Ēģiptes prokuratūra devusi rīkojumu Musulmaņu brālības līdera arestam • IR.lv

Ēģiptes prokuratūra devusi rīkojumu Musulmaņu brālības līdera arestam

24
Sieviete tur gāztā Ēģiptes prezidenta Mursi portretu. Foto: EPA/LETA

Ēģiptes premjers amatus valdībā piedāvās Musulmaņu brālībai

Ēģiptes prokuratūra trešdien devusi rīkojumu arestēt Musulmaņu brālības līderi Muhamedu Badi un citus islāmistu kustības vadības pārstāvjus par kūdīšanu uz vardarbību, kas noveda pie vairāku desmitu cilvēku nāves, ziņo avoti tiesu sistēmā.

Pirmdien sadursmēs ar Ēģiptes gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem netālu no armijas elites vienības štāba Kairā tika nogalināts vismaz 51 cilvēks. Saistībā ar šo incidentu izmeklēšana sākta arī pret vadošajiem Musulmaņu brālības locekļiem Mohamedu al Beltagi, Mahmudu Ezatu un Safvatu Hegazi, atklāja informēti avoti.

Badi un citi brālības līderi jau izsludināti meklēšanā par kūdīšanu uz vardarbību iepriekšējās sadursmēs, kas notika Kairā, ziņo LETA/AFP.

Tikmēr saistībā ar Kairā šonedēļ pieredzētajām asiņainajām sadursmēm trešdien apsūdzības jau izvirzītas 200 cilvēkiem – galvenokārt Mursi atbalstītājiem. Apsūdzētie tiks paturēti apcietinājumā 15 dienas, kamēr tiks veikta izmeklēšana par cilvēku slepkavībām, musināšanu uz vardarbību, nelicencētu ieroču nēsāšanu, kā arī sabiedriskās kārtības un drošības traucēšanu.

Kopumā aizdomās par saistību ar vardarbību, kurā dzīvību zaudēja 51 cilvēks, aizturēti 650 cilvēki. Atlikušie 450 atbrīvoti pret galvojumu, atklājis vārdā neminēts avots tieslietu sistēmā.

Musulmaņu brālība slaktiņā apsūdz armiju, savukārt armija norāda, ka tā reaģējusi uz “bruņotu teroristu” uzbrukumu.

Amatus sola piedāvāt arī Musulmaņu brālībai

Ēģiptes jaunais premjerministrs Hazems al Beblavi piedāvās amatus savā kabinetā gāztā prezidenta Muhameda Mursi Musulmaņu brālībai, otrdien vēsta oficiālās ziņu aģentūras, atsaucoties uz prezidenta preses pārstāvi.

“Dažas kabineta vietas tiks piedāvātas Brīvības un taisnīguma partijai,” Ahmeda al Muslimani teikto citē ziņu aģentūra MENA. Brīvības un taisnīguma partija ir Musulmaņu brālības politiskais spārns, ziņo LETA/AFP.

Tajā pašā laikā Ēģiptes Nacionālā Glābšanas fronte – lielākā koalīcija, kas atbalstīja prezidenta Muhameda Mursi gāšanu – otrdien noraidīja konstitucionālo dekrētu, ar kuru jaunajam pagaidu prezidentam tiek piešķirtas plašas pilnvaras un noteikts grafiks vēlēšanu sarīkošanai. “Nacionālā Glābšanas fronte paziņo, ka tā noraida konstitucionālo dekrētu,” teikts organizācijas paziņojumā.

Koalīcija, kuru līdz savai iecelšanai vicepremjera amatā vadīja Muhameds el Baradei, pauda neapmierinātību, ka pirms dekrēta izsludināšanas nav notikušas konsultācijas. “Mēs aicinām tajā izdarīt papildinājumus, un mēs prezidentam ierosināsim savus papildinājumus,” norādīja organizācija.

Iepriekš kampaņas kustība “Tamarod” (“Dumpis”), kas organizēja masu protestus pret Mursi, arī sūdzējās, ka arī ar to nav notikušas konsultēšanās par pārejas plānu. Mursi Musulmaņu brālība, kas atsakās pieņemt armijas apvērsumu, kura rezultātā tika gāzts prezidents, jau uzreiz kategoriski noraidīja plānu.

Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan pašā Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

(papildināta ar prokuratūras ziņām)

Komentāri (24)

ligakalnina 10.07.2013. 09.18

Ja Ēģiptē tauta sadalījusies apmēram pusi uz pusi, tad kompromiss ir vienīgais risinājums.
Musulmaņu brālība jau gan pierādīja, ka tās vienīgā vēlme ir pilnībā uzurpēt varu, tas,ka kompromiss šai kultūrai ir svešs jēdziens, tas gan sen zināms.
Patreiz esot ziņas, ka Ēģiptē ieplūst Sīrijas radikālie islamisti, un viss tur var beigties pavisam slikti.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu