Koris "Latvija" SV. Pētera baznīcā atskaņos Rahmaņinova "Vesperes" • IR.lv

Koris “Latvija” SV. Pētera baznīcā atskaņos Rahmaņinova “Vesperes”

33
Valsts akadēmiskais koris "Latvija". Foto - Ansis Starks

Sergeja Rahmaņinova “Vesperes” ir viens no 20. gadsimta sakrālās mūzikas stūrakmeņiem

Trešdien, 5. jūnijā plkst. 20 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Valsts akadēmiskais koris “Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos vienu no 20. gadsimta sakrālās mūzikas stūrakmeņiem – Sergeja Rahmaņinova “Vesperes”. Koncerts notiek Rīgas festivāla ietvaros.

Sergeja Rahmaņinova grandiozā nakts lūgšana tapusi I Pasaules kara sākumā un to mēdz dēvēt par skaņdarbu, kas visprecīzāk norāda uz noteikta vēstures laikmeta beigšanos. Gadsimta sākumam netipiski minimālistiskiem, lakoniskiem, mierīgiem un tomēr ietilpīgiem izteiksmes līdzekļiem radītajās “Vesperēs” izskan tikai Rahmaņinovam raksturīgās cēlās skumjas un meistara izcilās, pat unikālās spējas radīt formā nevainojamu, gandrīz bezgalīgu mūziku, kas rosina gan prātu, gan dvēseli, rakstīts koncerta preses relīzē. “Vesperes” ir viens no 20. gadsimta sakrālās mūzikas stūrakmeņiem. Skaņdarba pamatā ir skaniskie iespaidi, ko Rahmaņinovs guva no krievu folkloras un pareizticīgo baznīcas dziedājumiem. 

Valsts akadēmiskais koris “Latvija” 2012. gadā nosvinēja 70. jubileju. Koris ir seškārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, 2003. gada Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas laureāts un 2007. gada Latvijas Kultūras ministrijas gada balvas laureāts. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais.

Biļetes cena Ls 5- 15. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Rīgas festivāls, kura ietvaros notiek koncerts, norisināsies līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus.

Vairāk informācijas www.rigasfestivals.lv

 

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu