Ukrainas parlaments krievu valodai piešķir reģionālās valodas statusu • IR.lv

Ukrainas parlaments krievu valodai piešķir reģionālās valodas statusu

97

Septiņi Radas deputāti piesaka badastreiku

Ukrainas parlaments otrdien apstiprināja pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz krievu valodai valstī piešķirt augstāku statusu, lai gan tā netiks pasludināta par otru valsts valodu, ziņo LETA/AFP.

Septiņi Ukrainas parlamenta jeb Augstākās Radas deputāti no opozīcijas partijas „Mūsu Ukraina – tautas pašaizsardzība” paziņojuši par beztermiņa badastreika sākšanu, protestējot pret šā likuma pieņemšanu, kas faktiski nozīmē paplašināt krievu valodas lietošanas robežas, vēsta BBC.

Likumprojekts izsaucis šķelšanos likumdevēju vidū, kas maijā noveda pat pie masu kautiņa Augstākās Radas sēžu zālē. Arī šajā balsojumā parlamenta sēžu zālē izraisījās nekārtības, kliegšana un deputātu kautiņi.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 113 no klātesošajiem 364 deputātiem balsojumā nepiedalījās, bet tikai divi likumdevēji balsoja pret, jo lielākā daļa opozīcijas deputātu balsojuma brīdī atradās plenārsēžu zāles priekšējā daļā pie prezidija.

Nekārtībās sākās, kad Reģionu partija ierosināja otrdien balsot par krievu valodas statusa paaugstināšanu, lai gan darbakārtībā šis jautājums nebija iekļauts.

Tagad likums tiks nodots parakstīšanai prezidentam Viktoram Janukovičam.

Likumprojektu ierosināja Janukoviča pārstāvētā Reģionu partija, un tas nosaka, ka Ukrainas valsts valoda ir ukraiņu valoda, taču ļauj valsts amatpersonām un iestādēm lietot minoritāšu valodu reģionos, kur tā ir dzimtā valoda vismaz 10% iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka reģionālās valodas statuss krievu valodai tiks piešķirts 13 no 27 administratīvi teritoriālajām vienībām, arī Kijevā un Sevastopolē.

Opozīcija apgalvo, ka ar šo likumu krievu valodai faktiski tomēr tiek piešķirts otras valsts valodas statuss. Tas valstī izsaucis arī masu protestus.

 

Komentāri (97)

Kaspars Špūle 04.07.2012. 09.18

Melot vajag ar mēru.
Rūpes par krievu pensionāru ērtībām Sevastopolē un Simferopolē ir ļoti aizkustinošas, bet galīgi nepatiesas, jo Krimas autonomijas konstitūcija nekādi neierobežo tur krievu valodas lietošanu un pat nenosaka valsts valodu Krimas teritorijā.
Krimas autonomijas varas iestādes nesen pauda sašutumu par to, ka Ukrainas centrālās varas iestādes Krimas varasvīriem adresējot dokumentus ukraiņu valodā. Ko viņi Kijevā iedomājas – ka Krimā kāds vispār zina kaut kādu tur ukraiņu valodu! :)

+17
-1
Atbildēt

4

    janazakovica > Kaspars Špūle 04.07.2012. 13.55

    krievijai krima faktiski jau pieder 200 gadus tapat ka pribaltika..krimaa apm.1,2 mij iedzivotaju 85 -95% ir krievi.Rigaa 70-75%.melnas juras ostas kontrolee maskava..Rigas ostu ari.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Kaspars Špūle 04.07.2012. 14.27

    ar ko rietumvalstu gadsimtiem veiktie kolonialie noziegumi ir mazaki par sarkano krievu-zidu-komunistiskajiem

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Kaspars Špūle 04.07.2012. 12.31

    ……………..Геополитический выбор — это всегда шаг суровый. Нуждается в политической компетентности, общественном консенсусе, легитимной власти, мобилизации культурных, общественных ресурсов. Вместо этого имеем «топову» дискуссию: состоится или не состоится подписание соглашения о ЗСТ с ЕС? Декларации со стороны власти — триумф фальши. Ложь — на уровне психопатологии. Но учтем: психопатологии сугубо советской -…………..
    http://www.day.kiev.ua/221287

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 04.07.2012. 15.53

    Skatos, ka Krusttēvs ir filozofs… :)
    Kāda mums daļa gar “Rietumu kolonizatoriem”, ja tie no mūsu zemes sen prom. Viņu vietā atnāca citi, un par tiem tagad ir runa.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 04.07.2012. 10.27

Kopš 20. gs sākuma Latvijas un Ukrainas vēsture veidojas aptuveni līdzīgi, tikai Ukrainā tas viss notiek pēc viss melnākā scenārija, mums daudz maz veicas tomēr.
Arī nesenie notikumi Latvijā un Ukrainā ir stipri līdzīgi – gan Janukoviča nākšana pie varas Ukrainā un valsts apvērsuma mēģinājums Latvijā, kura rezultātā SC gandrīz iekļuva Saeimā. Gan vēlākais valodas referendums.
Ja lielākās daļas latviešu apziņā nebūtu saglabājusies vajadzība pēc savas nacionālās identitātes, tad referenduma rezultāts varēja būt pavisam citāds. Vispār jau – tad arī Atmodas gala rezultāts būtu bijis pavisam citāds un mēs diez vai šodien dzīvotu atjaunotajā Latvijas Republikā.
To vajadzētu saprast un līdz ar to saprast arī to, ka tāds jēdziens kā spēcīga nacionālā identitāte- tas latviešiem ir tas drošākais glābšanas riņķis un arī stiprākais ierocis, kurš dod iespēju mūsu tikai pusotra miljona lielajai tautai saglabāt sevi.
Bīstami šodien ir tas, ka starp latviešiem (es nerunāju par SC latviešiem, kuri nav mūsu tautas sastāvdaļa) šobrīd ir arī politiski aktīvi ļaudis, kuri apšauba nacionālās identitātes jēdzienu kā vērtību, gluži pretēju – cenšas ar izsmieklu to iedzīt zemē. Teiksim, pēdējā laikā IR-ā gandrīz katru dienu var atrast šādus piemērus.

+19
-3
Atbildēt

23

    mary75 > buchamona 04.07.2012. 11.36

    zirnekliene – Un kāpēc domā, ka visi, kas nedomā kā tu, ir “kangari un mankurti”?
    Tiešām domā, ka var būt tikai divi viedokļi – tavējais un nepareizais?
    Un, pat, ja kādam ir nepareizs, tas uzreiz ir “kangars”?

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 04.07.2012. 11.18

    R.A> Latvieši, kas nedomā, kā tu, tie nav ” mūsu tautas sastāvdaļa”, un vispār nav latvieši?
    Visai īpatnēji.
    Manuprāt, latvietis, ja viņš ir latvietis, ir mūsu tautas sastāvdaļa, lai ko viņš domātu, tāpat, kā tautas satāvdaļa ir tie, kas karoja gan Hitlera, gan Staļina pusē.
    Tagad tu pilnībā atspoguļo Vl viedokli – tie, kas nedomā, kā mēs, tie , atšķirībā no mums, nav “īstie latvieši”.
    Ar ko tavs un VL viedoklis atšķiras no Kremļa propagandas, kas visus citādi domājošos pasludina par valsts ienaidniekiem?

    IvarsA –
    “Tas tagad ir krievu jājamzirdziņš- liberalizācija visos līmeņos”…”
    ——————————————————-
    Tu to nopietni?
    Nejauc liberalizāciju ar libertalizācijas imitāciju, un arī tikai atseviķās lietās?
    Vispār, nebūtu tie pretīgie liberāļi, diezin vai tu varētu sēdēt internetā un kritizēt jebko, kas saistīts ar varu, par to visi vari pateikties taisni tiem.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 04.07.2012. 11.51

    Zirnekliene – manuprāt Ķīlis neapšaubīja latviešu valodas lomu latviskās identitātes saglabāšanā, vienīgais, ko viņš pateica, ir taas, ka valodai nav galvenā loma integrācijā.
    Un, vai tad pašai tā nešķiet?
    Kas būtu vairāk integrējies – stalinists, kas zina valodu, bet, nemīl šo valsti un neatzīst gulagu un represijas, vai cilvēks, kurš tik labi nezina valodu, bet, kuram izpratne par vēsturi un visu citu ir līdzīga tev, un kurš šo valsti atzīst un jūtas tai piederīgs?

    R.A. – Un kā tad tas Ir katru dienu grauj to identitāti, to arī esi pieskaitījis pie ienaidniekiem?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 04.07.2012. 13.56

    R.A. – Ir izsvērti atspoguļo dažādus viedokļus, un labi, ka tas nav kāds DDD.
    Un arī Ozoliņam ir tiesības uz savu viedokli, nesaprotu, ar ko tev tā “iegrieza” taisni šis raksts.
    Un man, piemēram, šķiet, ka šeit dominē taisni VL elektorāta komentāri, tad ko, man arī jāsāk protestēt?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 04.07.2012. 13.40

    Kīļis runā absolūti pareizi. Jo mehāniska valodas zināšana neko nenozīmē. Latviešu valodu zina gan Ždanoka, gan Lindermanis, gan Rubiks- tātad, viņi jau ir integrēti un viss kārtībā.

    valoda ir tikai saziņas līdzeklis un tās integrācijas loma pēdējos gados ir stipri pārvērtēta. Drīzāk, tas ir tāds ērts pamatojums-nu tagad slēgsim krievu bērnu dārzus, visi zinās latviešu valodu un problēmu vairs nav

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > buchamona 04.07.2012. 19.04

    pareizi , kameer pastaavees krievu skolas un beernudaarzi , integraacija nebeigsies

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.07.2012. 13.31

    s, iet runa par to, vai integrācijā valodas zināšanas ir pats galvenais, vai nav pats galvenais..
    ________________ Tad(Kristaps Freimanis):

    Kas IR integrācija?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 04.07.2012. 16.40

    Riņķī apkārt:
    šī trača īstais iemesls ir ļoti prozaisks
    ========================================
    Kādu iemeslu minēja tie Jums pazīstami rakstnieki?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > buchamona 05.07.2012. 09.43

    Dzeri 49 – kangars un mankurts ir jēdzieni, tas nozīmē, ka tiem ir saturs. Kangars ir tas, kas nodod savu tautu, mankurts ir tāds cilvēks, kas neatceras un neapjēdz ne savu tēvu, ne māti, ne Dzimteni, ne piederību tai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 04.07.2012. 12.50

    nulle:
    Kaut kāda mēdija viedokli pieņemt ir muļķīgi – ir jāiepazīstas ar vairākiem un jādomā pašam…
    ======================================
    Steigšu izmantot ārkārtīgi reto iespēju Nulles k-gam ielikt plusiņu. :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.07.2012. 13.29

    Ķīlis taču ir Izglītības ministrs, nevis krievu militāro pensionāru ministrs. ..
    ________________
    Tu saki?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 04.07.2012. 20.15

    Haris. Tas, ka Ikstena sarunās ar Grendi nav izcēlusies ar īpašu smalkjūtību, tas nav nekas jauns, par to ir runāts arī šajā portālā, tādēļ viņu pieminēju konkrēti :) Pārējais viss – tās bija manas privātas sarunas, kuras negribu tiražēt tālāk, tā būtu tikai tāda klačošanās :) Un tas arī nav svarīgi.

    Svarīgi ir tas, ka, tā vietā, lai šo konfliktu starp kultūras ministri un vienu rakstnieku grupu atspoguļotu vispusīgi, IR to visu aprakstīja vienpusīgi, izejot no pozīcijām, ka Grende vnk ir stulba un neko citu jau nevar gaidīt no NA ministres :) Tā nav nopietna pozicija.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.07.2012. 13.14

    ……Язык — невралгический пункт жизни общества, зеркало его духовного бытия, культурного и образовательного уровня, психологических и психических состояний.

    В этом смысле язык, который нуждается в защите, — не только украинский. Но и русский. Тот, кто по-настоящему не любит русский язык, мог бы только порадоваться: русский язык официально превращается в язык оккупационный, в язык политических шулеров, совковых невежд и проплаченного люмпена………
    http://www.day.kiev.ua/229582

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 04.07.2012. 13.12

    Tipiņ, man jau arī bija skaidrs pirms vēlēšanām, es oponēju dzerim, kurš sludina “plurālismu vienā galvā” kā dzīves normu.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 04.07.2012. 16.28

    Dzeri. …Ir izsvērti atspoguļo dažādus viedokļus…+++ viedokļus veido fakti, jeb arī aksiomas. Par baumām negribu runāt, lai gan tās arī spēlē mūsu sabiedrībā lielu lomu :)
    Atgriežoties pie tiem pašiem vilcieniem, tad arī vajadzēja argumentēt ar konkrētiem faktiem, ja tādu nav, tad vajadzēja paskaidrot, ka versija tiek balstīta uz pārliecību, ka NA visi ir noziedznieki jau pēc būtības. Tad viss būtu bijis skaidrs, taču IR šo savu versiju pasniedza kā notikumu, kurš tā arī ir noticis, kā redakcija (ne jau tikai Ozoliņš) to pasniedz, bet tas nav pareizi :)

    Par Grendi, piemēram. Es apjautājos diviem Rakstnieku savienības biedriem par iemesliem, kuru dēļ viņi ” ēd nost” mūsu kultūras ministri :), tad neatkarīgi viens no otra, mani paziņas paskaidroja, ka Ikstenai nav nekas kopējs ar kultūru, un vispār ka šī trača īstais iemesls ir ļoti prozaisks :))

    Protam, arī manis minēto paziņu viedokļi ir subjektīvi, taču tie atšķiras no IR ” uz vieniem vārtiem” spēlētajiem tekstiem. Tā tad pastāv arī pretēji viedokļi pašu rakstnieku starpā, kurus IR neatspoguļo, jo tas neatbilst šī portāla ” politikai,” un tādā garā varētu es turpināt, bet apnīk :)

    Man nevajag, lai IR viedoklis par notiekošo noteikti sakristu ar manējo, taču es gribu būt pārliecināts, ka IR balsta savu viedokli uz pārbaudītiem faktiem, ja tā tas nav, tad tas vairs nav nopietni

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 04.07.2012. 12.35

    dzeris: cilvēks, kurš tik labi nezina valodu
    ———
    Vai, cik mīļi! “tik labi nezina”. Vai neesi ievērojis, ka Latvijā ir milzīgs pūlis ar latviski principā nerunājošiem kolonistiem?
    p.s. Ķīlis taču ir Izglītības ministrs, nevis krievu militāro pensionāru ministrs. Vai viņa vadībā Ministrija tagad gatavojas audzināt cilvēkus, kas koje-kak prot, vai arī vispār neprot latviešu valodu, bet ir baigie neatkarīgas Latvijas fani?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > buchamona 04.07.2012. 10.58

    “Teiksim, pēdējā laikā IR-ā gandrīz katru dienu var atrast šādus piemērus.”
    ———-
    Tas tagad ir krievu jājamzirdziņš- liberalizācija visos līmeņos, iemidzināšanas nolūkos. Uzbrukumi tiek veidoti no iekšienes ar pašu nacionālo valstu rokām. Rietumiem savukārt tik lielu problēmu nav, ja ir, tad ātri romus aizsūta mājās.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 04.07.2012. 12.37

    >Šeloba
    “Ja Ķīlis uzskata, ka latviešu valodai LATVIJAS sabiedrības integrācijā ir tikai “kaut kāda”, nevis būtiskākā nozīmē, tad es viņu uzskatu par kangaru un mankurtu.” – bet vai tad par zatlera partijas kangarismu tas nebija jau visiem acīm redzams pēc tam, kad viņi par varītēm vilka SC koalīcijā? Protams, uzmanīgākiem vērotājiem pamatotas aizdomas par to varēja rasties jau pirms vēlēšanām.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 04.07.2012. 11.25

    “Roberts Ķīlis: “Мы (Izglītības ministrija vai ZRP) разработали свое представление об интеграции, и оно основывается не на этнической платформе, а гражданской. Конечно, латышский язык имеет в интеграции КАКОЕ-ТО МЕСТО, но мы по-другому видим саму тему сплочения общества”

    Ja Ķīlis uzskata, ka latviešu valodai LATVIJAS sabiedrības integrācijā ir tikai “kaut kāda”, nevis būtiskākā nozīmē, tad es viņu uzskatu par kangaru un mankurtu. Ar pilnām tiesībām turklāt.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 04.07.2012. 12.06

    Dzeris:
    Kas būtu vairāk integrējies – stalinists, kas zina valodu, bet, nemīl šo valsti un neatzīst gulagu un represijas, vai cilvēks, kurš tik labi nezina valodu, bet, kuram izpratne par vēsturi un visu citu ir līdzīga tev, un kurš šo valsti atzīst un jūtas tai piederīgs?
    ================================================
    Šāds salīdzinājums principā ir aplams.

    Staļinista gadījumā vispār nav runas par “integrāciju”.

    Savukārt, lai “integrētu” cilvēku, kuram “izpratne par vēsturi un visu citu ir līdzīga” mums, valoda pilnīgi noteikti ir galvenais un nozīmīgākais instruments.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 04.07.2012. 11.32

    Dzeri. ..Latvieši, kas nedomā, kā tu, tie nav ” mūsu tautas sastāvdaļa”, un vispār nav latvieši?…+++ par mani šeit nav runa, jo es nejūtos kā ” pasaules naba” :)
    Runa ir par to, ka, ja latvietis, krievs, francūzis utt vairs neidentificē sevi ar savas tautas valodu uc tās vērtībām, tad viņš pārstāj būt latvietis, krievs, francūzis, vai itālis utt :))

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 04.07.2012. 11.43

    Ir lietas, par kurām nediskutē. Nevaru iedomāties, pemēram, Francijas izglītības ministru tā runājam par franču valodas lomu savā valstī.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 04.07.2012. 12.07

    Dzeri. IR – ā es nokļuvu reizē ar ” Citu Dienu” un tā laika notikumiem. IR ilgu laiku bija vietne, kuru vēru vaļā pašu pirmo, kurā esmu pavadījis pietiekami daudz sava laika, taču šobrīd – IR nozīme manā dzīvē :) ir stipri mazinājusies, pēdējais piliens man bija nesenā ” sāga” par vilcieniem :) Un, ne jau tādēļ, ka tas bija kārtējais apšaubāmais ” uzbrauciens” NA, bet gan tādēļ, ka šis gadījums bija pārāk skaidrs piemērs tam, kā un uz ” kādām patiesības oglēm” IR reizēm cep savas pīles. Vēl nesen IR viedokli par daudzām lietām pieņēmu īpaši nešauboties, šobrīd viss ir stipri mainījies. IR – ā mani pietur vairāk niki, kurus šeit pazīstu jau vairākus gadus, bet vairs ne info

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

grislits 04.07.2012. 10.30

Jā, ukraiņiem tā situācija diezgan sarežģīta un traģiska – de facto Ukraina tiešām ir divas dažādas teritorijas, jo A-Ukraina ir kļuvusi par gandrīz pilnīgu krievu reģionu. Savukārt R-Ukrainā daudzviet, ja ar kādu sāksi krieviski runāt, var arī “atrauties” – tur, ņemot vērā viņu mentalitāti, nebūs tik vienkārši kā Igaunijā, ka ar tevi vienkārši nerunās :)

+15
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu