Grieķijā darbu zaudēs 15 000 civildienesta ierēdņu • IR.lv

Grieķijā darbu zaudēs 15 000 civildienesta ierēdņu

39
Grieķijas civildienesta ierēdņi protestē pret iecerētajām reformām. Foto: EPA/LETA

Likumprojekts, kas atceļ valsts konstitūcijā noteikto garantiju, ka civildienesta ierēdņiem darbavieta valsts sektorā ir nodrošināta uz mūžu pieņemts, izpildot starptautisko aizdevēju prasības

Grieķijas parlaments svētdienas vakarā pieņēma likumprojektu, kas paredz, ka līdz nākamā gada nogalei darbu nāksies zaudēt 15 000 civildienesta ierēdņu, ziņo LETA/AFP.

Pēc kaismīgām debatēm par šo likumprojektu nobalsoja 168 deputāti, pret bija 123, bet viens likumdevējs atturējās.

Jaunais likums atceļ valsts konstitūcijā noteikto garantiju, ka civildienesta ierēdņiem darbavieta valsts sektorā ir nodrošināta uz mūžu. Pret šo ieceri svētdien pie parlamenta ēkas protestēja ap 800 cilvēku.

Likumprojekts pieņemts, izpildot starptautisko aizdevēju prasības. Tas paredz, ka līdz 2014.gada nogalei no darba tiks atbrīvoti 15 000 civildienesta ierēdņu, no tiem 4000 darbu zaudēs jau šogad.

Valsts sektorā strādājošos pārstāvošā arodbiedrība ADEDY asi nosodīja parlamenta lēmumu, norādot, ka “politiķi izposta sabiedrisko sektoru un iznīcina labklājības valsti.”

Savukārt privātā sektora darbiniekus pārstāvošā arodbiedrība GSEE pauda pārliecību, ka parlamentā apstiprinātais likumprojekts tikai palielinās jau tā rekordaugsto bezdarba līmeni, kas šobrīd sasniedz 27%.

Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) kopumā kopš 2010.gada Grieķijai aizdevuši jau 240 miljardus eiro (168,6 miljardus latu), apmaiņā pret finanšu palīdzību pieprasot veikt vērienīgus taupības pasākumus.

 

Komentāri (39)

austrisv 29.04.2013. 08.54

Izgāzties tas EUR projekts var tikai tāpēc, ja valstis, kuras ir šajā projektā katra cenšas tērēt vairāk nekā nopelna- tātad mēģina dzīvot uz parāda. To jau pierāda arī tie budžeta deficīti un valsts ārējais parāds. Tomēr, pie šāda EUR projekta var strādāt un darboties tikai tās valstis, kuras ievēro un grib to darīt , sabalansējot izdevumus ar ieņēmumiem.
Tas nav nekas jauns, bet ir jāvēlas redzēt vienkāršu patiesību: nevar tērēt vairāk nekā paši iemaksā budžetā, tāpat nevar gribēt, lai cita svalstis un to nodokļu maksātāji maksā par kādas valsts izsķērdību!
Šaubos, vai grieķi ir pelnījuši palikt EUR zonā, jo neticu, ka viņi vēlas saprast šo vienkāršo lietu. Ir taču tik jauki tērēt un dzīvot un sildīties siltajā dienvidus saulītē.
Ja grieķi vēlas uzturēt šo milzu ierēdņu armiju, tad lai paši arī uztur ar šo ierēdņu privilēģijām. Jauki: ierēdnis uz mūžu ar lielajām 13 un 14. algām un pensijas vecumu 52 gadi!
Mums jau arī ir tiesneši uz mūžu, un tad jau var redzēt, ka notiek tiesu sistēmā ar lietu izskatīšanas termiņiem gadu desmitu garumā, iedzeršanām , ceļojumiem(komandējumiem) utt.

+5
0
Atbildēt

0

sattakingcare39 30.06.2021. 23.57

sattakingcare39 30.06.2021. 23.56

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu