Žagars nestrādās LNO jaunajā valdē, ja tajā būs politiskie ielikteņi • IR.lv

Žagars nestrādās LNO jaunajā valdē, ja tajā būs politiskie ielikteņi

21
Operas vadītājs Andrejs Žagars. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Operas valdē turpmāk būs trīs valdes locekļi uz laiku līdz trim gadiem

Atbilstoši valdības pieņemtajiem Latvijas Nacionālās operas (LNO) statūtiem līdz 30.jūnijam ir jāizsludina konkurss uz jauno LNO valdi, bet līdzšinējais operas direktors Andrejs Žagars konkursā nepiedalīsies, ja jutīs, ka jaunajā valdē plāno darboties politiskie ielikteņi, ziņo LETA.

Šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” Žagars stāstīja, ka būtiski, lai jaunajā valdē darbotos cilvēki, kas spētu izprast operas būtību un līdz 2016.gadam izstrādātos attīstības scenārijus. Viņš pats jaunajā valdē vēlētos strādāt, bet ar jautājumiem, kas skarti ar māksliniecisko pusi.

“Jāredz kāds būs konkursa nolikums, tad arī skatīšos tālāk, jo man ir svarīga komanda, bet, ja valdē plāno darboties politiskie ielikteņi, tad noteikti tajā pats nedarbošos,” sacīja Žagars.

Valdība pagājušajā nedēļā pieņēma Kultūras ministrijas izstrādātos Latvijas Nacionālās operas (LNO) statūtus, kas sagatavoti, ievērojot LNO likumā veiktos grozījumus.

Šogad martā spēkā stājās “Grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā”, pamatojoties uz operas turpmākās darbības stratēģiju un priekšlikumiem finansiālās darbības uzlabošanai.

Apstiprinot jaunos statūtus, spēku zaudēs LNO statūti, kas ir apstiprināti ar Ministru kabineta 2008.gada 23.decembra rīkojumu “Par valsts pārvaldes iestādes “Latvijas Nacionālā opera” pārveidi”.

Likuma grozījumi nosaka, ka turpmāk valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Nacionālā opera” valdes sastāvā būs trīs valdes locekļi un tās darbu vadīs valdes priekšsēdētājs, kuru no valdes locekļu vidus ieceļ kultūras ministrs.

Paredzēts, ka valdes locekļi tiks iecelti amatā uz laiku, kas nepārsniedz trīs gadus.

Saistībā ar valdes sastāva paplašināšanu LNO likumā veikti atbilstoši grozījumi, papildinot likumu ar pantu, kurā noteikta LNO valdes kompetence un operas valdes pārstāvības tiesības un lēmumu pieņemšana.

 

Komentāri (21)

Ieva 04.06.2013. 08.57

Man nekad nav bijis skaidrs Operas sevišķais statuss. Kāpēc Operai piešķir lielus līdzekļus, un tā izgāžas nesenajās viesizrādēs Maskavā, bet Jaunajam Teātrim ar gadiem pat nevar izremontēt telpas, bet Hermanis skan pa visu Eiropu?
Kāpēc labākajam pasaules korim “Kamēr” , jāstāv ar ubaga tarbu, Žagars var atļauties pārtērēt minjonus, kamēr Sirmais sabrūk no lūdzēja lomas. Kāpēc?
Kas ir tas racionālais kodols šeit? Esmu šo jautājumu jau vairākkārt uzdevis, bet ne reizi atbildi dabūjis neesmu.
Varbūt naudu nevajag gāzt melnajā caurumā, bet atbalstīt tos, kas reāli nes Latvijas vārdu pasaulē..

+18
-2
Atbildēt

1

    silvija_vitina > Ieva 04.06.2013. 12.14

    Man arī tas viss nav īpaši skaidrs. Vēl vairāk man nav skaidrs, kāpēc Opera pamanās izlietot, pārtērēt miljonus, bet operas mūziķiem, kas ir Operas veiksmes stāsta pamatu pamats (ne jau pati ēka un ne jau tikai ģēnijs-diriģents), tiek druskas no dzīru galda.

    Kaut kā JRT, kas arī ir uzskatāms par eksporta preci un augstākās kvalitātes kultūras simbolu, arī bez valsts atbalsta (liela vai maza) pamanās tomēr nenolikt aktieru trupu lūdzēju lomā (vismaz no viņiem nekas tāds nav dzirdēts)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Zane Degro 04.06.2013. 10.23

Žagaram ar viņa nekaunību vajadzētu vispār pazust no Operas.

+9
-1
Atbildēt

0

buchamona 04.06.2013. 10.31

Ko tas nozīmē – ” politiskie ielikteņi” ? :) Pēc manas izpratnes ” politiskie ielikteņi” LNO jaunās valdes kontekstā ir tautas vēlēti pārstāvji, deputāti, piemēram, ja viņi uzskata, ka tas ir svarīgi – darboties šādā valdē, vai arī ar šiem deputātiem, un politiskajām partijām, kuru šie deputāti pārstāv, cieši saistīti cilvēki.

Šī te ” mākslinieku” uzpūtība – pārliecība, ka tikai un vienīgi viņi ir tie, kuri pārzin ” mākslas drēbi” :), ir tiešs okupācijas laika “padomju mantojums”. Okupācijas laikā “kultūras darbinieks”, ja viņš kārtīgi maksāja ideoloģiskos meslus varai, tika celts godā un izsludināts par vienīgo savas jomas gudro :)

Ir jāizbeidz vienreiz zākāties par mūsu cilvēkiem, kuri darbojas politikā. Pēc pašvaldību vēlēšanām – šādas ” gudras ” muldēšanas sekas mēs tagad varam baudīt līdz nelabumam, izgaršojot šo vēlēšanu rezultātus.

+10
-3
Atbildēt

1

    peerku > buchamona 04.06.2013. 11.08

    Daudzi mākslinieki ir pašpasludināti ģēniji un pieprasa sev attieksmi kā pret Dieva izredzētajiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu