FM rosina domāt par algu palielināšanu • IR.lv

FM rosina domāt par algu palielināšanu

16
Foto: Kestutis Vanagas, F64

Tuvojoties Latvijas prezidentūrai ES, aktualizē jautājumu augsti kvalificēta personāla piesaisti valsts pārvaldei

Lai apturētu pieredzējušu speciālistu aizplūšana no valsts pārvaldes, Finanšu ministrija (FM) rosina sākt domāt par atalgojuma palielināšanu valsts pārvaldē strādājošajiem, vēstī aģentūra LETA.

Kā informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis, tuvojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, ir aktualizējies jautājums par augsti kvalificēta personāla motivāciju darbam Latvijas valsts pārvaldē. Ņemot vērā apjomīgo speciālistu aizplūšanu zemā atalgojuma dēļ no valsts pārvaldes uz privāto sektoru, svarīgi ir izveidot motivācijas sistēmu, lai noturētu spējīgākos darbiniekus.

FM atgādina, ka 2010.gada 1.janvārī, kad stājās spēkā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, valdībai bija jāveic visstingrākie taupības pasākumi. Tāpēc likumā tika iekļauta vairāki būtiski ierobežojumi darbinieku motivācijas sistēmai, tai skaitā noteikts aizliegums prēmēt darbiniekus, kā arī tika samazināti vai “iesaldēti” vairāki pabalsti. Šādi ierobežojumi stājās spēkā no 2009.gada un tiek ievēroti arī šogad.

Lai ierobežotu ar atlīdzību saistītos izdevumus, valdība 2009.gada vidū pieņēma lēmumu par mēnešalgu samazināšanu no valsts budžeta finansēto iestāžu darbiniekiem, paredzot par 20% samazināt mēnešalgas, kuras bija lielākas par 300 latiem, bet par 15% – mēnešalgas, kuras bija mazākas par 300 latiem. Ar 2010.gada 1.janvāri mēnešalgas tika samazinātas vēl par 5%.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem laika periodā no 2008.gada līdz 2010.gadam iepriekšminēto pasākumu rezultātā valsts pārvaldes darbinieku darba samaksa samazinājās par 23%, savukārt privātajā sektorā – par 2,5%.

Tas lielā mērā radīja situāciju, kad daļa labāko un spējīgāko darbinieku pamet valsts pārvaldi, par ko liecina arī personāla mainības dati. Ja normālā situācijā personāla mainība iestādē ir 6-7%, tad, piemēram, Finanšu ministrijā personāla mainība iepriekšējā periodā bija gandrīz 20% un darbu ministrijā ir pārtraucis katrs piektais darbinieks, norāda FM.

FM darbinieku vietu skaits samazināts no 449 2008.gadā līdz 376 pašlaik, bet aizpildītas ir 355 vietas. Pilnvērtīgi nokomplektēt personālu šajā laikā ir ārkārtīgi sarežģīti. Piemēram, 22 ministrijas izsludinātie konkursi uz vakantajiem amatiem 2010.gadā tika noslēgti bez rezultāta, jo nebija iespējams atrast atbilstošas kvalifikācijas pretendentus, kuri būtu ar mieru ieņemt šo amatu par FM piedāvāto darba samaksu.

Ministrija uzsver, ka FM notika ne tikai darbinieku samazināšana, bet arī jaunu funkciju pārņemšana no citām valsts pārvaldes iestādēm, piemēram, no Valsts civildienesta pārvaldes – vienotā personāla uzskaites politika; no Ekonomikas ministrijas – Publiskās un privātās partnerības (PPP) politikas izstrāde, bet no Valsts nekustamo īpašumu aģentūras – valsts nekustamā īpašuma apsaimniekošanas politika.

Lai kaut daļēji uzlabotu situāciju un noturētu valsts pārvaldē spējīgākos darbiniekus, ar šā gada vasarā pieņemtajiem grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ir paredzēta iespēja noteikt piemaksu kompetentākajiem darbiniekiem par darba ieguldījumu un kvalitāti līdz 20% no mēnešalgas. Taču tas neatrisina situāciju pilnībā, uzsver FM.

Tāpēc pašlaik FM uzlabo motivācijas sistēmu, lai visā valsts pārvaldē noteiktu stingrāku atlīdzības sasaisti ar darba rezultātiem, tādējādi uzlabojot arī darba efektivitāti.

Jaunas motivācijas sistēmas izveide nenozīmē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma atcelšanu, bet gan tā precizēšanu un papildināšanu ar jauniem motivācijas elementiem. Ņemot vērā izveidojušos situāciju, jautājums būtu jāatrisina tuvākajā laikā, nepalielinot finanšu resursus atlīdzībai, norāda FM.

 

Komentāri (16)

sivrita 07.10.2011. 14.17

pirmais pie kā vajadzētu pieķerties ir klaji diskriminējošais Civildienesta likums…
1) pieredzējušam cilvēkam stājoties pirmoreiz civildienestā ir jāpacieš pazemojošs 6 mēnešu pārbaudes laiks…
2) jāizvērtē pašas FM darbs pie darbinieku atlases… cilvēkiem, ko aicina darbā struktūrfondu ieviešanas uzraudzības daļā tiek testēta spēja jaunākajā MS excelī uzzīmēt krāsainus grafikus… un ievērojama pieredze fondu uzraudzībā netiek ņemta vērā…

+4
0
Atbildēt

2

    Gunārs Zaķis > sivrita 07.10.2011. 16.25

    Diezgan precīzi raksturota situācija. Man arī ir pieredze, kad konkrētam amatam piemērots (darba pieredze, izglītība, spējas) man pazīstams cilvēks netika pieņemts tieši ES fondu uzraudzības daļā, pamatojoties ar dīvainām atrunām, kuras, redzot kas faktiski tajā amatā tika pieņemts, ir galīgi nepamatotas..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    modriss > sivrita 07.10.2011. 23.06

    Nu kur tad Jūs tikai Exceli pieminējāt. Ir tak vēl unikālā PUD (Personāla uzskaites datorprogramma). :))
    Tā kā tiešās pārvaldes institūciju grāmatvežiem parasti “darīt nav ko”, tad reizi mēnesī dati ar “rociņām” jāievada programmā (dublējot grāmatvedības programmās esošos) un tad, izmantojot e-pastu, jānosūta FM amatpersonai. Būtībā štrunts, ka to visu var importēt/exportēt, bet izskatās ka FM ierēdņiem ērtāk izmantot veco, labo un ierasto programmu. Tāda lūk tā darba racionalizācija FM gaumē :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

zauls 07.10.2011. 13.12

Policisti jau sen bēg no 230 Ls algas, bet tas finanšu ministriju pilnīgi neinteresē. Arī algas samazinājums skolotājiem, medmāsām, policistiem, ugunsdzēsējiem bija par 40%, kamēr visādiem ministriju klerkiem tikai par 10%. Turklāt valdība pēc Valsts kontroles ziņām izšķērdē 1 miljonu latu katru dienu. Ja šiem klerkiem palielina algas, tad tikai uz ministriju iekšējo rezervju rēķina, piemēram, samazinot izdevumus par autotransportu vai tualetes papīru.

+3
-1
Atbildēt

5

    Una Grinberga > zauls 07.10.2011. 15.43

    @Normunds Kārkliņš
    Kad Mūrniece gribēja samazināt policistu skaitu, tad arodbiedrība uzlika veto. Kad IZM gribēja samazināt skolotāju skaitu, arodbiedrība protestēja!
    Lai kāds saņemtu lielas algas, ir jāstrādā vairāk un efektīvāk!!!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > zauls 07.10.2011. 13.25

    Nu, pēc savas pieredzes varu teikt, ka dažiem policistiem arī 230 ls ir par daudz. Ieradās pie mums 3 rendžeri auto zādzības izmeklēt. Kamēr viens kaut kā centās pierakstīt liecības, pārējie autiņā gulēja ;) Pēc pāris nedēļām izrādījās, ka pa visiem bija aizmirsuši notikuma vietu nofotografēt. Brauca vēlreiz, tagad jau cita ekipāža un pēc neskaidrajiem kolēģa skrīvējumiem mēģināja saprast, kas par lietu.
    Otrs stāsts par pensionāri, kam transportā bija nozagts maks un kuru policisti apvārdoja un aizsūtīja mājās. Sak, to kabatzagļus jau vispār noķet nevarot un vispār – ja tik ļoti gribas, tad iesniegums jāraksta iecirknī, kas esot vistuvāk notikuma vietai (!)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    modriss > zauls 07.10.2011. 22.48

    ->Nasing spešal!
    Nu pastāsti kā efektīvāk būtu jāstrādā sanitārēm, medmāsām, policistiem un skolotājiem?

    Pie reizes varbūt paskaidrosi kāda velna pēc FM ierēdņiem apmaksāja virstundu darbu nevis lika strādāt efektīvāk?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zauls > zauls 07.10.2011. 23.06

    Samazināja gan Mūrniece – sētniekus, apkopējas, tehniskos darbiniekus un kārtībniekus, likvidēja Policijas akadēmiju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zauls > zauls 07.10.2011. 13.32

    Ok, samazināsim vēl par 40% viņiem algu un gaidīsim, ka mašīnu atradīs diennakts laikā un kabatzagļus pāris stundu laikā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Raivo Vilcāns 07.10.2011. 21.30

Es uzskatu, ja skatās uz vidusmēra Latvieša algu tad valsts pārvaldē algas ir labā līmenī piemēram VIAA vidējā alga ap 500-600 Ls uz rokas. Vai tad tas ir maz ???

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu