Spīķeru koncertzālē performancē četrām klavierēm skanēs Džona Keidža mūzika • IR.lv

Spīķeru koncertzālē performancē četrām klavierēm skanēs Džona Keidža mūzika

21
Pianists Juris Živkovs. Foto Santa Savisko- Jēkabsone

Koncerts būs unikāla audiovizuāla performance četrām klavierēm pianista Jura Žvikova un videorežisora Roberta Rubīna redzējumā

Šovakar, 11.jūnijā plkst.20 Spīķeru koncertzālē skanēs ietekmīgā 20.gadsimta komponista Džona Keidža skaņdarbu programma, kas tiks piedāvāta unikālā audiovizuālā performancē četrām klavierēm pianista Jura Žvikova un videorežisora Roberta Rubīna redzējumā. 

Rīgas festivāla piedāvātajā koncertprogrammā skanēs “Sonātes un interlūdijas sagatavotām klavierēm”, “Svīta rotaļklavierēm”, vēl kādas miniatūras, un, visticamāk, neiztiks arī bez hrestomātiskā opusa “4:33” jeb četrarpus minūtēm ambienta klusuma. 

Pagājušais gads aizritēja komponista Keidža simtgades zīmē. Keidžs (1912-1992) bija viens no ietekmīgākajiem un provokatīvākajiem 20.gadsimta komponistiem un domātājiem. Viņš pazīstams kā jaunu tembru meklētājs un drosmīgs eksperimentētājs, kurš azartiski rīkoja performances un hepeningus, apbrīnoja klusumu un cīnījās par skaņas “cilvēktiesībām”. Keidžs mēdza pārbūvēt mūzikas instrumentus, pielāgojot tos savām skaniskajām idejām, kā arī par mūzikas instrumentiem padarīja sadzīves priekšmetus, kuru skaniskais pielietojums uz skatuves klausītājiem nebija iedomājams. 

Pianists Juris Žvikovs sēdīsies pie dažādiem taustiņistrumentiem – tiks lietotas parastās klavieres, sagatavotās jeb preparētās klavieres un bērnu spēļu klavieres. Kopā ar pianistu šajā programmā piedalīsies arī starptautisku atzinību guvušais režisors un videomākslinieks Rubīns, kura veidotās projekcijas neuzkrītoši, bet efektīgi papildinās muzikālo priekšnesumu.

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Biļetes cena Ls 7. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu