Nacionālais simfoniskais orķestris muzicēs ar Laumu Skridi • IR.lv

Nacionālais simfoniskais orķestris muzicēs ar Laumu Skridi

31
Pianiste lauma Skride. Publicitātes foto

Pianiste Lauma Skride: „Šo koncertu esmu gaidījusi vairāk nekā 10 gadus!” 

Ceturtdien,  20. septembrī plkst.19 Lielajā Ģildē, vēl pirms oficiālās sezonas atklāšanas, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) klausītājiem piedāvās atkalredzēšanos ar izcilo latviešu pianisti Laumu Skridi un mūsdienu mūzikas Maestro – diriģentu Žoltu Naģu koncerta „Lauma Skride un 20. gadsimta krievu klasiķi Prokofjevs un Stravinskis”.  Koncertā varēs noklausīties divu pagājušā gadsimta sākuma muzikālo provokatoru skaņdarbus. Pirms 100 gadiem šo komponistu agresīvā un ritmiski sakāpinātā mūzika izraisīja tam laikam vēl nepieredzētu skandālu, bet, gadiem ritot, tā kļuvusi par klasiku un XX gs. skaņu vēstures rokasgrāmatu.

Pianiste Lauma Skride S.Prokofjeva 2. klavierkoncertu atskaņos pirmo reizi savā mūziķes karjerā, un viņai ir īpašs stāsts par šo notikumu: „Jau kopš 15 gadu vecuma šo skaņdarbu es dievinu. Vienu vasaru, paralēli obligātajām studijām, pavadīju stundām ilgi, mācoties koncerta 1. daļu, kas man tolaik bija daudz par grūtu. Cēlos sešos no rīta, lai varētu paspēt mācīties gan “neuzdoto” Prokofjevu, gan uzdoto repertuāru. Skolotājai neatzinos, ka biju to iemācījusies. Esmu priecīga un pateicīga Nacionālajam simfoniskajam orķestrim par iespēju, ko esmu gaidījusi vairāk nekā 10 gadus!” 

Savukārt koncerta ievadā skanēs liepājnieka Agra Engeļmana tautiskā tonī iegaismotais „Zīmējums sēpijas tonī”

Laumas Skrides klavierspēle ir “brīnišķīgi jūtīga; tai piemīt lieliska toņa kvalitāte un vienmēr – izteikti virtuoza enerģija,” kādā recenzijā izsakās Bavārijas raidsabiedrība “Bayerischer Rundfunk”. Lauma Skride, 2008. gada Bēthovena Gredzena saņēmēja, izpelnījusies izcilu reputāciju ar savām vācu klasiskās un romantiskās mūzikas skaņdarbu interpretācijām. Skride turpina regulāri muzicēt duetā ar savu māsu Baibu. Kopā ar Eiropas kamerorķestri un Cīrihes kamerorķestri māsas nesen atskaņoja Haidna un Mendelszona dubultkoncertus vijolei un klavierēm. 

Lauma Skride dzimusi 1982. gadā Rīgā, Latvijā, un ir jaunākā no trim meitām, kas uzauga šajā muzikālajā ģimenē. Klavierspēli viņa sāka mācīties piecu gadu vecumā un vēlāk kļuva par Anitas Pāžes skolnieci Rīgas Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Pēc skolas beigšanas Lauma Skride turpināja mācības Hamburgas Mūzikas un teātra universitātē pie Folkera Banfīlda. Kopš vienpadsmit gadu vecuma viņa piedalījusies neskaitāmos starptautiskos konkursos, tajā skaitā Marijas Kanalsas konkursā Spānijā un Klīvlendas Starptautiskajā pianistu konkursā Savienotajās Valstīs, un izcīnījusi vairākas balvas. 

Biļetes cena Ls7-20. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Vairāk informācijas orķestra mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu