Atklās 15.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu • IR.lv

Atklās 15.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu

26
Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Foto - Jānis Saliņš, f64

Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklāšanas koncertā skanēs Endrū Loida Vēbera “Rekviēms” un Pāvela Lukaševska 3.Simfonija, kas piedzīvos savu pasaules pirmatskaņojumu

Šovakar, 28.augustā plkst.19 ar koncertu Rīgas Svētā Pētera baznīcā tiks atklāts 15.Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, kas Rīgā notiks līdz 8.septembrim, klausītājiem piedāvājot četrus koncertus, raksta aģentūra LETA.

Atklāšanas koncertā skanēs Endrū Loida Vēbera “Rekviēms” un Pāvela Lukaševska 3.Simfonija, kas šajā koncertā piedzīvos savu pasaules pirmatskaņojumu.

Vēbera “Rekviēms” kādu laiku Latvijā nav skanējis un, kā liecina klausītāju interese par biļetēm, Latvijas skatītāji un klausītāji gaida šā darba atskaņošanu. Ar šo skaņdarbu īpašas attiecības ir arī Valsts akadēmiskajam korim “Latvija”, jo šī kora dziedātāji 1989.gadā Maskavā piedalījās “Rekviēma” pirmatskaņošanā, sniedzot trīs koncertus. Agrāk kā solisti darba atskaņošanā piedalījusies Inese Galante un Ingus Pēteresons, bet 15.Starptautiskās garīgās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā piedalīsies solisti – soprāns Inga Šļubovska un Liene Kinča, kā arī tenors Ralfs Bartmiņskis no Polijas, aģentūrai LETA stāstīja festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Savukārt 31.augustā Rīgas Svētā Pētera baznīcā tiks atskaņota Georga Frīdriha Hendeļa oda “Aleksandra svētki”. Koncertu dalībnieki būs Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Liepājas Simfoniskais orķestris, soprāns Elīna Šimkus, tenors Boriss Stepanovs no Krievijas un baritons Kalvis Kalniņš, bet diriģents būs Risto Josts no Igaunijas.

Latvijā Hendeļa darbs “Aleksandra svētki” reti tiek iekļauts koncertprogrammā, tādēļ šo festivāla koncertu par svētkiem varēs uzskatīt visi baroka mūzikas cienītāji.

Šiem koncertiem sekos koncerts 4.septembrī Rīgas Vecajā Svētā Ģertrūdes baznīcā, kurā skanēs latviešu komponistu jaundarbu pasaules pirmatskaņojumi.

Komponists Ēriks Ešenvalds sarakstījis darbu “In paradisum” altam, čellam un jauktajam korim. Komponists radījis divdaļīgu darbu, un festivāla mākslinieciskais vadītājs ir pārliecināts, ka tas ieies pasaules koncertprogrammā.

Savukārt komponists Imants Zemzaris festivālam radījis četru dziesmu ciklu “Vakara dziesmas”, kas rakstīts jauktajam korim un klavierēm, un izmantotas latviešu dzejnieku garīgās vārsmās.

Mūziķis, dziesminieks un komponists Goran Gora festivālam radījis jaundarbu “Ararats”. Viņš aģentūrais LETA skaidroja, ka aicinājums rakstīts darbu korim ir pielīdzināms eksperimentam, jo tas ir pilnīgi citādi, nekā rakstīt dziesmu trīs minūšu garumā.

Koncertā iekļauts arī komponista Riharda Dubra darbs “Accedite”, kas pirmo reizi izskanēja kora “Latvija” aizvadītās sezonas noslēguma koncertā.

Savukārt 15.starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncertā tiks turpināta festivāla tradīcija, kā goda viesi uz Latviju aicinot kādu no pasaulē ievērojamiem komponistiem. Šoreiz festivāla goda viesis būs pasaulslavenais britu komponists un diriģents Džons Raters, kurš noslēguma koncertā 8.septembrī Rīgas Domā diriģēs savu skaņdarbu “Rekviēma”, “Te Deum” un “Gloria” Latvijas pirmatskaņojumus. Šī būs pirmā reize, kad Raters viesosies Latvijā.

Biļetes uz festivāla koncertiem iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu