Partiju reitingi: stabilais četrinieks nemainās • IR.lv

Partiju reitingi: stabilais četrinieks nemainās

125
"Vienotības" kongresā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Kaktiņš: jau otro mēnesi aug „Vienotības” popularitāte

Maģisko 5% barjeru iekļūšanai Saeimā pārvarētu tikai četras no iepriekšējās vēlēšanās startējušajām partijām: Saskaņas centrs, „Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība, kā arī Nacionālā apvienība. Tās pašas, kas arī pašlaik strādā parlamentā, liecina pētījumu centra SKDS oktobra aptaujas dati.

Kā otrdien vēsta laikraksts „Neatkarīgā Rīta Avīze”, SC oktobrī ir joprojām populārākā partiju apvienība ar 23,3%. Taču iepretim pērnā gada attiecīgajam periodam tas ir tomēr par procentpunktu mazāk.

Audzis reitings partijai „Vienotība” – oktobrī 15,4% (septembrī – 14,3%). Trešie reitingā ir ZZS ar 11,2%, kas ir nedaudz mazāk par septembra aptaujas datu rezultātu.

Nacionālā apvienība ieņem ceturto vietu un tās sniegums ir stabils, var pat teikt – stagnējošs – 7,9% oktobrī, 7,8% septembrī, 8% augustā.

Reformu partijai oktobris nesis reitinga samazinājumu – nu tas ir 2,4%, kas signalizē, ka vēlēšanās partija netiktu pāri 5% barjerai.

Kā avīzei par oktobra datiem izteicies sociologs Arnis Kaktiņš, lielas tektoniskas pārmaiņas tajos neesot saskatāmas. Drīzāk – nostiprinās līdzšinējās tendences. Otro mēnesi pēc kārtas turpina kāpt „Vienotības” popularitāte. Tas varētu būt skatāms kontekstā ar iedzīvotāju uzskatiem par norisēm valstī kopumā.

Kāpums pēc pāris mēnešu pauzes vērojams arī Saskaņas centra popularitātē, tomēr Kaktiņš to vērtē piesardzīgi – varbūt tā ir sagadīšanās. Vispirms jānoskaidro, vai arī novembrī šī tendence turpināsies, un tādā gadījumā jau varēs izteikt nopietnākus secinājumus saka sociologs.

 

Komentāri (125)

buchamona 13.11.2012. 08.58

Trešie reitingā ir ZZS ar 11,2% +++ gandrīz vai jāsāk pievienoties tam viedoklim, ka līdz ar Lemberga iesēdināšanu Latvijā dzīve sāks iet uz augšu :)

Varbūt ne tieši tādēļ, ka Lembergs kā personība ir visa Latvijas ļaunuma sakne un tāpēc ir cēlonis visām mūsu nelaimēm , bet gan, tādēļ, ka 11% demokrātiski domājošas avis, kuras šobrīd ir vnk nomaldījušās, tas tomēr ir pārāk liels cipars Latvijas politikai, situācijā, kad 23% melnās :) ir jau izslēdzamas no mūsu politikas pēc definīcijas (SC).

Tajā brīdī, kad vienreiz Lemberga krimināllietai tiks pielikts punkts, neapšaubāmi notiks izmaiņas arī ZZS politiskajā vērtību skalā, ja viņi negrib pazaudēt savus vēlētājus, kas nozīmētu ZZS beigas. Varbūt tas nebūtu nemaz tik slikti, :) bet, ja vēl par Lemberga krimināllietu, tad spriedumam Lemberga krimināllietā ir jābūt skaidram, saprotamam, tādam, lai nerastos iespēja Lembergu kanonizēt par politisku mocekli, tādēļ jebkādi politiski demarši šajā sakarā ir lieki, vienkārši ir jāgaida tiesas spriedums.

+17
-3
Atbildēt

0

Janis 13.11.2012. 08.36

Īsti nav skaidrs, kas kustina reitingus.
Tajos mēnešos, kad Vienotība izceļas ar sviestu, tai reitingi kāpj, un otrādi.
Vai nu kaut kas nav kārtībā ar reitingu, vai ar aptaujātajiem.

+9
-4
Atbildēt

1

    andris902 > Janis 13.11.2012. 08.45

    …ar SKDS aptauju rezultātiem jābūt uzmanīgiem, jo Kaktiņam ir sava īpašā “skaitīšanas metodika”…..

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

Sanšains 13.11.2012. 12.43

Interesanta, biedējoša, bet praktiski nepamanīta ziņa – “Latviju cer pielīdzināt Kiprai”:

“Fakts, ka NO NĀKAMĀ GADA ar uzņēmumu ienākuma nodokli NETIKS APLIKTAS nerezidentiem (kapitālsabiedrībām) izmaksātās un no nerezidentiem saņemtās DIVIDENDES, varētu pamazām pievilināt ārvalstu [acīmredzot Krievijas – Haris] holdingus veidot administratīvos centrus Latvijā, nevis Kiprā, Maltā vai kādā citā ārvalstī, norāda DB aptaujātie nodokļu un loģistikas eksperti.

Pievilcīgāku Latviju padara arī ar Krieviju noslēgtā konvencija par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem. Konvencijas parakstīšana viennozīmīgi samazinās gan Krievijas, gan Latvijas uzņēmēju nodokļu slogu.
[…]
«Gaidāmās izmaiņas UIN likumā ir solis atvieglojumu virzienā nerezidentiem, ka Latvija ir zemu nodokļu valsts,» norāda biznesa konsultants Ainis Dābols, piebilstot, ka, piemēram, Krievijas biznesmeņi jau tāpat nāk uz Latviju dibināt uzņēmumus.”
2012. gada 5. novembrī http://www.db.lv/nodokli/latviju-cer-pielidzinat-kiprai-381863

Kādi ir V, RP un NA argumenti šādam jauninājumam? Vai tie paši, kas V, RP, SC un ZZS noder uzturēšanās atļauju tirgošanas saglabāšanai? Šoreiz ieinteresēti ir arī rietumnieku interešu lobētāji?

+6
-1
Atbildēt

2

    alexander > Sanšains 13.11.2012. 15.24

    Jā, Der Spiegel raksta, ka saskaņā ar Vācijas ārējā izlūkošanas dienesta (BND)ziņām, Kipras bankās ir noguldīti EUR 21 miljardi Krievijas izcelsmes depozītu, kas pārsniedz Kipras IKP (EUR 17,8 miljardi). Un arī to, ka naudas atmazgāšanu atvieglo labvēlīgie nosacījumi bagātiem investoriem Kipras pilsonības iegūšanai, kā rezultātā pēc BND ziņām 80 oligarhi šādā veidā esot ieguvuši piekļuvi ES pilsonībai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tuba76 > Sanšains 13.11.2012. 13.39

    Zviedru un vācu mēdiji raksta, ka ES liedzot finansiālu palīdzību Kiprai, jo saskaņā ar vācu drosības dienestu informāciju Kipras bankās krievu bagātnieki atmazgājot savu naudu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu