"Citadeles" pārdošana atlikta līdz nākamā gada maijam • IR.lv

“Citadeles” pārdošana atlikta līdz nākamā gada maijam

33
Citadeles logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Jāsāk atkārtotas sarunas ar EK par “Citadeles” un “Revertas” restrukturizācijas plānu, pārskatot patlaban vairs nepamatotos ierobežojumus

Bankas “Citadele banka” (“Citadele”) pārdošana atlikta vēl līdz nākamā gada maijam, pēc jautājuma izskatīšanas slēgtajā valdības sēdes daļā otrdien informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā pārdošanas konsultanta “Nomura International plc” (“Nomura”) rekomendāciju, kas balstīta detalizētā tirgus situācijas analīzē. Ministru kabinets (MK) nolēma pie bankas pārdošanas jautājuma atgriezties nākamā gada maijā, kad “Nomura” un Privatizācijas aģentūra (PA) iesniegs izvērtējumu par bankas pārdošanas atsākšanu, ziņo LETA.

Pārdošanas atlikšana saistīta ar sarežģīto situāciju banku sektorā un investoru nelielo interesi. Pūce teica, ka patlaban pārdošanā ir daudz banku, taču veiksmīgo gadījumu proporcija ir “ļoti bēdīga” un vairums noslēdzas bez rezultāta. Patlaban ir pircēju tirgus un katram, kas vēlas nopirkt, ir iespēja izvēlēties starp vairākām bankām.

Pūce atzina, ka ir investori, kas izrādījuši interesi, bet tā esot vispārīga. Tā kā nenotiek pārdošanas procedūra, nekādas izpētes netiekot veiktas.

Pūce arī skaidroja, ka valdībai iesniegtā ziņojuma uzdevums bija novērtēt, kādas ir iespējas patlaban doties tirgū atkārtoti un piedāvāt “Citadeles” iegādi kādam no investoriem banku sektorā, kā arī novērtēt, kas varētu būt kavējošie faktori. Konstatēts, ka jāsāk atkārtotas sarunas ar Eiropas Komisiju (EK) par “Citadeles” un “Revertas” restrukturizācijas plānu, pārskatot vairākus ierobežojumus, kas patlaban vairs nav pamatoti.

Pēc EM pārstāvja teiktā, bija noteikti termiņi, kuros zināmām bankas biznesa daļām bija jābūt pārdotām. Daļa termiņu ir pārcelta, taču vienai no nozīmīgām biznesa daļām pārdošanas termiņš iestāšoties jau nākamgad. Tas atstāj iespaidu uz bankas vērtību. “Ir ļoti ierobežots laiks, līdz kuram daļa jāpārdod, un tas var iespaidot investoru. To var uztvert kā piespiedu pārdošanu, prasot samazināt cenu, bet Latvijas valdība nepārdod banku piespiedu kārtā, mums ir pietiekami laika,” skaidroja Pūce.

Termiņu un daļu nedz viņš, nedz PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs nekonkretizēja. Gan valsts, gan “Nomura” uzskatot, ka veiksmīgāka būtu bankas pārdošana kopumā, nevis sadalīšana pa daļām.

Vaicāts, vai jautājums ir arī par nerezidentu līdzekļu ierobežošanu, Loginovs teica, ka patlaban tādi pastāv gan rezidentu, gan nerezidentu biznesam, bet tos pārskatīt neesot nepieciešamības. Esošie griesti ļaujot bankai normāli funkcionēt. PA pārstāvis piebilda, ka “Citadeles” stratēģija neesot kļūt par lielāko banku Latvijā. Ir jānotur līdzsvars starp vietējiem korporatīvajiem klientiem, privātpersonām un nerezidentiem, banka nevar kļūt atkarīga no kādas vienas grupas, viņš piebilda.

Pūce uzskata, ka, salīdzinot situāciju ar pagājušā gada decembrī, valdības lēmums atlikt pārdošanu ir devis ieguvumu un bankas pārdošanas vērtība ir kāpusi. Tā gan joprojām esot relatīvi zema.

MK nolēma arī atbalstīt sarunu sākšanu ar Eiropas Komisiju par grozījumiem restrukturizācijas plānā, lai valsts varētu izstrādāt un izvērtēt vairākus iespējamos bankas akciju pārdošanas risinājumus, kādus patlaban plāns neparedz. Ņemot vērā, ka pārdošanas process restrukturizācijas plāna ietvaros ir jāpabeidz noteiktā termiņā, Latvijas puse uzskata, ka plānam ir jābūt elastīgākam un jāatbilst aktuālajai situācijai finanšu tirgos.

PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns norādīja, ka “Citadeles” stabilā attīstība un pozitīvie darbības rādītāji valstij dod iespēju nesteigties ar pārdošanu un izvēlēties piemērotāko laiku, kad situācija pasaules kapitāla un finanšu tirgos būs uzlabojusies, lai no bankas pārdošanas valsts gūtu maksimālus ieņēmumus.

“Citadeles” pārdošanas process saskaņā ar Eiropas Komisijā apstiprināto restrukturizācijas plānu tika sākts pagājušā gada jūlijā. Pēc konsultanta “Nomura” ieteikuma decembrī tas tika atlikts, jo konsultants uzskatīja, ka līdz ar nelabvēlīgo situāciju finanšu tirgos valsts nespētu iegūt maksimāli iespējamo līdzekļu apjomu no pārdošanas darījuma. Valdība nolēma atgriezties pie “Citadeles” pārdošanas iespēju izvērtēšanas šā gada oktobrī, kad PA un “Nomura” bija jāiesniedz ziņojums par aktuālo situāciju finanšu tirgos un ieteikumi bankas pārdošanas procesa atsākšanai.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu