Dikļos ar īpašu saulgriežu pasākumu iezīmēs Dziedāšanas svētku 150.gadskārtu • IR.lv

Dikļos ar īpašu saulgriežu pasākumu iezīmēs Dziedāšanas svētku 150.gadskārtu

39
NULL

Dziesmusvētku tradīcijas aizsākumi meklējami 1864.gadā, kad Dikļu mācītājmuižas parkā draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētku

Atzīmējot Dziedāšanas svētku 150.gadskārtu Kocēnu novada Dikļos, šodien, 21.jūnijā un rīt, 22.jūnijā, Kocēnu novada Neikenkalnā un Zilākalnā notiks īpašs vasaras saulgriežu pasākums, raksta aģentūra LETA. Tieši pirms unikālā projekta uzsākšanas Dikļos, kad tiks veidota dabas koncertzāle – estrāde -, kas izcels Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmusvētku šūpulim, šodien plkst.18.30 Neikenkalna estrādē notiks talka. Ar tauru skaņām un līgo dziesmām talciniekus sagaidīs Jāņu tēvs un Jāņu māte. 

Savukārt saulei rietot, plkst.22.24, tiks iedegta uguns un dziedāta dziesma Neikenkalnam vasaras saulgriežos. Plkst.23 Dikļu baznīcā notiks Jura Neikena 1864.gada pirmo Dikļu Dziedāšanas svētku atjaunotā karoga iesvētīšana, bet pusnaktī teiksmainajā saulgriežu naktī visi tiksies Zilākalnā, lai Dziesmu un deju svētku galvenā režisora Uģa Brikmaņa lasījumā klausītos teiksmu par Imantu, dziedātu tautas dziesmas, dejotu, ietu rotaļās un Zilākalnā smeltos spēku visam gadam. 

Savukārt rīt, 22.jūnijā, plkst.4.20, kad saule lec, visi kopā dziedās dziesmu saulei – ceļā uz Dziedāšanas svētku 150.gadskārtas pasākumu, kas norisināsies 2014.gada 7.jūnijā Dikļos. Dziesmusvētku tradīcijas aizsākumi meklējami 1864.gadā, kad Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. 2008.gadā par godu šo svētku pirmsākumiem tika izveidota Dziesmusvētku promenāde – Dikļos tā ir viena no iecienītām atpūtas un kultūras pasākumu norises vietām.

Sīkāka informācijas Kocēnu novada mājas lapā

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu