Latvijā balto stārķu nekļūst vairāk • IR.lv

Latvijā balto stārķu nekļūst vairāk

22
Baltais stārķis. Publicitātes foto
Laura Hila

Teju 60% balto stārķu ligzdo uz elektrības stabiem

Pēdējos desmit gados Latvijā balto stārķu skaits nepieaug un arī turpmākos gadus šo putnu skaita pieaugums nav gaidāms, kas apliecina vides piesātinājumu ar šīs sugas putniem, trešdien pastāstīja Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta vadošā pētniece bioloģijas doktore Māra Janaus.

Toties problēmas stārķi rada uzņēmumam “Latvenergo” – uz elektrolīniju balstiem Latvijā atrodas ap 6700 balto stārķu ligzdu.

Iepazīstinot ar a/s „Latvenergo” un Latvijas Ornitoloģijas biedrības pavasarī sāktā projekta „Baltā stārķa monitorings” darbības rezultātiem, konstatēts, ka visvairāk baltā stārķa ligzdu ir Latvijas dienvidos (Pilskalnē) un rietumos (Snēpelē, Rucavā), salīdzinoši mazāk stārķu ligzdu ir Latgalē. Salīdzinot ar iepriekšējiem 20 gadiem, stārķiem ligzdošanas sezona bijusi vidēji sekmīga.

„Baltā stārķa monitorings” veidots ar mērķi, lai iegūtu datus par baltā stārķa populāciju Latvijā, to ligzdu īpatsvaru, kas atrodas uz elektrolīniju balstiem un veicinātu sabiedrības informēšanu par baltā stārķa aizsardzību.

Katru gadu uz elektrības balstiem ligzdo baltie stārķi un tas var izraisīt gan elektropārvades bojājumus, gan putnu bojāeju. Tāpēc cilvēkiem ir jāveido „sadraudzīga līdzāspastāvēšana” ar putniem, stāsta „Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis.

Katra ligzdas noņemšana, kas ir bīstama, tiek saskaņota ar Dabas aizsardzības pārvaldi. 2010.gadā no elektropārvades līniju balstiem putnu neligzdošanas periodā noņemtas 527 potenciāli bīstamas ligzdas. Gada laikā balto stārķu ligzdas izraisa ap 2000 elektropārvaldes līniju bojājumu Latvijā.

Problēmas risinājumu var rast koka elektrības stabus aizstājot ar dzelzsbetona stabiem, kuriem ir izveidotas pamatnes stārķu ligzdām. Koka stabi stārķa ligzdas lielo smagumu nespēj izturēt, stāsta Janaus.

Ziņas par balto stārķi vāktas jau teju 100 gadu garumā, bet nopietni šis process sākts tikai no 1989. gada. Pirms 45 gadiem uz elektrības stabiem būvēto ligzdu skaits bijis 1%, bet tagad to ir 60%, stāsta LU Bioloģijas institūta vadošā pētniece Janaus.

Baltā stārķa pētījumu turpināšanai Latvijā izveidota „Stārķa dienasgrāmatu”, kurā datus par stārķiem un to ligzdu atrašanās vietu var sniegt visi iedzīvotāji.

Baltais stārķis ir iekļauts īpaši aizsargājamo putnu sarakstā. Latvijā ik gadu ligzdo 10 000 pāru balto stārķu, un ilggadējas stārķa ligzdas svars var sasniegt no 500 kg līdz pat divām tonnām.

 

Komentāri (22)

Ilziiiic 12.10.2011. 18.53

pērn rudenī šie pirms prom lidošanas bija savākušies kādā pļavā. tikai tie, kurus uz tā paugura varēju saskaitīt, bija 89.
Ar ārzemniekiem ir runāts, putnu mīļiem. Šie speciāli šurp brauc ar savām optiskajām caurulēm un sajūsmināti pa ceļmalām lēkā. Bet mums šīe putni šķietās kā nezāle.
Arī smilšainos krastus un skaistos mežus uzskatām par kaut ko mazvērtīgu.
to jau laikam sajūt tikai tad, kad bāliņi aizdodas līdzi stārķiem uz zemēm, kur pārziemot.

domāju, kāda ironija – Latvija i zeme, kur viena no lielākajām stārķu populāciijām, bet tomēr apgriezti proporcionāla dzimstība.
Vai tur būtu kāda loģiska korelācija…..?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu