Valdība atkal mēģinās pārdot "Citadeles banku" • IR.lv

Valdība atkal mēģinās pārdot “Citadeles banku”

4
Citadeles banka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pārdošanas procesa beigas prognozē nākamā gada rudenī

Ministru kabinets slēgtajā sēdē otrdien nolēma atkal mēģināt pārdot a/s “Citadele banka”, pēc sēdes teica Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Valdība uzklausīja ziņojumu par pārvaldības procesu a/s “Citadeles banka” un šā jautājuma kontekstā vērtēja, vai ir pienācis laiks atsākt bankas pārdošanas procesu. Valdība nolēma, ka “Citadeles bankas” pārdošanas process ir jāatsāk, raksta LETA.

Pateicoties veiksmīgām Latvijas valdības sarunām ar Eiropas Komisiju (EK), investoru piesaistei bankai “Citadele” ir iespējami vairāki modeļi: tas var būt viens vai vairāki investori, kas iegādājas Latvijas valstij piederošās akcijas, tā arī var būt bankas akciju kotēšana biržā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Privatizācijas aģentūrā.

Pārdošanas procesu plānots noslēgt nākamā gada septembrī, oktobrī. Tas, pēc Pūces teiktā, ir optimāls pārdošanas laiks. Aptuveni gads esot nepieciešams, lai šo aktīvu varētu pārdot.

Valsts bankas pārdošanas procesu nolēma atsākt tāpēc, ka sekmīgi noslēgusies “Parex bankas” restrukturizācija un ir skaidrība par visu aktīvu vērtību.

“Šis ir labs laiks, lai atsāktu privātā kapitāla piesaisti bankas “Citadele” turpmākai attīstībai, jo banka ir sasniegusi savu optimālo biznesa atdevi pie esošā restrukturizācijas plāna iespējām un strādā ar peļņu, Latvijas ekonomika ir stabilizējusies un gaidāmā Latvijas pievienošanās eirozonai ir pozitīvs fons investoru piesaistei,” paziņojumā medijiem raksta Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Starptautiskās investīciju bankas uzdevums būs izanalizēt tirgus situāciju un noteikt labāko investoru piesaistes modeli bankai. Tā veiks aktivitātes privātā kapitāla piesaistes stratēģijas sagatavošanai un ieviešanai, tostarp tirgus situācijas izvērtējumu, īstenos mārketinga aktivitātes, nodrošinās bankas padziļināto izpēti un sarunas ar potenciālajiem investoriem. Minētā investīciju banka tiks izvēlēta konkursa rezultātā, kurā tiks uzaicinātas piedalīties starptautiski atzītas un respektablas investīciju bankas, kas atbildīs stingriem kritērijiem.

Investīciju bankai būs jābūt ar nevainojamu reputāciju un pieredzi banku akciju pārdošanas darījumos virs 100 miljoniem eiro (70 miljoniem latu), kā arī jābūt darba pieredzei valsts atbalsta lietās Eiropas Savienībā banku nozarē. Konsultanta atlasei tiks veidota speciāla atlases komisija, kurā piedalīsies Finanšu ministrijas, Ekonomijas ministrijas un Privatizācijas aģentūras pārstāvji. Plānots, ka investīciju banku konkursu Privatizācijas aģentūra organizēs tuvāko mēnešu laikā.

Līgums ar finanšu konsultantu “Nomura International plc” (“Nomura”) pēc pušu vienošanās tika izbeigts, jo valdība iepriekš bija lēmusi par pārdošanas procesa atlikšanu un patlaban nepieciešams izstrādāt konsultantam jaunu darba uzdevumu, kas atbilst sarunu rezultātam ar EK.

Iepriekš valdība nolēma atbalstīt sarunu sākšanu ar EK par grozījumiem restrukturizācijas plānā, lai valsts varētu izstrādāt un izvērtēt vairākus iespējamos privātā kapitāla piesaistes risinājumus, kādus pašlaik plāns neparedz. Latvijas puse uzskatīja, ka plānam ir jābūt elastīgākam un jāatbilst aktuālajai situācijai finanšu tirgos. Pašlaik turpinās sarunas ar EK par vairākiem iespējamiem privātā kapitāla piesaistes scenārijiem, kas ietver arī iespēju pārdot bankas akcijas publiskajā piedāvājumā. Labāko iespējamo scenāriju izvērtēs konsultants, ņemot vērā tirgus situāciju, un par konkrētu akciju pārdošanas modeli lems valdība 2014.gadā.

Kopš savas darbības sākšanas 2010.gadā “Citadele” nepilnu trīs gadu laikā ir kļuvusi par peļņu nesošu koncernu. Banka toreiz tika izveidota, no valsts pārņemtās “Parex bankas” izdalot labos aktīvus.

Tagad valdība nolēmusi atsākt bankas “Citadele” pārdošanas procesu, jo sekmīgi noslēgusies “Parex bankas” restrukturizācija un ir skaidrība par visu aktīvu vērtību.

Banka “Citadele” 2012.gadu noslēgusi ar 5,5 miljonu latu peļņu, savukārt “Citadeles” koncerns 2012.gadu noslēdzis ar deviņu miljonu latu peļņu, kas ir ievērojami labāki rezultāti nekā 2011.gadā.

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas “Citadele” akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (4)

lebronj2356 16.07.2013. 16.30

Pēc LHZB izpārdošanas manuprāt liela kļūda – būtu iespēja veidot Citadeli, kā banku ar valsts kontroli – stratēģisku mērķi īstenošanai – tagad šis viss tiks atkal pārdots kādiem augļotājiem un sekas mēs jau redzam – zviedreļu bankas slauc komisijas par katru darbību, maksā smieklīgus procentus, bet ņem pamatīgus par izniegtiem kredītiem, savukārt ar jauniem skopojās t.i. klasiska peļņas fiksācija uz vietējo rēķina ! Noņemot viņiem konkurentu nekas labāks nepaliks – var tikai prognozēt varenības sajūtas pieaugumu ar visām sekām ! Tas vai tagad ir labs laiks pārdošanai arī ir ļoti diskutabls jautājums….Par Prudentias peļņu vispār nerunāsim…

+4
-2
Atbildēt

0

cheszz 17.07.2013. 13.09

Bankas nav parasts bizness, tāpēc valsts komercbankas stingri uzrauga. Cik “efektīvi” strādāja Hipotēku banka, parādīja tās privatizācija, pēc kuras atklājās zili brīnumi attiecībā uz izsniegtajiem kredītiem.

Bankas bankrotēja un bankrotēs- es tikai ceru, ka valdība ir mācījusies no Parex glābšanas un tādas kļūdas vairs nepieļaus.

Ja bankas tavuprāt var radīt apdraudējumu valsts drošībai un ekonomikai, tad pēc analoģijas valstij vajadzētu nodarboties arī ar energoresursu nodrošināšanu, sakariem, transportu u.tml.

+1
0
Atbildēt

0

cheszz 16.07.2013. 23.12

Tāpēc, ka valstij nav jānodarbojas ar banku biznesu, tai ir citas funkcijas. Esi noilgojies pēc padomju laikiem? Tie ir beigušies, un labi, ka tā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu