"Delna" rosina noteikt atlīdzību ziņotājiem par korupciju • IR.lv

“Delna” rosina noteikt atlīdzību ziņotājiem par korupciju

17
"Sabiedrības par atklātību - Delna" padomes priekšsēdētāja Inese Voika, direktors Kristaps Petermanis un bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš piedalās "Sabiedrība par atklātību – Delna" rīkotajā pasākumā "Prioritātes korupcijas ierobežošanai Latvijai 2013.gadā". Foto: Evija Trifanova, LETA

“Delna” izstrādājusi desmit priekšlikumus, kā šogad samazināt korupcijas līmeni Latvijā

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” rosina izstrādāt korupcijas un citu nelikumību ziņotāju aizsardzības likumu, kā arī noteikt finansiālu atlīdzību ziņotājam, ja sniegtās informācijas rezultātā gūts nozīmīgs labums sabiedrībai.

“Delna” izstrādājusi desmit priekšlikumus, kā šogad samazināt korupcijas līmeni Latvijā. Tā dēvēto trauksmes cēlēju aizsardzība ir viens no šiem priekšlikumiem, ziņo LETA.

Juriste Kristīne Dupate trešdien pastāstīja, ka ar trauksmes cēlēju tiek saprasta persona, kura atklāj informāciju par iespējamu tiesību vai ētikas pārkāpumu, kas nodara kaitējumu konkrētai sabiedrības grupai vai sabiedrībai kopumā. Klasiski trauksmes celšanas gadījumi notiek, kad darbinieks atklāj kādu informāciju par sava darba devēja iespējamiem pārkāpumiem.

Prakse rādot, ka informācijas atklājējiem bieži nākas ciest par to, ka viņi uzdrošinājušies ziņot par iespējamiem tiesību pārkāpumiem. Nereti šādi cilvēki ir spiesti pārtraukt darba tiesiskās attiecības, vai arī persona, par kuru ir atklāta iespējamā nelikumība, pret ziņotāju vēršas tiesā par cieņas aizskaršanu. “Tātad cilvēkam, kurš ir aktīvs, iestājas pret korupciju un atklāj kādu informāciju, diemžēl jārēķinās ar nopietnām tiesiskām sekām,” norādīja Dupate.

“Delna” uzskata – lai cilvēkus iedrošinātu aktīvi piedalīties korupcijas apkarošanā un atklāt informāciju par iespējamiem tiesību un ētikas pārkāpumiem, valstij ziņotājam ir nepieciešams nodrošināt tiesisko aizsardzību. “Tiesiskajā regulējumā būtu jāiekļauj valsts apmaksāta juridiskā palīdzība gadījumā, ja pret trauksmes cēlēju ir ierosināta tiesvedība, un jānodrošina tiesības uz kompensāciju nelabvēlīgu seku iestāšanās gadījumā,” uzsvēra juriste.

Tāpat “Delna” uzskata, ka nepieciešama iekšējo ziņošanas mehānismu attīstīšana iestādēs un uzņēmumos. Kā pēdējo punktu attiecībā uz ziņotājiem “Delna” rosina noteikt finansiālu atlīdzību trauksmes cēlējam, ja sniegtās informācijas rezultātā gūts nozīmīgs labums sabiedrībai.

“Diskutabls ir jautājums par finansiālo atlīdzību trauksmes cēlējam. Es pieļauju, ka viena liela daļa sabiedrības sāktu kliegt, ka nu būs “stukačošana” iedzīvošanās nolūkos, taču tas, protams, būtu aplami teikts. Iesākumā būtu vērts runāt par finansiālu atlīdzību tajās jomās, kur pārkāpumi rada lielāku sabiedrisko bīstamību, piemēram, pārkāpumi celtniecībā vai ceļu būvē. Tāpat varētu domāt par atlīdzību, ja ir atklāts būtisks nodarījums nodokļu nemaksāšanas jomā,” uzsvēra Dupate.

Kā pārējās deviņas prioritātes korupcijas ierobežošanai Latvijā “Delnas” pārstāvji šodien minēja efektīvāku tiesas darbu, efektīvāku KNAB darbību, atklātāku un atbildīgāku Saeimu, atklātāku informācijas sniegšanu, korupcijas risku mazināšanu publiskajos iepirkumos, korupcijas mazināšanu pašvaldībās, valsts augstāko amatpersonu kvalitatīvāku atlasi, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību un ostu depolitizāciju un Satversmes tiesas reputācijas atjaunošanu.

“Delna” ir sabiedriskā labuma biedrība, kuras darbības mērķis ir veicināt demokrātiskas sabiedrības veidošanos, sekmējot informācijas atklātību un korupcijas novēršanu. 1998.gada 27.augustā Delna tika izveidota kā starptautiskās pretkorupcijas organizācijas “Transparency International” Latvijas nodaļa, kas kopā ar 85 citu valstu nodaļām darbojas gan valsts, gan starptautiskā līmenī.

 

Komentāri (17)

sausins 10.01.2013. 10.06

Šādos jautājumos pasakot A nevar apstāties !

Piemēram vakar Sastrēgumstundā daži joprojām vāvuļoja par kādām koncepsijām reformām u.t.l. taču neko konkrētāk paskaidrot nevarēja, Cits reformu “iestrēgšanu” manuprāt pamatoja loģiskāk – lai pieņemtui lēmumu jābūt skaidram kā tas darbosies praksē un to neviens ” reformātors” nav spējīgs paskaidrot !

Ar korupciju ir līdzīgi – vairākums ir sašutuši, vārdos prasa “asinis” , bet faktiski grib lai ar to nodarbojas kāds cits un nevar ne piedāvāt kādu efektīvu metodi, ne izmantot jau pielietotās.

Un ko dara aizkulišu spēlētāji – viņi lieliski uztver noskaņojumu un piemēram iesēdina Delnu LNB uzraudzībā, lieliski zinot, ka šīm ideālu apgarotajām meitenēm un zēniem nav ne zināšanu, ne resursu, ne atbalstītāju lai procesus padarītu kaut mazliet causpīdīgākus un saprotamākus !

+3
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 09.01.2013. 18.04

Vai fotogrāfijā ir Svētā Trīsvienība?

+3
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 09.01.2013. 20.11

Ja mums tiesas un likumdošana nebūtu tādas, kādas ir, tam būtu jēga,pie mūsu korumpētās tiesu sistēmas un likumdošanas, manuprāt, tas neko daudz nedos, vispirms būtu jātiek galā ar šim lietām.

+4
-3
Atbildēt

3

    Andris > ligakalnina 10.01.2013. 01.11

    Te daži cilvēki turpina domāt, ka dzīvo Gulaga zonā, nekādi nevar pārstelēties uz to, ka Latvija ir mūsu pašu valsts. Pat Ebenemezeram prāts ir sajucis. :(
    Vai tiešām Dombrovska valdība tik daudz atgādina NKVD? Grūta jums dzīve, laikam, ierakumos un pagrīdē.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 09.01.2013. 20.32

    Dzeri,

    Tev stukača loma ļoti piestāvētu :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 09.01.2013. 22.35

    Un kā tu vari zināt, kas man piestāvētu, kas nē?
    Ar savu muļķību un nekompetenci jau izcelties nevajadzētu, ja neredzi atšķirību starp politisku stučīšanu un palīdzību noziegumu atklāšanā, tev gan labāk piestāvētu klusēšana, vai, vismaz, komentēšana par lietām, par kurām tu, vismaz, kaut vai minimāli, ko saproti.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu