Tiesnesēm par dzeršanu darba laikā gadu samazinās algu par 20% • IR.lv

Tiesnesēm par dzeršanu darba laikā gadu samazinās algu par 20%

27
Foto: Andrejs Strokins, F64

Tiesneses var pārsūdzēt Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu

Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien divām Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm – Solvitai Glaudānei un Birutai Horunai – par atrašanos darbā alkohola reibumā kā disciplinārsodu piemēroja amatalgas samazinājumu par 20% uz vienu gadu, vēstī LETA.

Kā aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, tiesneses var pārsūdzēt Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu Disciplinārtiesā septiņu dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas.

Tiesu administrācijas pārstāve Līva Rancāne aģentūrai LETA norādīja, ka abu tiesnešu bruto amatalga ir 1157 latu. Tas nozīmē, ka gada garumā viņu alga “uz papīra” būs 925,6 lati.

Kā ziņots, TV3 raidījums “Nekā personīga” marta beigās vēstīja, ka tā rīcībā esot informācija par abu tiesnešu atrašanos reibumā 26. un 27.februārī. Pēc aculiecinieku stāstītā, stāvoklis bijis pat tik drūms, ka vienai no viņām bijis jāpalīdz pārvietoties. Abās dienās tiesnešu kalendārs bija blīvs – 26.februārī Glaudāne skatīja divas krimināllietas, Horuna – vienu administratīvo pārkāpumu lietu un vienu civillietu. 27.februārī – Glaudāne skatīja vienu krimināllietu, bet Horunai bez administratīvās pārkāpumu lietas un civillietas bija jāizlemj jautājums par diviem drošības līdzekļiem un jāpieņem vēl kāds kriminālprocesuāls lēmums.

Ar tiesā notikušo žūpošanu nemierā bijusi tiesas kancelejas vadība, kas vērsusies pie tiesas priekšsēdētājas, lai tā abas tiesneses savalda. Priekšsēdētājai bija jārīkojas, kā to paredz likums, un pret Glaudāni un Horunu jāierosina disciplinārlietas. “Jā, es varu apstiprināt, ka esmu ierosinājusi divas disciplinārlietas pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm sakarā ar darba noteikumu pārkāpumiem. Plašāku informāciju nevaru sniegt, jo lietas pašlaik atrodas disciplinārkolēģijā,” sacīja Jūrmalas tiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Svetlana Beļajeva.

Tiesnešu Glaudānes un Horunas skaidrojums par notikušo nav zināms.

Pirms tam, 22.martā, abām tiesnesēm bija jāstājas Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšā un jāpaskaidro sava rīcība. Tomēr Glaudāne atsūtīja darba nespējas lapu, bet Horuna norādīja, ka aicinājumu saņēmusi trīs dienas vēlāk, nekā to nosaka likums, un lūdza lietu atlikt. Sēde tika nozīmēta uz šodienu, 12.aprīli. Kādi sodi piemēroti līdzīgos gadījumos, tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs atturējās paust.

“Pirms disciplinārlietas izskatīšanas nevienam tiesnešu disciplinārkolēģijas loceklim nav tiesību izteikties par neizskatītās lietas līdzību ar izskatītajām lietām un tajās pieņemtajiem lēmumiem, jo tas var būt par pamatu noraidījuma pieteikšanai attiecīgajam disciplinārkolēģijas loceklim,” raidījumam izteicās Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe.

Tiesnese Glaudāne savā 10 gadu garajā tiesneses karjerā jau reizi disciplināri sodīta. Tiesneses rupjas nolaidības dēļ kādā privātās apsūdzības lietā iestājās noilgums. Patlaban šis sods ir dzēsts. Tiesnese Glaudāne mediju uzmanības lokā nonākusi ar nespēju saprātīgā laikā izskatīt bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļošanas lietu.

 

Komentāri (27)

Aivars Krauklis 12.04.2013. 17.56

Super!!! Superrisimo, grandiozo! Nav jau nekādi šoferi.
Nu tik jāgaida kārtējie dziedājumi par tiesu varas (interesanti – pēc cik pudelēm tā vēl skaitās “vara” un vai pagaldē novēlies tiesnesis arī vēl var tiesu spriest vai tad tomēr par daudz?) neatkarību un neprofesionālajiem nejēgām, kuri to neizprot.
Toties tiem ļaunprātīgajiem apmelotājiem, kuri izgudroja tiesām apvainojošo palamu “ķēķis”, tagad dots graujošs pretspars – neviens pavārs ķēmā pa virtuvi pastrādāt nevar – iegriezīs vēl pirkstā, nevis burkānā. Vēl intersanti – vai pēc sauciena “piecelties, tiesa nāk” man jāpieceļas, ja tiesnesis ierāpo uz četrām? Ak pārspīlēju, nemaz jau tik pilniņas nebija? Nuja, cilvēkam likteni un sabiedrībai taisnību vieglā žvingulī tak var tīri labi izspriest.
Vēl tik jānoskaidro, vai dzērājām par pasūtīto taisnību jādod vairāk, vai tomēr ir atlaides par nepilnu klātbūtni.

+20
0
Atbildēt

4

austrisv 12.04.2013. 16.45

Man nav skaidrs, kāpēc tiesneses, vēl nav pārceltas uz citu darbu, kaut vai par tiesu sekretārēm, ja mīl iedzert darba laikā!
Pilnīgs vājprāts, jo šaubos vai kaut kur kādā Latvijas valsts iestādē par šādu pārkāpumu sodītu tikai ar 20% darba algas samazināšanu?
Laikam jau Latvijā trūkst juristu, kuri būtu gatavi strādāt labāk un atbildīgāk par šim tiesnesēm.
Kā vispār tādas tiesnes var strādāt tiesās un tiesāt citus, ja pašas ir dzērājas, jo neticu, ka tas bija tikai šo vienu reizi. Šoreiz iekrita

+18
0
Atbildēt

3

    ligakalnina > austrisv 12.04.2013. 19.23

    Ņemot vērā Latvijas tienešu morālās īpašības un ētikas izpratni, un tiesu sistēmas stāvokli,viņu ievēlēšanu uz mūžu līdzvērtīga autovadītāja tiesību piešķiršana uz mūžu kādam hroniskam alkoholiķim, narkomānam un noziedzniekam, neņemot vērā, cik cilvēkus viņš sabrauks un cik avārijas sataisīs.
    Nez, vai nevajadzētu uzcept kādu regerendumu, lai to likvidētu?
    Posttotalitarā valstī ar “sovoku” tiesnešu mentalitāti tas ir absolūts absurds, un to jau visi redz, bet, neviens neko mainīt negrib, “elite” savējos neaiztiek.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 12.04.2013. 17.50

    Lno, Tad nu gan ilgi! Laikam jau jādzer dienu no dienas, un pat tad viņām nekas nedraudētu , jo tiesneses taču apstiprina darbā uz mūžu, kaut arī tas mūžs varbūt paiet vienā šmigā.
    Tv sižetā jau redzēju, kā tās tiesnese šmigā laikam pat tiesas sēdi vadīja!
    Interesanti, kādu spriedumu gan var sagaidīt no tādas šmigainas tiesneses.
    Nav jau brīnums, ka Jūrmalas tiesā nevar vien to Munkevica lietu iztiesāt. Pilnīgi iespējams, ka ļaunprātīgais Munkevics izmanto šo tiesnešu vājību.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 12.04.2013. 16.47

    Bet. Izrādās, ka tagad pat celtniecībā stingrāka disciplīna kā tiesu sistēmā. No otras puses nav jau nemaz tik ilgi plītēts – tikai 2 dienas.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 12.04.2013. 16.44

Nu gan “skarbi”, varētu teikt, pat necilvēcīgi.
Nu kas tur sevišķs, ja tiesnesis darba laikā piedzēries, normāli Latvijai.
Jebkur citur tāds darbinieks būtu atlaists uz vietas, bez kādas runāšanas, bet, tas jau nenozīmē, ka līdzīgi var izdarīt ar tiesnešiem.
Ja vēl būtu tiesas zālē kādam rīkli pārgriezis, tad vēl, varbūt, bet, par tādu sīkumu, tik smagu sodu!
Es to tiesnešu vietā pieprasītu kompensāciju par morālu kaitējumu un smagām ciešanām, tā vietā, lai salāpītu pohas, noņem 20% no algas, sadisti, un tikai!
Kaut, diezin vai tiesnešiem, kas izliekas, ka tiesā Munkevicu, tie 20% vispār ir vērā ņemama summa.
Ar katru tādu gadūjumu Latvija arvien vairāk tuvojas “muļķuzemes” goda nosaukuma atgūšanai, “Garanta” laiki, izskatās atgriežas.
Intersanti, kas Latvijā būtu jāizdara tiesnesim, lai to padzītu?
Ko domā TM?

+15
-2
Atbildēt

2

    vegan > ligakalnina 13.04.2013. 16.24

    Pilnīgi skaidrs, ka būtu jāatlaiž — galu galā taču tiesneša stāvoklis ietekmē tiesas gaitu, kurā izšķirās kāda liktenis!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    IlzeZeltina > ligakalnina 12.04.2013. 21.47

    Glaudāne prasa Horunai: Tevi netracina, ka raidījumam “100 grami” aizmugurē pierakstīts “kultūras”?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu