Eirozona un SVF vienojas par Grieķijas parādu • IR.lv

Eirozona un SVF vienojas par Grieķijas parādu

6
SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda. Foto: EPA/LETA

40 miljardu eiro parāds Grieķijai tiks samazināts līdz 2020.gadam

Eirozonas finanšu ministri otrdien vienojušies ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) samazināt līdz 2020.gadam Grieķijas milzīgo parādu par 40 miljardiem eiro (28 miljardiem latu) un piešķirt Atēnām nākamo aizdevuma daļu, kas ilgu laiku tikusi bloķēta, ziņo LETA/AFP.

“Šis lēmums noteikti mazinās neskaidrību un stiprinās uzticību Eiropai un Grieķija,” sacīja Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi.

Sperot svarīgu soli Atēnu finansēšanas atjaunošanas virzienā, kreditori vienojās īstenot nepieciešamos pasākumus, lai līdz 2020.gadam samazinātu Grieķijas parāda attiecību pret iekšzemes kopproduktu no 144% uz 124%, apliecināja avoti Eiropas Savienībā.

Ministri arī vienojās izmaksāt Grieķijai nākamo aizdevuma daļu – 43,7 miljardus eiro. Informācijas avoti apstiprinājuši, ka tā tiks nodota “vienā piegājienā”.

Grieķijas premjerministrs Antonis Samars paudis gandarījumu par vienošanos, sakot, ka “visiem Grieķiem sākusies jauna diena”.

“SVF gribēja pārliecināties, ka eiro partneri veiks nepieciešamos pasākumus Grieķijas parāda uzvešanai uz ilgtspējīga ceļa. Es šodien varu teikt, ka tas ir sasniegts,” sacīja SVF vadītāja Kristīna Lagarda. Savukārt Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible sacīja, ka šonedēļ ar vienošanos tiks iepazīstināti Vācijas parlamentārieši.

 

Komentāri (6)

oktaavs 27.11.2012. 10.41

Vajag laiku pavilkt ? Cik ilgi vēl un priekš kam ?
Ir varianti. Grieķi saņem aizdevumus un
a) nokaunās un sāk rubīt kā vācieši, lai tos atmaksātu.
b) protestē pret dzīves līmeņa pazeminašānu kaut vai par dažiem eiro un grib saglabāt savu “šoferu dēlu” darbavietas par katru cenu.
Ja “b”, tad cik ilgi vēl turpināsies cirks un vai mums arī tajā obligāti jāpiedalās ?

+3
0
Atbildēt

1

    Kalvis > oktaavs 27.11.2012. 21.19

    Mūsu valdība, cenšoties ieviest eiro, grib arī piedalīties šajā cirkā; kaut vai par tautas naudu pērkot biļetes.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 27.11.2012. 09.37

Maksās atkal mīkstināti, tātad turpina ripot gigantisks vāveres ritenis – jo vairāk samaksās, jo grūtāk būs pārtraukt, tātad turpinās un tā līdz… jā, līdz kam?
(Redacijai – latviešu valodā vārdu “grieķi” sāk ar mazo burtu)

+3
0
Atbildēt

0

alexander 27.11.2012. 12.14

Pieņemtie pasākumi mīkstinās parāda atmaksu (samazināti procenti par pirmo aizdevuma daļu, procentu maksājumu atlikšana par otro aizdevuma daļu), tomēr tas neatrisina Grieķijas parāda dilemmu. Pēc trim gadiem, kopš Grieķija atzina budžeta deficīta patieso un milzīgo apmēru, diviem starptautiskiem aizdevumiem, privāto aizdevēju parāda norakstīšanas un taupības pasakumiem Grieķijas valsts parāds tomēr turpina pieaugt un nākamgad tiek prognozēts 190% no IKP. Visticamāk, ka Grieķijai palīdzētu vēl viena parāda norakstīšana, bet šo pasākumu Eirozonas finanšu ministri vakar noraidīja. Jo tas pirmo reizi nozīmētu iegrāmatot aktuālus zaudējumus saistībā ar aizdevumu Grieķijai,faktiski uz nodokļu maksātāju rēķina.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu