Latvijas latviešu prezidenta Andra Bērziņa lielās alošanās • IR.lv

Latvijas latviešu prezidenta Andra Bērziņa lielās alošanās

87
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Aldis Austers

Prezidenta runa vairāk atbilst pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumam

Andris Bērziņš ir Latvijas latvietis. Un viņš domā, ka ir Latvijas latviešu prezidents. 

Un atbilstoši tam rīkojas: meklē Latvijas latvieti Satversmes aizsardzības biroja vadībai (sk. Bērziņš: SAB vadītājam jābūt Latvijas latvietim, 19.09.2012.), aicina aizceļojušos Latvijas latviešus atgriezties mājās (sk. Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna tautiešiem valsts svētkos, 18.11.2011.), bet attiecībā uz tiem Latvijas pilsoņiem un latviešiem, kuri dzīvo ārzemēs ilgstoši, Andris Bērziņš ir lakonisks – lai jau dzīvo, tur neko jaunu izdomāt nevajag (sk. Valsts prezidents atzinīgi novērtē latviešu diasporas līdzšinējo devumu un nākotnes lomu Latvijas izaugsmē, 18.07.2012.).

Problēma tik, ka šādas runas vairāk atbilst pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumam, kad Latvijas latvieši iemēģināja roku latviskas Latvijas veidošanā. Iedibināja politisku sistēmu, kura pēcāk kļuva atpazīstama pēc augstākajiem korumpētības rādītājiem Eiropā, izveidoja latvisku armiju, kurā ārpusreglamenta attiecību jeb ģedovščinas ekscesi uzdzina drebuļus pat tiem, kuriem bija padomju armijas pieredze, un ķērās pie savu banku dibināšanas („Banka Baltija”, Rīgas Pirmā komercbanka, „Parex” banka, „Krājbanka”).

Varam droši teikt, ka latviskas Latvijas pastāvēšana beidzās līdz ar krīzi un latvisko banku krahu. To noteikti pasteidzināja Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā 2004. gadā. Eiropas dotās iespējas Latvijas latviešiem šķita tik fantastiskas, ka aizmirsās elementāra piesardzība, un viss beidzās ar lielu blīkšķi – tādu blīkšķi, kādu jaunāko laiku vēsturē pieredzējusi reti kura valsts.

Šodien ļoti liela daļa vienkāršo Latvijas latviešu (lasi – 10% no visiem vai 30% no jauniešiem) jau ir prom no latviskās Latvijas. Apnicis, kā citi Latvijas latvieši shēmo (lasi – lieliski pārzina Latvijas situāciju), apvaino viens otru (lasi – ikvienam pa „skeletam” skapītī) un domā tālo deviņdesmito gadu kategorijās.

Autors ir Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdis

 

Komentāri (87)

ltvpanorama 25.09.2012. 10.26

Pareizi jau visu autors uzrakstīja..varbūt pārāk saasināti un nepilnīgi, varēja jau piebilst, ka būtībā varu 90 ajos pārņēma un valstij normāli attīstīties liedza lielākoties tie latvieši, kas nedzīvoja slikti arī pie komunistiem..ar visiem saviem vecajiem sakariem un shēmām, nerunājot par līdzdarbošanos PSKP un stūra mājas klusajiem censoņiem..un Bērziņpapus ir klasisks vēlīnā padomjlaika nomenklatūras pārstāvis..un neko diži savā iekšējā pasaulē nav mainījies..tolaik gan viņi nevarēja atļauties miljonus..bija melnās volgas ar šoferiem, specbodes, kāda dāča un medības..toties pie jaunajiem laikiem var mierīgi sashēmot miljonus un pat eiropas naudā iegrābties, priekš tautas papukstot mikrofonā cik slikta tā globalizācija un pamācot tautiešus būt patriotiskiem un latviskiem..

+16
-3
Atbildēt

2

    astra_ozo > ltvpanorama 26.09.2012. 10.21

    Visi lielākie zagļi tak sevi taisīja par nacionālistiem un patriotiem…
    ————————–
    Tu domā Parex, Banka Baltija un Rīgas Komercbanka vadību? :)))))))))))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > ltvpanorama 25.09.2012. 15.05

    Tā nu tas ir, tā nu tas ir. Tikai derētu atcerēties arī tos “klaida” latviešus, tādus, kā Meierovics, kas atbraukuši uz Latviju, ar visiem iespējamiem līdzekļiem stutēja tos Latvijas ceļa vakardienas komunistus un čekas aģentus! Un vēl jāpiemin tos, kas atbraukuši no ārzemēm, gribēja par prezidentu tikt, un kad netika, jau nākamajā dienā aizlaidās atpakaļ uz ASV, un cik mums vēl ministru bija no ārzemju latviešiem, piemēram, tas pats AM, kam vienīgais, kas interesēja, tikai padižoties minstra kārtā…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

ingban 25.09.2012. 08.33

Publiskās runas. Dievs vien zin, ko īsti aiz skaistiem vārdiem aizlicis prezidents (jebkurš), Dievs dod atrast kopsaucēju tam, ko sapratis katrs klausītājs. Katrā ziņā un it sevišķi Latvijā, augsta spēle virs zemūdens straumēm. Um spēlētāji – meistarīgi šaha zirdziņu “jājēji” un dakšu licēji. To nu mēs zinam no pieredzes. Jo viņi savlaik izvēlējušies to ceļu, komunisma cēlāju komandieru ceļu, kuru ejot vajadzēja pārvarēt cilvēcīgo, dabīgo reakciju uz meliem, netaisnību, pielīšanu, falsifikāciju, blatu sistēmu. Kurš to nespēja, palika jaņos, vai kā tagad pieņemts teikt, “lūzeros” un no mums, pagājušā gadsimta četrdesmito gadu vidū (Staļina laikā) dzimušajiem neauglīgajos, padomju lielsaimniecībām neatbilstošajos Latvijas nostūros, retais vairs starp dzīvajiem, vismaz no maniem skolas biedriem. Lūzeri, palikuši dzimtajās vietās, “nodila” nīkuļojošo sovhozu verdzībā. Izdzīvoja apķērīgākie, topošie “komandieri”. Par viņiem, gan toreizējiem, gan tagadējiem, es stipri šaubos, vai nostrādās Saula – Pāvila fenomens (kā Kristus nīdētājs Sauls caur aklumu un satriektību kļuva par Kristus kalpu Pavilu). Tā nu šīs raudzes ļaudis diez vai pārtaps par nesautīgiem neatkarīgas Latvijas celtniekiem. Stipri šaubos. Protams, viņi visi labi pārzin vietējo “ķēķi”, bet viņi paši tajā ir dziļi ielīmēti un neviens no viņiem nav spējīgs ar to neko darīt, pat nevienam no viņiem nav vēlēšanās to darīt, jo viņiem jau ir labi tāpat kā ir.

+13
-2
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > ingban 25.09.2012. 10.07

    ——–arijs_kaulins (..) Um spēlētāji – meistarīgi šaha zirdziņu “jājēji” un dakšu licēji. To nu mēs zinam no pieredzes. Jo viņi savlaik izvēlējušies to ceļu, komunisma cēlāju komandieru ceļu, kuru ejot vajadzēja pārvarēt cilvēcīgo, dabīgo reakciju uz meliem, netaisnību, pielīšanu, falsifikāciju, blatu sistēmu. Kurš to nespēja, palika jaņos, vai kā tagad pieņemts teikt, “lūzeros” un no mums, pagājušā gadsimta četrdesmito gadu vidū (Staļina laikā) dzimušajiem neauglīgajos, padomju lielsaimniecībām neatbilstošajos Latvijas nostūros, retais vairs starp dzīvajiem, vismaz no maniem skolas biedriem. Lūzeri, palikuši dzimtajās vietās, “nodila” nīkuļojošo sovhozu verdzībā. Izdzīvoja apķērīgākie, topošie “komandieri”. ============================================================================== Daudzi tie mūsu ‘vadoņi’ palikuši vēl daudzu atmiņā ar saviem DARBIEM. Ne bez pamata vēl Lielvārdes vidusskola nes Edgara Kauliņa vārdu, ne bez iemesla grāmata par Voldemāru Kalpiņu ar zīmīgu nosaukumu ‘ Stāja ‘ šogad iznāca. Pamatoti jau tos ‘komandierus’, kas moderno demokrātu ‘paņemt un uzmest’ nepraktizēja vēl šodien nozākā – tikai ‘gudrajiem’ teorētiķiem nepielec, ka viņi ar savu centīgo darbošanos tikai un vienīgi pozitīvo mītu par ‘Padomijas’ laikos sasniegto stiprina:

    http://www.youtube.com/watch?v=Wpdagy9w8U8

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > ingban 25.09.2012. 10.23

    arijs_kaulins
    Raksti droši, tieši un visu ko domā. Nevajag vairs starp rindām. Nav jau Staļina laiki kad esi dzimis.
    Nekur jau tāpat neizmuksi, jo kaomentāru autori sen jau ir zināmi tiem, kam vajag :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

mary75 25.09.2012. 07.56

Autors arī pats spriež kā Bērziņš, tikai ar pretēju zīmi.
Par Bērziņu viss pateikts, te pat nav ko atkārtoties, bet, te jau spīd cauri autora samērā nicīga un augsprātīga attieksme pret visu, kas Latvijā notika un notiek, vai, varbūt, autors ir pilnīgi neinformēts par tēmu?
It kā nekas cits, izņemot banku krahus un shēmošanas te vispār nekad nekas nav bijis un nav.
Tāda “apziņas plūsma”, kas atstāj efektu, pretēju autora gaidītājam.

+14
-5
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu