Iznākusi atmiņu grāmata par Imantu Ziedoni • IR.lv

Iznākusi atmiņu grāmata par Imantu Ziedoni

33

Grāmata “Mans Ziedonis” ir dzejnieka domubiedru un draugu atmiņu stāsti

3.maijā, tieši dzejnieka jubilejas dienā klajā nākusi grāmata “Mans Ziedonis”, kas pirmsākumos bija paša dzejnieka Imanta Ziedoņa iecere, jo šādu dāvanu no draugiem un domubiedriem viņš vēlējās saņemt savā 80 gadu jubilejā. Grāmatas tapšanai dzejnieks pats uzrunāja dzejnieci Liju Brīdaku ar lūgumu būt par krājuma sakārtotāju, pats izvēlējās arī rakstu autorus. 

Lai arī dzejnieks jau aizgājis mūžībā, piepildot viņa iepriekš pausto vēlēšanos, 80.dzimšanas dienā “Apgāds Zvaigzne ABC” izdevis jubilejas krājumu. Gandrīz visi grāmatai nepieciešamie raksti tapuši šā gada janvāra un februāra pirmajā pusē, tāpēc krājuma kopnoskaņa atgādina sarunu ar dzīvu cilvēku, un tas piešķir saturam gaišu noskaņu, raksta aģentūra LETA. 

Grāmatas autoru vidū ir dažādas Latvijas kultūras personības – dzejnieces Māra Zālīte, Olga Lisovska, Māra Misiņa, mācītājs Juris Rubenis un akadēmiķis Jānis Stradiņš, komponisti Imants Kalniņš un Kārlis Lācis, mūziķi Vestards Šimkus un Renārs Kaupers, mākslinieki Džemma Skulme un Uldis Zemzaris, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un uzņēmēja Binnija Ārberga un vēl vairāki desmiti citu. Autoru daudzpusīgais skatījums gan niansēti atklāj Ziedoņa personību, gan paver plašu Latvijas vēstures un kultūras ainu no 20.gadsimta 60.gadiem līdz pat mūsdienām. 

Grāmatas “Mans Ziedonis” atvēršanas svētki notiks 8.maijā plkst.18 Rīgas Latviešu biedrības namā, kad Rīgā notiks starptautiska zinātniskā konference “Imants Ziedonis. Piederības meklējumi. Brīvības treniņš”. Jau ziņots, ka maijā, kas pasludināts par dzejnieka Imanta Ziedoņa mēnesi, pieminot mūžībā aizgājušo dzejnieku, daudzviet Latvijā notiks dažādi pasākumi, kuru vidū būs izstādes, koncerti, grāmatu atvēršanas svētki un starptautiska zinātniskā konference, kā arī tiks iedibināta Ziedoņa balva. 

Ar Ziedoņa mēneša programmu var iepazīties internetā “www.km.gov.lv“. Ziedonis bija viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta kultūras kanonā, tādējādi apliecinot viņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrai un latviešu tautai. Dzejnieks mūžībā aizgāja šogad divus mēnešus pirms savas 80 gadu jubilejas – 27.februārī.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu