr tieši Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa, kuru komponists pabeidza 1854.gadā, bija darbs, pēc kura pirmatskaņojuma Parīzē 1855.gadā 22.novembrī, Svētās Cecīlijas dienā, komponists tika ievērots un ieguva plašāku atzinību. Līdzīgi kā citi Guno skaņdarbi, arī Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa ir skaista, romantiska mūzika, kura sakņojas klasiskā un polifonā skaņu rakstā. Starp citiem šī žanra darbiem tā izceļas ar vienkāršību, dabisku melodiskumu un emocionalitāti. Svētās Cecīlijas Svinīgo mesu pūtēju orķestrim pārlicis Nīderlandes komponists Kristiāns Jansens.

Biļetes cena Ls 5 – 10. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu