Lielajā piektdienā - Hendeļa Brokes pasijas atskaņojums • IR.lv

Lielajā piektdienā – Hendeļa Brokes pasijas atskaņojums

38
Baroka koris "Collegium Choro Musici Riga". Publicitātes foto

Visdrīzāk skaņdarbs nekad iepriekš Rīgā un citviet Latvijā nav atskaņots

Lielās piektdienas vakarā, 29.martā plkst. 21.15, pieredzējušie laika ceļotāji baroka orķestris „Collegium Musicum Riga” un baroka koris „Collegium Choro Musici Riga” diriģenta Māra Kupča vadībā, kā arī kontrtenors Sergejs Jēgers, soprāns Monta Martinsone un tenors Viesturs Jansons aicina uz Rīgas Jauno Svētās Ģertrūdes baznīcu, lai piedāvātu skaistu un mūsdienās reti atskaņotu baroka mūzikas pērli – ģeniālā baroka mūzikas lielmeistara Georga Frīdriha Hendeļa ciešanu laikam sacerēto skaņdarbu „Brokes pasija”.

Visdrīzāk skaņdarbs nekad iepriekš Rīgā un citviet Latvijā nav atskaņots, kas mūzikas gardēžiem un ikvienam kultūras interesentam noteikti būs saistoši.

Baroka laika pasijas parasti saista ar J.S. Baha vārdu, savukārt Georga Frīdriha Hendeļa muzikālais mantojums lielākoties tiek saistīts ar operu un oratoriju daiļradi, aizmirstot, ka Hendelis pasijas rakstījis vēl pirms Baha slavenajiem opusiem.

Brokes pasija ir otrā un pēdējā Hendeļa pasija, ko komponists sarakstījis 1716.gadā. Turklāt tieši Bahs diriģējis Hendeļa Brokes pasiju un tādējādi mācījies no Hendeļa darbiem. Skaņdarbā izmantots vācu dzejnieka Bertolda Heinriha Brokes darbs „Par pasaules grēkiem spīdzinātais un mirušais Jēzus” (1712), kurā nav nekas no evaņģēlistu tekstiem, bet brīvā dzejas formā izstāstīts Bībeles sižets. Koncertā teksts tiks projicēts uz ekrāna, sniedzot klausītājiem iespēju pilnībā izdzīvot šo seno stāstu.

Ieeja koncertā ir bez maksas.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu