Ēģiptes prezidents noraida armijas ultimātu • IR.lv

Ēģiptes prezidents noraida armijas ultimātu

21
Ēģiptieši protestē pret Mursi valdīšanu. Foto: AFP/LETA

Opozīcija Mursi devusi laiku līdz otrdienas vakaram, lai tas paziņotu par savu atkāpšanos

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi ir noraidījis armijas izteikto ultimātu un paziņojis, ka turpinās īstenot pats savu nacionālā izlīguma plānu, ziņo LETA/AFP.

Armija pirmdien brīdināja, ka tā iejauksies, ja Mursi, kas pārstāv islāmistu kustību “Musulmaņu brālība”, un prezidenta oponenti 48 stundu laikā neizpildīs “tautas gribu”.

Prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā teikts, ka armijas deklarācija, kuru Mursi nav apstiprinājis, var radīt tautā tikai apjukumu. Paziņojumā nosodītas “jebkuras deklarācijas, kas var padziļināt šķelšanos” un “apdraudēt sabiedrisko mieru”.

Dokumentā arī uzsvērts, ka Mursi veic konsultācijas “ar visiem nacionālajiem spēkiem, lai nodrošinātu ceļu uz demokrātiskām pārmaiņām un aizsargātu tautas gribu”. “Pilsoniskā demokrātiskā Ēģiptes valsts ir viens no svarīgākajiem 25.janvāra revolūcijas sasniegumiem,” norādīts paziņojumā, atsaucoties uz 2011.gada sacelšanos, kas noveda pie ilggadējā autoritārā prezidenta Hosni Mubaraka krišanas. “Ēģipte noteikti nepieļaus nevienu soli atpakaļ, lai kādi būtu apstākļi.”

Tikmēr valstij piederošā ziņu aģentūra MENA otrdien agri no rīta pavēstīja, ka savu demisiju pieteicis arī ārlietu ministrs Muhameds Kamels Amrs. Jau iepriekš par savu atkāpšanos, “solidarizējoties ar tautas prasībām”, paziņojuši vēl vismaz pieci ministri.

Svētdien, kad apritēja gads kopš Mursi stāšanās amatā, visā valstī ielās izgāja miljoniem cilvēku, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

Protesti turpinājās arī pirmdien, un opozīcijas aktīvisti izdemolēja un pēc tam aizdedzināja Musulmaņu brālības galveno biroju Kairā. Sadursmēs starp Mursi atbalstītājiem un oponentiem kopš svētdienas gājuši bojā vismaz 16 cilvēki.

Saņemtas ziņas, ka arī naktī uz otrdienu Suecā starp prezidenta atbalstītājiem un opozīcijas pārstāvjiem notikušas apšaudes.

Ģenerālis Abdelfatahs as Sisi televīzijā nolasītajā paziņojumā protestus nosaucis par “nepieredzētu” tautas gribas izpausmi, un norādījis, ka gadījumā, ja tautas griba netiks pildīta, armijai nāksies uzņemties atbildību par valsts nākotni.

Protestētāji Kairā armijas ultimātu uzņēma ar gavilēm, tajā saskatot Mursi varas galu. Opozīcijas kustības “Tamarod” (“Dumpis”) aktīvisti armijas paziņojumu sveica ar automašīnu signāltaurēm un uguņošanu. Svinības Kairas Brīvības laukumā, kur pulcējušies desmitiem tūkstošiem cilvēku, turpinājās visu nakti.

Virs laukuma lidinājās pieci helikopteri, kuriem bija piekārti milzīgi Ēģiptes karogi, kamēr pūlis lejā skandēja: “Armija un tauta ir vienoti”.

Līdzīgas ainas bija vērojamas arī Aleksandrijā, Portsaīdā un Zekāzīkā, kur protestētāji sarīkojuši sēdošo demonstrāciju pie Mursi mājas.

Tikmēr daudzi prezidenta atbalstītāji to uzskata par faktisku valsts apvērsumu. Taču paziņojumā, kas pirmdienas vakarā publicēts armijas interneta vietnē, uzsvērts, ka bruņotie spēki “netiecas pēc varas un nepārkāps tiem piešķirtās pilnvaras”. “Mūsu iepriekšējā paziņojuma mērķis bija piespiest visas puses atrast drīzu pašreizējās krīzes risinājumu (..), piespiest rast nacionālo konsensu, kas atbilstu tautas prasībām,” teikts otrajā armijas paziņojumā.

Tikmēr Musulmaņu brālība aicinājusi visus Mursi atbalstītājus visā Ēģiptē būt gatavībā iziet ielās, lai “atbalstītu savu prezidentu”. “Jebkurš jebkura veida apvērsums izdosies tikai pār mūsu līķiem,” uzrunājot islāmistu atbalstītājus pie Kairas Rabijas al Adavijahas mošejas, paziņoja Muhameds al Biltadži, viens no Musulmaņu brālības līderiem.

Opozīcija Mursi devusi laiku līdz otrdienai plkst.17 (plskt.18 pēc Latvijas laika), lai viņš paziņotu par savu atkāpšanos un jaunu vēlēšanu izsludināšanu, pretējā gadījumā piedraudot ar pilsoniskās nepakļaušanās kampaņu.

Sestdien opozīcija paziņoja, ka prasību Mursi demisionēt ir parakstījuši 22 miljoni cilvēku, vairāk nekā ceturtdaļa no Ēģiptes pilsoņu kopskaita.

 

Komentāri (21)

ligakalnina 02.07.2013. 09.49

Un kas tālāk, pilsoņu karš?
Bet, prieks par Ēģiptes tautu, pareizāk sakot, par to progresīvāko tautas daļu!
Cerams, arī turkus tas iedvesmos, kaut tur Erdagans armiju, faktiski, pilnībā iznīcinājis kā reālu spēku.
Bet, vispār, “lienošā islamizācija” tik vienkārši vairs cauri neiet nekur, izņemot, protams, “politkorekto” un “supertoleranto” Eiropu, kur islamisti ir kreiso elektorāts, tāpēc tiem nedrīkst darīt pāri.

+4
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > ligakalnina 02.07.2013. 10.02

    Tur vēl viens islamizators, kas kaimiņiem dod padomus(t.i. Asadam), bet pats saaudzis ar krēslu, bet nu šajā gadījumā skaidrs – Kataras mēdiji uz savējiem neries….labi, ka vismaz CNN papurina šos jaunizceptos islamistu sultānus, Ēģiptes gadījumā ir ļoti labi, ka ir stabilizējošais faktors – armija !

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu