Augstākās izglītības padome – bez Ratnieka • IR.lv

Augstākās izglītības padome – bez Ratnieka

79
Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvars Ratnieks. Foto: Ieva Čīka, LETA

Saeimā starp „Vienotību” un Reformu partiju asas debates par izglītību 

Neraugoties uz izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa paustajiem iebildumiem, Saeimas deputāti ceturtdien Augstākās izglītības padomē (AIP) apstiprināja augstskolu rektoru virzīto līdzšinējo AIP vadītāju Jāni Vētru, ziņo LETA.

Toties AIP sastāvā neapstiprināja Latvijas Studentu apvienības (LSA) virzīto pārstāvi Edvardu Ratnieku, kurš aktīvi publiski kritizējis izglītības un zinātnes ministru. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iepriekš vēstulē Saeimai iebilda pret atkārtoti virzīto AIP locekļu kandidatūrām, tajā skaitā pret Ratnieku, norādot, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas.

Saeimas deputāti ceturtdien AIP apstiprināja arī Juri Ekmani, Tatjanu Volkovu, Juri Zaķi un vairākus citus kandidātu.

Bijušo Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidentu Ekmani bija deleģējusi LZA, Banku augstskolas profesori Volkovu – Latvijas Augstskolu profesoru asociācija un Privāto augstskolu asociācijas valdes priekšsēdētāju, SIA “Sociālo tehnoloģiju augstskola” rektoru, profesoru Zaķi deleģēja Privāto augstskolu asociācija.

Parlaments AIP apstiprināja arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras deleģēto – tās viceprezidentu Aigaru Rostovski, Latvijas Koledžu asociācijas atkārtoti deleģēto Rīgas Tehniskās koledžas direktoru Jāni Rozenblatu un Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas deleģēto Latvijas Mākslas akadēmijas Senāta priekšsēdētāju un asociēto profesoru Andri Teikmani.

AIP apstiprināta arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas deleģētā – tās prezidente un Ogres 1.vidusskolas direktore Ineta Tamane, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības deleģētā speciāliste augstākās izglītības un zinātnes jautājumos Ilze Trapenciere un Latvijas Darba devēju konfederācijas deleģētais Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis apsveic ar ievēlēšanu padomes sastāvā jaunos kandidātus un pauž gandarījumu, ka jaunajā AIP nav ievēlēts Latvijas Studentu apvienības pārstāvis Edvards Ratnieks, kurš tā vietā, lai pārstāvētu studentu intereses, līdz šim drīzāk pārstāvēja atsevišķus rektorus un nedefinētas politiskas intereses. Šī ir skaidra norāde, ka studentiem jāmeklē cits līderis, kurš pārstāvētu visus studentus un būtu ieinteresēts un atvērts augstākās izglītības vides uzlabošanai, Ķīļa teikto atreferē viņa padomnieks Reinis Tukišs.

Vienlaikus ministrs pauž nožēlu par iepriekšējās AIP locekļu, arī Jāņa Vētras, pārvēlēšanu padomes jaunajā sastāvā, neskatoties uz to, ka ministrija bija sagatavojis plašu argumentāciju par padomes neizdarībām. Janvārī gaidāmie audita rezultāti AIP veiktajam Studiju programmu izvērtējuma projektam var parādīt padomes iepriekšējo sastāvu pavisam netīkamā gaismā, un ministrs cer, ka deputātiem savs balsojums nebūs jānožēlo.

Izglītības un zinātnes ministrija rūpīgi sekos līdzi AIP darbam, lai tā pildītu likumā noteiktās funkcijas.

Debatēs Saeimā par AIP kandidātiem Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) vaicāja pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa reformu plāna. Savukārt Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis aicināja kolēģus atvērt acis uz slikto situāciju augstākās izglītības jomā.

“Kur ir Ķīļa reformu plāns? Es labprāt ar viņu iepazītos,” sacīja Āboltiņa, reaģējot uz Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārās sekretāres Ingas Vanagas (RP) netiešajiem pārmetumiem par citu, AIP sagatavotu, plānu. Ja Vanaga prasa plānu no citiem, tad parlamenta spīkere vēlas iepazīties ar ministra plāniem, kurus neviens nav redzējis, bet kuri šodien tiek vērtēti kā labi.

Viņa akcentēja, ka Saeimā runa ir par konkrētiem kandidātiem, no kuriem vairākiem specifiski pārmetumi netiek izteikti.

Vanaga iepriekš debašu laikā netieši kritiski izteicās par AIP sagatavoto “Informatīvo ziņojumu Latvijas augstākās izglītības attīstības koncepcijai”.

Savukārt Dombrovskis pēc Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas Inas Druvietes (Vienotība) uzrunas lūdza kolēģus atvērt acis. Viņš no Druvietes sapratis, ka komisijas priekšsēdētāja nesaskatot stagnāciju augstākajā izglītībā un domājot, ka viss kopumā ir kārtībā.

Taču realitātē Igaunijas augstskolas ir pārstāvētas starptautiskajos reitingos, bet Latvijas augstskolas nē. Zinātnisko publikāciju skaits starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos Igaunijā ir piecas reizes lielāks nekā Latvijā, lai gan finansējums nav piecas reizes augstāks kā Latvijā, akcentēja RP pārstāvis.

Pirms tam diskusiju laikā Druviete atgādināja par Saeimas kopā ar sociālajiem partneriem 2011.gadā veiktajām reformām, kas paredzēja, ka, lai dibinātu augstskolu, tās akadēmiskajā personālā būs nepieciešami 30, nevis 15 cilvēki ar doktora grādu, kā arī radikāli tika palielināts nepieciešamais pamatkapitāls.

Augstskolās tika noteikta prasība, lai akadēmiskajā personālā būtu 40% personu ar doktora grādu, bet universitātēs – 65%, sacīja komisijas priekšsēdētāja, minot arī vairākas citas pērn veiktās reformas augstākās izglītības jomā.

Druviete arī rosināja rīkot plašāku konferenci par augstākās izglītības jautājumiem, kurā būtu iespējams izteikties ne tikai deputātiem, bet arī plašākai auditorijai.

 

Komentāri (79)

krabis57 20.12.2012. 14.57

Par Ratnieku man ir neviltots prieks. Pēc viņa demagoģijas noskatīšanās TV ēterā, man zuda jebkura ticība tam, ka kaut vai uz vienu jautājumu viņš spēj sniegt godīgu, ticamu, atklātu un reizē sakarīgu atbildi. Pārņem bailes, iedomājoties tādu cilvēku kādā daudz maz atbildīgā amatā.

+24
-5
Atbildēt

3

    Raitis > krabis57 20.12.2012. 15.29

    mmm garšīgu tortīti laimēju :) Ā T R A I S . L V

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > krabis57 21.12.2012. 16.58

    Par zaudēto vietu Ratniekam nebūtu jāsatraucas. Latvju politikas vēsture atceras – kad Brunītis sasniedza PA PRIEKŠU GROZĪŠANĀS vecumu, Kalniņa kundze noorganizēja SISEŅUS, lai puisim tiktu vadonīša gods. Ja trūkst izdomas kam jaunam – vieta ir vakanta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > krabis57 20.12.2012. 18.02

    Ratnieka ietekme AIP ir nenozīmīga… Tāds gaužām nejaušs “kompromiss” sanāca, jo SC nevarēja nu nekādi balsot par Ratnieku. AIP būtu strukturāli daudz labāks, ja neievēlētu Vētru, bet ievēlētu Ratnieku. Principā prieks ir ne par ko, jo Ratnieks neko tāpat nevarētu ietekmēt AIP.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

Māris Bārzdainis 20.12.2012. 16.13

Par Ratnieku nobalsoja gandrīz visa Vienotība ( pieci atturējas, viens “pret”). Tas nozīmē, ka pašreizējā Vienotība, tās jaunievēlētā valde un visa pārējā Āboltiņas kliķe negrib nekādu pārmaiņu un reformu.
Ātrāk atpakaļ pie Lemberga, vot tie bija laiki, kad nebija nekāda atbildība, jo visu varēja novelt uz “kompromisiem” ar smagos noziegumos apsūdzēto.

+21
-7
Atbildēt

22

    buchamona > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 19.36

    dzeri – Tev kaut kas ir iebilstams pret šādu jautājumu? – “Kur ir Ķīļa reformu plāns? Es labprāt ar viņu iepazītos,” sacīja Āboltiņa…” :)

    Būs plāns, būs pamats lamāt Vienotību, NA utt… Kamēr plāna nav, par ko pārmetumi? :))

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 01.14

    …Nasing Spešal!….nejauksim kopā divas lietas – valdības rīcības plānu, kurā ir vienots atbalsts veikt reformas…un…reformu plānu, kuru izstrādā IZM, kopā ar nozares speciālistiem….pēc šodien izskanējušās informācijas, cik tur padsmit sēdes Ķīlis nav apmeklējis….arī valdības sēdēs konkrēts plāns pa punktiem nav iesniegts…ir tikai idejas un vīzijas….pat darba grupas sēdes nav notikušas….labi, slimību neviens nevar paredzēt, bet….kur ir Ķīļa komanda, kurai jāstrādā arī ministra prombūtnes laikā?….tad rodas jautājums – kas notiek pašā IZM?….tur neviens nav strādātspējīgs?…

    …Tava replika par ĢĀ ir nevietā….ja neredzēji trešdienas “Sastrēgumstundu” – iesaku to noskatīties atkārtojumā….ir problēmas, bet tās tiek risinātas un izskaidrotas….pamatotas….un viens ratniekveidīgs Princis ar protesta akcijām, kura vienīgais mērķis ir – nevienoties, paliek mazākumā….

    …Ķīļa gadījumā, tas ir kārtējais apliecinājums neprasmei komunicēt…diemžēl…

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    buchamona > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 22.28

    Nasing spešal! . Jocīgi, ka novirzi sarunu par citu tēmu, jo reformu plāna saturam nav nekāda sakara ar AIP sastāvu…++++” Augstākās izglītības padome (AIP) ir Latvijas Republikas patstāvīga institūcija, kas izstrādā augstākās izglītības valsts stratēģiju, īsteno augstskolu, valsts institūciju un sabiedrības sadarbību augstākās izglītības attīstīšanā, pārrauga augstākās izglītības kvalitāti, nodrošina kvalitatīvu lēmumu par augstāko izglītību pieņemšanu…” http://www.aip.lv/

    Pēc šīs definīcijas par to, kas ir AIP, šai padomei ir vistiešākais sakars ar iecerēto reformu :) Šobrīd, kad Ķīlim nav gatava plāna, kā būtu jāstrādā turpmāk, pārmetumi AIP izklausās kaut kā dīvaini :) Es saprastu, ja būtu plāns, kuru akceptē visa valdošā koalīcija, un, ja šāda plāna kontekstā tiktu apstiprināta jaunā padome, tad to varētu nosaukt par sakarīgu virzību uz mērķi, šobrīd šāda rosīšanās tikai šūpo koalīciju http://www.diena.lv/latvija/viedokli/olsteins-pirms-vai-pec-pasvaldibu-velesanam-rp-varetu-pamest-valdibu-13984776

    “…Es pat teiktu, ka reformu plāns var tikt kvalitatīvi izdiskutēts, ja AIP darbojas cilvēki, par kuru kvalitāti un profesionalitāti nav šaubu…” +++ vārdu sakot – Tu gribi, lai koalīcija apstiprina AIP sastāvu, vadoties no pieņēmuma, ka Ķīļa ieceres ir nekļūdīgas, tagad tikai AIP ir ” jāiebalso” Ķīlim vajadzīgie cilvēki. Vai tas nav par daudz prasīts? :) Ja neviens tā arī nav redzējis, kas tajā plānā ir iekšā? :)

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    buchamona > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 20.01

    Nasing spešal! Arī attiecībā pret AIP esmu lasījis tikai vispārējus pārmetumus, bet, kad jautājumu “iegroza” par konkrētu lietu – nav atbilžu :) Šitā vispārīgā rosīšanās – kaķim zem astes, piedod. Pavisam vienkāršs jautājums, kāds labums Vienotībai no šī traču, ja jau pastāv uzskats, ka Vienotība bremzē reformu?
    Bet tikai konkrēti. Visa šitā revolucionārā vārdu kauja, saukļi utt -tam visam ir nulles vērtība, ja apakšā trūkst konkrētības. Sprūdžs, Ķīlis… :), drīz būs jāsāk smaidīt, dzirdot šos uzvārdus. Es esmu ” izslāpis” :) pēc tekstiem, kuros dominētu fakti, loģika uz faktiem balstīti secinājumi un precīza, pārskatāma plānošana :) Saistībā ar izglītības reformu ir viss kas cits, kriminālintrigu ieskaitot :), bet tikai ne manis uzskaitītās lietas

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    buchamona > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 21.37

    Nasing spešal! Re, kur info par situāciju pirms divām dienām, no kuras var ” izlobīt” tikai to, ka nevienam no lemttiesīgajiem nekas nav skaidrs izglītības reformas sakarā, izņemot, protams, pašiem reformātoriem.

    “….Savukārt VL-TB/LNNK pārstāvis un premjers atgādināja, ka pirms pusotra mēneša tika izveidota koalīcijas darba grupa, lai diskutētu par augstākās izglītības reformām. Sākotnēji ir nepieciešams reformu plāns, lai spriestu atbalstīt tās vai neatbalstīt, taču pusotra mēneša laikā šī darba grupa vēl netika sasaukta, sacīja valdības vadītājs. Viņš gan piebilda, ka tas ir saprotams, jo izglītības un zinātnes ministram ir veselības problēmas, tomēr pauda cerību, ka ministrs atveseļosies un “kaut kādā brīdī šim jautājumam ķersies klāt….” http://www.ir.lv/2012/12/19/koalicijas-partneri-varetu-atbalstit-pasreizejo-aip-kandidatu-ievelesanu

    Raksts datēts ar 18. decembri, šodien ir 20. decembris. Ir kaut kas būtisks mainījies šajās divās dienās ?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 22.30

    …Nasing spešal!….nu, Tu šauj pār strīpu!….ja pietiktu ar valdības rīcības plānu – mierīgi varētu likvidēt ministrijas…tāpat, prasot atbildību tikai no premjerministra, arī nozares ministri būtu lieki….
    …galu galā – ir valdības sēdes, kurās tiek saskaņots un pieņemts virsuzdevums, bet tā realizācija ir katra ministra kompetence un atbildības lauciņš….

    …nonākam līdz dīvainībām – VD prasa, lai ministrs pildītu savus pienākumus – slikti!….neiejaucas ministru darbā – atkal slikti!…

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 10.27

    Viss mainās, arī Dombrovskis, jūsmot par kārtējo birokrātisko papīru, NAP plānu, var tikai, atvainojos, vai nu idiots, par ko es D neuzskatu, vai nu politiski angažēts cilvēks, kam par to jūsmot liek politiskais izdevīgums.
    Ne termiņi, ne atbildīgie, ne mehanismi, ne nepieciešamie līdzekļi, kārtējais birokrātijas džungļos sacerētais papīrs, par ko kādas nopelnījis krietnu žūksni, bet, kuram tikpat liela nozīme, kā visiem iepriekšējiem “plāniem”.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 10.39

    @dzeris
    Vienkārši Dombrovskis vairs īpaši neizceļas ar sakarīgumu valdībā, jo nav vienīgais sakarīgais cilvēks. Viņa zvaigžņu stunda noteikti bija tad, kad apkārt bija Mūrnieces, Kampari, Broki, Jurševskas…, jo tad viņa viedoklis un atziņas uz pārējo fona bija ievērojami pārākas. Tagad, kad cilvēki runā par reformām izglītībā, veselībā, labklājības un ekonomikas jomās, viņa pantiņš par IKP pieaugumu un eksporta rekordu ir tik pat “nodrāzts” kā tas, kurš atļaujas pie eglītes skaitīt “…pīrāgam nabagam abi gali apdeguši”.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 09.55

    @zanE
    arī valdības sēdēs konkrēts plāns pa punktiem nav iesniegts…ir tikai idejas un vīzijas…

    Tātad mēs runājam par formu nevis saturu… tagad Tu jau “nekā” vietā piemini “idejas un vīzijas”. Dombrovskis arī teica, ka nekā nav. Jā, nav birokrātiska dokumenta, ko visi apstiprina un apzīmogo, bet tālāk koalīcija vairs nenes atbildību, jo tas jau tikai plāns. Valdība bieži vien atkāpjas pat pie parakstītiem solījumiem ar sociālajiem partneriem. Nu, izstrādās IZM “reformu plāna” birokrātisko versiju, noprezentēs valdībā, apstiprinās un tad jau darbā pie 2014.gada budžeta Vilks un Dombrovskis pateiks, ka naudas nav plāna realizēšanai. Plāns, neskaitāmās stundas plāna izstrādei būs kaķim zem astes! Tajā pašā laikā Ķīļa prezentācijas un darba mērķi ir pietiekoši skaidri un gana vispārīgi, lai darba gaitā spētu pielāgot kopējai situācijai un vajadzībām. Ja Ķīlim nav plāna, tad ko Saeimas partijas klausījās un skatījās septembra vidū? Tukšumu?

    P.S. Dombrovskis vakar ar sajūsmu tvītoja par “Plānu: NAP”, kuru Saeima ir apstiprinājusi. Vai kāds ir paskatījies, cik daudz ir sasniegts no iepriekšējā tik pat cēlā plāna? Ja būs puse, tad tas jau būs labs rezultāts.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 22.10

    @riņķī apkārt
    Tu smejies par mani? Tātad Dombrovska valdība negrasās pildīt Valdības deklarācija un Valdības rīcības plānu?
    http://www.mk.gov.lv/lv/mk/darbibu-reglamentejosie-dokumenti/valdibasdek/
    http://www.mk.gov.lv/lv/mk/darbibu-reglamentejosie-dokumenti/ricibas-plans-dv/
    8ais punkts ir veltīts AI – tur viss ir skaidri un gaiši pateikts! Ja koalīcija vēlas veikt papildus aktivitātes papildus šīm, tad tas ir apsveicami, bet domāju, ka šīs ir gana apjomīgas, lai koncentrētu visus resursu to īstenošanai. Vai valdības deklarācija un valdības rīcības plāns ir apstiprināts nevienojoties koalīcijai?
    P.S. Jocīgi, ka novirzi sarunu par citu tēmu, jo reformu plāna saturam nav nekāda sakara ar AIP sastāvu. Es pat teiktu, ka reformu plāns var tikt kvalitatīvi izdiskutēts, ja AIP darbojas cilvēki, par kuru kvalitāti un profesionalitāti nav šaubu.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    lismanis > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 15.31

    Pirms es biju noskatījies šo video, man nebija saprotams, kādas reformas Ķīlis vispār grib veikt.
    http://www.ir.lv/2012/11/21/video-kilis-sabiedribai-skaidro-planu-reformam-augstakaja-izglitiba

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 11.03

    Nasing spešal! Ir jāsaprot, ka gadījums ar Kolumbu ir izņēmums. Vienmēr nevar tā – iekāpt karavellā, pacelt buras un, braucot uz Indiju, atklāt Ameriku :) Šāds notikums ir izņēmums.
    Atkārtošos, bet es neredzu nevienu argumentu, kura dēļ RP partneriem būtu jāuzsāk ” cīņa” pret Ķīļa reformu, ja ministra nospraustais ceļš ir labi pārskatāms un saprotams. Nevienam no trim koalīcijā esošajiem spēkiem šī brīža situācija nav izdevīga, tad jautājums, kur problēma? Kāpēc tādas nesaskaņas? Atbilde, manprāt, vienkārša. Ķīlis vnk nespēj saprotami uzzīmēt šo savu ” patiesības ceļu”, bet koalīcijas partneriem sāk rasties aizdomas, ka šāda ceļa vispār nav

    Bet šajā situācijā runāt par to, ka premjera ” zvaigžņu stunda” ir pagājusi, nu – tas ir pārspīlēti. Ķīlim vismaz kaut kas ir jāizdara sakarīgs, lai varētu šos abus cilvēkus sākt salīdzināt :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 00.04

    @riņķī apkārt
    Tad principā tas, kas tiek prasīts no Ķīļa ir AIP uzdevums, ko vecais AIP sastāvs nav paveicis. Tas ir vēl sliktāk nekā pārmest to, ka Ķīlim nav plāna un ka Ķīļa ieskatos AIP pilnībā neveic funkcijas.

    ja šāda plāna kontekstā tiktu apstiprināta jaunā padome, tad to varētu nosaukt par sakarīgu virzību uz mērķi

    Diez vai dedzīgi balsojot par Vētru jebkāda virzība būs uz priekšu. Vari man nosaukt ko AIP pēdējo 4 gadu laikā ir izdarījusi?

    AIP ir ” jāiebalso” Ķīlim vajadzīgie cilvēki

    Vai Ķīlis teica, kādus cilvēkus viņš vēlas redzēt? NĒ. Viņš pateica, ka otrreiz pārvēlamie kandidāti nav atbilstoši konkrētu faktu dēļ.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 00.11

    @zanE
    Ja konkrētās reformas ir ieliktas Valdības rīcības plānā, tad tas nozīmē, ka ministram ir mandāts tās realizēt, jo mērķis ir skaidri un gaiši definēts. Premjers var/vajag iejaukties tad, ja acīmredzami rīcības plāns nenoved pie izvirzītajiem mērķiem. Kā profesionāls un ar svaigām idejām AIP sastāvs nav solis pareizajā virzienā? Ja jau personālijas nav svarīgas, tad varējām atstāt Kamparu, Slakteri, Broku, Jurševsku, Veldri… – koalīcija vienojas par darbiem un “profesionālie” ministri realizē plānu!
    Tiklab RP varētu tagad neatbalstīt Ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus, jo redz’ par konkrētiem kritērijiem koalīcija nav apspriedusies.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 14.12

    @riņķī apkārt
    Atkārtošos, bet es neredzu nevienu argumentu, kura dēļ RP partneriem būtu jāuzsāk ” cīņa” pret Ķīļa reformu, ja ministra nospraustais ceļš ir labi pārskatāms un saprotams.

    Princips: neko neredzu, neko nedzirdu! Paskaties, cik Saeimā un varas struktūrās ir pasniedzēji Latvijas augstskolās! Tev nešķiet, ka jebkurš no viņiem nav gatavs strādāt kvalitatīvāk un palielināt konkurenci sevi, ko piedāvā Ķīlis? Mums ir gana daudz pilsoņu, kas spīdoši ir beiguši smalkas skolas visā pasaulē un varētu braukt atpakaļ par labiem un mūsdienīgiem pasniedzējiem un pētniekiem. Ko viņi šeit redz? Profesori no tālajiem septiņdesmitajiem gadiem ir iekrampējušies savos krēslos un nevēlas sev tuvumā redzēt talantīgus un mūsdienīgus konkurentus. Redzēji Sastrēgumstundu ar Ķīli un Kūli? Izskatījās, ka Kūle aiz skaudības ekrāna priekš izskrāpēs Ķīlim acis, lai tikai nebūtu jāatzīst, ka viņš ir sasniedzis vairāk nekā viņa. Un atšķirībā no Kūles, par kuru sūdzas studenti, Ķīli studenti RSU un REA ciena par interesantajām lekcijām un mūsdienīgu pieeju mācīšanai.

    P.S. Par ko protestē ĢĀ? Par to, ka no viņiem prasīs kvalitatīvāku darbu. Principā tas pats, tikai mazāk pārstāvju varas struktūrās, lai taisītu tik lielu skandālu kā par AI.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Māris Bārzdainis 21.12.2012. 05.57

    Tas ir kārtējais pierādījums, ka Latvijā nav politiska griba veikt nekādas, pat acīmredzami nepieciešamas reformas, ja tiek skartas birokrātiskas klases intereses, kaut vai birokrātijas no izglītības, un ka, īstenībā, katram te rūp tikai savas un savas partijas intereses, un, arī tam, ka V jau degradējusies līdz NA bezatbildības līmenim, visa Saeima strauji degradē.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Janis > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 19.54

    AIP darbiba nav atkarīga no Ķīļa plāna, līdz ar to ir smieklīgi kā argumentu izmantot to, ka Ķīlim it kā plāna nav.
    Tas ir kā bērnudārzā – “tu stulbs – pats tāds!”

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 16.52

    V nekur “atpakaļ” pie Lemberga nav jāiet, nav jau nekur tālu projām aizgājuši, tā RP tiem ir kā zobu sāpes, galvenais mērķis – iznīcināt šo te partiju, kura, dabiski, apveltīta ar daudziem trūkumiem, bet, principā, ieņem to lauciņu, ko V ir monopolizējusi – nosacīti liberālo.
    Un pie Lemberga papiņa daži V biedri jūtās nesalīdzināmi labāk, kā
    ar neērto RP, kura tur grib ko reformēt un mainīt, V ir birokrātu partija, un birokrāti nekad un neko mainīt negrib.
    Un V reitingu, lielā mērā, nosaka Dombrovskis un vēl pāris cilvēki, nebūtu tie, kas būtu V – Āboltiņa, viņas izpalīgs Zaķis, Jaunups?
    Pēc Repšes padzīšanas vai aiziešanas V strauji un neatgriezeniski degradē, un tas ir redzams katram, dabiski, reitings tai turas, jo nav jau nekas labāks, ja jāizvēlas starp V, ZZS, vai NA, izvēle skaidra, RP tiek draudzīgi iznīcināta ar negatīvā apvienotā PR palīdzību, kur vienotā ekstāzē un korī saplūduši gan Lembergs, gan NA, gan V, jo tā ir ienaidnieks visiem, dabiski, tas nenozīmē, ka RP viss ir ideāli.

    +16
    -9
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 19.43

    @riņķī apkārt
    Kāda jēga no plāna, ja AIP vecajā un nu arī jaunajā sastāvā nespēja veikt pamatfunkcijas, nemaz nerunājot par papildus uzdevumiem saistībā ar reformām?

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 16.28

    susurs Par Ratnieku nobalsoja gandrīz visa Vienotība ( pieci atturējas, viens “pret”).
    ========
    Ko darīt? Tāda nu ir tā vienotība.
    Ja palasa Saeimas sēžu protokolus nevis žurnaļugu atgremojumus, tad īstenība šķiet skumja Latvijas tautai.
    Politikai ar saprātu maza saistība.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 20.19

    @riņķi apkārt
    1. Vai ir AI attīstības plāns, ko AIP bija jāizstrādā jau pagāšgad?
    2. Kā interesēs AIP nevēlējās publicēt pētījuma rezultātus pirms jaunā mācību gada?
    3. Nejaušība, ka 25% no blakus esošiem datiem ir identiski pāri par 800 programmām?
    4. Neliekas jocīgi, ka budžeta vietas tiek dalītas pēc vēsturiska principa nevis pēc vajadzībām ekonomikai?
    Tie nav vispārīgi pārmetumi, bet konkrēti pārmetumi, nemaz nezinot visas nianses, ko ministrs jau ir paspējusi izzināt.
    Izej uz ielas un pajautā studentiem vai viņi redz progresu savās augstskolās? Ja nē, tad AIP darbs ir kaķim zem astes. AIP nav jāorganizē tējas vakari ar rektoriem, lai apspriestu filosofiskas tēmas! AIP ir jānodrošina spiediens uz augstskolām celt mācību kvalitāti!

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    armn > Māris Bārzdainis 20.12.2012. 19.52

    Es pirmo reizi nodomāju balsot par RP, reāli tie ir viņi, kas nebaidās reformu. Vienotībai ir būtiska loma, bet bez RP tai draud klasiskās valdošo partiju slimības.

    +15
    -4
    Atbildēt

    0

dzintarz 20.12.2012. 15.04

Pārņem bailes, iedomājoties tādu cilvēku kādā daudz maz atbildīgā amatā.
===============
Attīrīšanās process vienumēr ir lēnīgs.
Šitādu tipu līnijai būtu jābeidzas, gan ģenētiskās evolūcijas teorijas, gan grupu evolūcijas teorijas aspektā.

Klasisks “lakučnormja” pēcnācējs…

+15
-3
Atbildēt

1

    putekliic > dzintarz 20.12.2012. 15.37

    Gribētos jau, lai beidzas šī līnija, bet es gan nebūtu tik optimistisks. Lai arī nekauņas nereti aplaužas agrāk nekā vēlāk, tomēr tie demonstrē apbrīnojamu atražošanās spēju.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu